自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 各位媽媽,請小心看管你們的小孩

伯爵府

c la...阿仔好鍾意跟d大佢小小ge哥哥姐姐玩ga

別墅

That's why I never let my maid take my kid out, even though I am a working mother, very busy and tired always, I will take my kid out by myself to attend all sorts of learning classes, not rely on my maid. :-( :-(

複式洋房

好媽媽勳章

Lillis 寫道:
多謝你嘅提醒, 我都試過有兩次類嘅經驗。 第一次响荃灣愉景新城嘅一間餐廳同朋友食飯, 我有兩個小朋友一個三歲, 一個就快兩歲, 兩歲嗰個係仔, 所以比較曳 d, 成日坐唔定, 佢會成日自己走出餐廳外玩, 不過都係視綫範圍。 有次佢走咗出去之後, 我見到一個大約七八歲嘅男仔走埋去佢度, 我以為佢同我個仔玩, 但係, 當我行埋去時, 佢竟然想拖我個仔走, 同埋, 當時己經好夜, 好多舖頭都閂咗門, 附近係見唔到有大人同呢個小朋友一齊。 咁我咪拿拿聲抱起我個仔走, 點知個小朋友想用手攔住我, 叫我個仔唔好埋我, 同佢走喎!!! 我只係叫咗佢返去 Daddy mammy 度, 之後佢都一個人响我哋附近徘徊咗一陣先走! 一路都見唔到有大人同佢一齊, 嗰時己經係夜晚十點幾!

第二次係响海運, 去完反斗城, 我兩個小朋友一人拎住一個輕氣球, 响商場行行吓, 又係無端端走咗一個七八歲嘅小朋友出黎, 又係附近冇大人一齊, 佢趁我哋唔為意, 走埋我個女度, 攞咗佢個輕氣球叫我個女跟住佢, 我同我老公初初都唔知佢想點, 咁我問個小朋友做乜, 佢就一支箭咁走咗, 但係佢走咗好遠都係一個人, 冇大人陪佢架!

侯爵府

c 啦... 咁我一定唔比果仔自己一個人响 shopping mall 行啦 , 佢而家啱啱識行, 好 like fing 開我自己週圍行架... of course 我會跟實佢啦 :-(
carcar168 寫道:
[quote]
Lillis 寫道:
多謝你嘅提醒, 我都試過有兩次類嘅經驗。 第一次响荃灣愉景新城嘅一間餐廳同朋友食飯, 我有兩個小朋友一個三歲, 一個就快兩歲, 兩歲嗰個係仔, 所以比較曳 d, 成日坐唔定, 佢會成日自己走出餐廳外玩, 不過都係視綫範圍。 有次佢走咗出去之後, 我見到一個大約七八歲嘅男仔走埋去佢度, 我以為佢同我個仔玩, 但係, 當我行埋去時, 佢竟然想拖我個仔走, 同埋, 當時己經好夜, 好多舖頭都閂咗門, 附近係見唔到有大人同呢個小朋友一齊。 咁我咪拿拿聲抱起我個仔走, 點知個小朋友想用手攔住我, 叫我個仔唔好埋我, 同佢走喎!!! 我只係叫咗佢返去 Daddy mammy 度, 之後佢都一個人响我哋附近徘徊咗一陣先走! 一路都見唔到有大人同佢一齊, 嗰時己經係夜晚十點幾!

第二次係响海運, 去完反斗城, 我兩個小朋友一人拎住一個輕氣球, 响商場行行吓, 又係無端端走咗一個七八歲嘅小朋友出黎, 又係附近冇大人一齊, 佢趁我哋唔為意, 走埋我個女度, 攞咗佢個輕氣球叫我個女跟住佢, 我同我老公初初都唔知佢想點, 咁我問個小朋友做乜, 佢就一支箭咁走咗, 但係佢走咗好遠都係一個人, 冇大人陪佢架!
[/quote]

大宅

聽完好擔心乜野壞人都有

大宅

好媽媽勳章

唉...而家D大陸人真係咩都做得出架 ?-(
出街帶小朋友真係小心D...

小朋友識行定坐BB車都要睇實..
而家實在太多自由行啦.一下唔小心..個仔唔見左真係喊都無謂....

佢偷得小朋友實有辦法運返大陸賣架啦

所以 無事無刻都要留心....
無論世界點變都好~媽媽永遠都愛熹熹同楓楓
熹熹豬2006年4月10日出世.楓楓豬2008年2月4日.
健康才是財富~希望2隻豬身體健康^-^

大宅

WaiWai媽媽 寫道:
有位朋友的真人真事,大家要小心?????

故事內容:有位媽媽在美麗華商場某店舖睇野,他四歲個囝囝都在她的視線範圍內,突然有位約九歲男孩子在他囝囝前面唔知做d咩,她立即上前詢問,但男孩突然走去一男子處後一起便走了,她問囝囝:哥哥做咩呀, 他囝囝話:哥哥話比糖我食叫我跟佢走呀 

各位媽媽shopping時千萬唔好好忘記小朋友呀!!
mandyho

伯爵府

唉!d壞人真係防不勝防..我平時連大陸都唔返,始終覺得上面d治安差,更加唔會比個仔上去,萬一比人捉左都唔知點算,但估唔到hk都係咁 最衰都係個死政府,比咁多大陸人落黎,想唔攪到d治安差晒就難囉...我都係要睇緊d個仔喇,平時同佢行街,有d c奶好鬼死熱情,佢地想抱我個仔我都唔比喇,又唔知佢地乜頭乜路...依家佢地仲出到細佬仔黎引佢地走,真係pk..
大b駿逸細b駿晞

子爵府

畀面勳章

等待驗證會員

別墅

珍珠宮

阿仔啱啱學識行路,好多時都要自己落地行。聽完呢幾件事後,我唸我都係唔應該理人點諗,出街要用children harness。似狗帯都冇計,安全至上最緊要。

男爵府

伯爵府

其實若果他們有心去做尼d事情,如何運上去,可能亦已安排好晒一切,蛇有蛇路,鼠有鼠路......各位媽咪真的要小心!!!

[quote]
yywhk 寫道:
我都一定會小心d.....但我唔明佢地要d細路
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

男爵府

香港點解越來越似大陸?! :-( :-(

大宅

咁恐怖

大宅

晴晴藍藍小天地[img align=right]http://lilypie.com/pic/060814/rHZZ.jpg[/img]

禁止訪問

男爵府

係咪真係真人真事?如果係真就真係太得人驚

首頁

尾頁

跳至