自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

二年級就要讀歷史,知道《鴉片戰爭》的原因、由來、《中英聯合聲明》是甚麼。
三年級還要學《基本法》,港人治港,高度自治,一國兩制,中國對香港行使主權。
你教我如何對小孩解釋 ,唯有死記,沒有理解
以上只是其中內容的一小撮部分,現在香港教育究竟搞乜?

cat_koo  唔係五六年級才教  發表於 13-10-23 14:00
janetlam74  三年級還要學《基本法?????我仔小六才教.......邊間出版社?  發表於 13-10-23 00:28

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

邊間出版社???

男爵府

回覆:好討厭現在的小學常識課!學而無用!

我仔小二,呢個學期講學校與家庭,無你呢d野

子爵府

引用:二年級就要讀歷史,知道《鴉片戰爭》的原因

原帖由 lobbytsui 於 13-10-22 發表
二年級就要讀歷史,知道《鴉片戰爭》的原因、由來、《中英聯合聲明》是甚麼。
三年級還要學《基本法》,港 ...
邊間出版社?書名?
*
我仔小二有讀中國腐敗,香港被割讓,英國統治,到97回歸。但沒有基本法,一國兩制那些。

子爵府

玩具勳章

回覆 可樂~ 的帖子

p3有呀~~~~~~ 我都想屎

伯爵府

好媽媽勳章

唔係 p.6 課程嘅咩?

侯爵府

知道基本歷史、香港基本政制,點會無用呀?

大宅

引用:知道基本歷史、香港基本政制,點會無用呀?

原帖由 Fion_Chan 於 13-10-23 發表
知道基本歷史、香港基本政制,點會無用呀?
P2 wor……

oldmongtung  係! 太細了  發表於 13-10-23 09:10
drm  too young to understand ma  發表於 13-10-23 01:09

珊瑚宮

新聞都成日有講, 小朋友跟本唔會陌生, 只係學習深度問題啫

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

唔係P5或P6才讀

伯爵府

回覆:lobbytsui 的帖子

我仔都小二喎,冇你地講果啲喎!
教…卵子精子,成長過程!
植物,根、葉!
同動物,胎生、卵生!
情緒!
妳地果啲咁深嘅

大宅

呢D我上到中學先讀, 而家D小學甘深小朋友好辛苦BOR

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

亞女以前都有.係教概念唧,唔係好深入.

peggy  agree  發表於 13-10-23 00:23

男爵府

引用:二年級就要讀歷史,知道《鴉片戰爭》的原因

原帖由 lobbytsui 於 13-10-22 發表
E~e~! 我阿女間學校都係喎! 係咪同一間學校呢?
哈哈……哩幾課我都係當講故事咁講佢知,綱上都有內容聽,又有幾條問題回答。
咁就完成這2年。
放鬆d~佢地都係學好表面架啫

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mickeyeva 發表於 13-10-23 00:12
唔係P5或P6才讀
p5 讀青春期、傳染病、男女生殖系統 .....
p6謮宇宙、簡單的機械、污染問題

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lobbytsui 發表於 13-10-22 23:21
三年級還要學《基本法》,港人治港,高度自治,一國兩制,中國對香港行使主權。<---我個六年級先學,仲要係今次小測既範圍

男爵府

kiki523 發表於 13-10-23 00:12
我仔都小二喎,冇你地講果啲喎!
教…卵子精子,成長過程!
植物,根、葉!
Same here

大宅

回覆:lobbytsui 的帖子

我只知道鴉片戰爭時期,中國土地被分割~,仲有97香港回歸,一國兩制,好多都唔知,我阿爸當講故仔一樣比我聽,我都記唔到,讀書時選修理科,所以對於歷史真係知道好少。係唔係好丟架?覺得冇乜用,希望我仔未來讀呢D可以自己決定,當興趣定要考試,而唔使因學校要求而讀。

男爵府

我仔K1,學校派左本圖書仔教K1小朋友強積金既重要性

首頁

尾頁

跳至