自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆:好討厭現在的小學常識課!學而無用!

太早教

男爵府

我個女p2而家教情緒、社交之類
個仔就p4 教緊天文現象…舊年真係有什麼中日英聯合聲明、鴉片戰爭、割讓回歸等、但都係點到即止、唔係好誇張既內容

複式洋房

回覆:kiki523 的帖子

總之二年級的課程會教,可能暫時未教

複式洋房

其實係為中學舖路,但好多時候都冇用,上到中學邊記得咁多

大宅

下呢兩樣野我初中先學架wor 咁細個小朋友有需要咁早知呢d野咩?

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:二年級就要讀歷史,知道《鴉片戰爭》的原因

原帖由 lobbytsui 於 13-10-22 發表
二年級就要讀歷史,知道《鴉片戰爭》的原因、由來、《中英聯合聲明》是甚麼。
三年級還要學《基本法》,港 ...
我囡學校都係呢本,但唔算深入,我又覺得冇問題喎!

子爵府

我女小二冇歷史

大宅

引用:二年級就要讀歷史,知道《鴉片戰爭》的原因

原帖由 lobbytsui 於 13-10-22 發表
二年級就要讀歷史,知道《鴉片戰爭》的原因、由來、《中英聯合聲明》是甚麼。
三年級還要學《基本法》,港 ...
或者看得簡單一點,這些內容只是香港歷史,當故事來講,讓小朋友明白或有一個簡單印象:為甚麼香港原是滿清的一小漁港,如何变成英國殖民地后来又怎樣回歸。小朋友會明白,可說得簡單一點!例如:講吓英國人如何利用鴉片令中國人上癮,……這樣,可以培養小朋友的分析能力!

複式洋房

唔係好明點解要咁早接觸,他們的認知層面根本未到這個level ,認識可以,但不要強迫性死記,因為他們根本都不明白何解,就像一個未讀過醫科既人,要在短期內背晒所有專有名詞,而且明白背後的意思,這叫人真的吃不消。

小三便要辨別清楚「人民大會堂」與「天安門城樓」的用途,是否從小便要培養他們做政治家

大宅

大家有所不知,教既時候老師要講英國人衰,輸入鴉片毒害中國,後來大英雄林則徐銷煙,英國人不忿氣打中國然後搶香港,將呢件事描述爲不公義的事,然後下一課就教回歸,講到係一件天經地義既事。其實持平d講,就算英國人當初如何不公義,但這100年的確給香港帶來繁榮安定,但而家常識課程當中100年是空白的。。。此乃名副其實的洗腦

珍珠宮

睛靈勳章

其實都只係其中一課,我覺得OK,亦唔係好深入,應該未至於“討厭“同“無用“咁嚴重,如果有呢種感覺,咁應該一世唔好學

複式洋房

回覆:eolcheung 的帖子

我要澄清本人絕對不反對小朋友「認識」香港的歷史,我也很喜歡帶小朋友參觀「香港歷史博物館」,但不是牢記的方式,要記著發生年份、人物、意義,這是為測驗而測驗,如果只是故事式說教,這容易很多!

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

我只能説那不是常識,其實應該叫通識

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我仔讀緊植物生長堝

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

引用:大家有所不知,教既時候老師要講英國人衰,

原帖由 lorrainesywong 於 13-10-23 發表
大家有所不知,教既時候老師要講英國人衰,輸入鴉片毒害中國,後來大英雄林則徐銷煙,英國人不忿氣打中國然 ...
鴉片毒害深,毒奶亦非淺

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

公爵府

環保接龍勳章

我細個既社會科都有架喎,當時仲同啲同學仔小學雞咁話不如本書唔好叫今日社會,叫尋日社會啦(不過當年又好似係小四)

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:lobbytsui+發表於+13-10-22+23:21+二

原帖由 Minor 於 13-10-23 發表
三年級還要學《基本法》,港人治港,高度自治,一國兩制,中國對香港行使主權。 ...

我女而家小六,果時有讀呢d,唔記得小二定小三考試出左題書冇列明,問中國國旗既麥稻穗係代表什麼

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+lobbytsui+於+13-10-22+發表

原帖由 Koala_Chu 於 13-10-23 發表
我囡學校都係呢本,但唔算深入,我又覺得冇問題喎!
同意,只係好基本慨念比小朋友知道,我唔覺得有咩問題

男爵府

昨日我女常識教抗日時期,但老師加鹽加醋,話比學生知毛澤東係有愛心愛國民嘅人,依啲野根本書都冇提。我真係好嬲,好想即刻同個女轉校

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Koala_Chu+於+13-10-23+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 13-10-23 發表
同意,只係好基本慨念比小朋友知道,我唔覺得有咩問題
x2

首頁

尾頁

跳至