自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

父母辱罵對小孩子永久傷害,你同意嗎?

我同意呀!因為D小朋友記憶力很快和長久.好與壞會成為他們成長經歷話題. :tongue:

伯爵府

Re: 父母辱罵對小孩子永久傷害,你同意嗎?

而家d小朋友唔鬧得, 唔打得, 做父母真係少d EQ都唔得, 為左兩餐又要出外工作, 各方面的壓力加埋加埋, 都好辛苦呢.

我反而唸緊, 小朋友o係呢d"無壓力"環境下成長, 係咪真係會培養到好既品格同行為? 定係好似而家d 16/7歲咁, 個個唔係上網識仔打機, 煲電話粥成千銀, 就係圍住打交/玩NDS?

有時小朋友唔罵係唔得 (佢地會分唔到邊d行為係唔岩, 但見大人咁"勞氣"就會明白個嚴重性), 但係何之為辱罵呢? 個個小朋友感覺都唔同, 有d覺得大人一開口話就係辱罵, 已經好唔開心好hurt, 自我價值低云云.

父母難為.
該用戶已被刪除

禁止訪問

男爵府

我雖則係同意
但有時真係唔鬧唔得 :-( :-(

別墅

tazmanic 寫道:

鬧係要, 不過唔係辱罵!

辱罵=== 人身攻擊, 即係話"佢冇用, 大個做丐衣....."
鬧 === 針對件事, 俾佢地知道做錯野個後果係mug!!!

agree! 小朋友都要有自尊架. 唔好打擊佢地既自尊心, 唔係會令佢地會對自己無自信心架la.

侯爵府

咁如果我話: '你唔努力讀書, 大個就無用, 要用做begger'.....咁呢d係事實定係辱罵?

而家d咩專家成日promote要正面教導子女, 我同意架!! 但只有正面, 無反面, 小朋友又會唔會知到佢地做錯事的後果會如何嚴重呢

個個父母都想唔使鬧仔女架啦, 你估真係有狂燥症咩 但真係要做到完全唔用負面字句去鬧又談何容易呀

侯爵府

Alexismama 寫道:
咁如果我話: '你唔努力讀書, 大個就無用, 要用做begger'.....咁呢d係事實定係辱罵?

呢個係事實, 冇問題, 但係語氣都好緊要, 如果你話:"你咁鬼c笨, 冇用架啦你, 大個做beggar啦~~" 咁就有辱罵成份lor~

子爵府

牛年勳章

其實,我睇完新聞後,覺得依家個社會太保護D小朋友,正面教導唔係唔好,但有冇諗過,依家D小朋友實在太聰明,明知自己唔啱,都會理直氣壯大大聲講野,因為佢知道父母唔可以鬧同打,咁呢D細路長大後,又比人話D父母唔識教或者唔理,咁你地話仲有冇人咁生?

禁止訪問

男爵府

其實以前d細路有邊個唔係辱罵中長大呀!?罵完就算啦,日子都一樣咁過,你估d亞媽真係想罵你咩。
我覺得而家d細路實在經唔係考驗同錯折啦!!所以d自殺率咁高

水晶宮

做現代父母真難, 不可打, 不可罵, 但現代小朋友真的好難教,佢地在電視學回來的說話分分鐘勁過我! 昨晚看完新聞不准鬧佢"無用"....但我溫柔地叫佢"唔好呀""你乖啦" !! 佢當我傻...... !!!

自由太多會令世人失去平衡

男爵府

醒目開學勳章

好鬼o岩聽

[quote]
bkfans 寫道:
我覺得做呢d咁既調查, 真係多鬼餘.

你問得d細路, 佢梗係話唔想俾你鬧架啦, 除非阿媽有精神病, 你自己做野做快d, 樣樣盡責ok, 阿媽又點會鬧你. 一日到黑打機, 踢波, icq, 有書唔讀次次肥佬, 唔通仲摸住你個頭話: 唔緊要, 下次努力d啦! ?-(

我地咪係由細到大都俾阿媽鬧, 我阿媽係條街度除鞋打我地都係咁啦, 又唔見我地心靈永久傷害!我地不知幾孝順呀.

除非鬧得好難聽, 例如: "正一佗衰家, 你出左世屋企衰咁耐". 或者"你似足你個衰老豆呀, 睇你呢世都冇發達, 餓死老婆瘟臭屋呀你". 或"睇你個衰款, 唔夠十六歲實跟佬走, 一係做x啦".....咁就過份

大宅

[quote]
bkfans 寫道:

你問得d細路, 佢梗係話唔想俾你鬧架啦, 除非阿媽有精神病, 你自己做野做快d, 樣樣盡責ok, 阿媽又點會鬧你. 一日到黑打機, 踢波, icq, 有書唔讀次次肥佬, 唔通仲摸住你個頭話: 唔緊要, 下次努力d啦! ?-(

我地咪係由細到大都俾阿媽鬧, 我阿媽係條街度除鞋打我地都係咁啦, 又唔見我地心靈永久傷害!我地不知幾孝順呀.

除非鬧得好難聽, 例如: "正一佗衰家, 你出左世屋企衰咁耐". 或者"你似足你個衰老豆呀, 睇你呢世都冇發達, 餓死老婆瘟臭屋呀你". 或"睇你個衰款, 唔夠十六歲實跟佬走, 一係做x啦".....咁就過份

水晶宮

[quote]
bkfans 寫道:

子爵府

好媽媽勳章

係咪辱罵其實係大人o既定義o者...
永久傷害? 我覺得講得太嚴重啦
坦白講, 而家o的細路, 連俾阿爸阿媽罵都話係永久傷害
咁唔怪得知咁容易因為小小事而要生要死
完全經唔起人生任何挫折
唔係自殺, 就打機打到死, 又或者係變埋隱閉青年
其實係唔係我地就係對o的細路太過保護呢 ??

大宅

老實講,我見到那些支持罵小孩的帖子...有點心寒...

每個小朋友都曾經很可愛很聽話的,為什麼後來會變成小怪物呢?

我見過一些父母,真的是亂罵一通,例如蠢、冇用等。小朋友讀書,當然會有不懂或犯錯的時候。不懂,耐心教就可以教懂。犯了錯,認識為何犯錯,下次不要再犯。根本沒有必要罵吧。

?-(
laughin' to keep from cryin'

子爵府

好媽媽勳章

小朋友現在實在太被保護
pamelaywy 寫道:
係咪辱罵其實係大人o既定義o者...
永久傷害? 我覺得講得太嚴重啦
坦白講, 而家o的細路, 連俾阿爸阿媽罵都話係永久傷害
咁唔怪得知咁容易因為小小事而要生要死
完全經唔起人生任何挫折
唔係自殺, 就打機打到死, 又或者係變埋隱閉青年
其實係唔係我地就係對o的細路太過保護呢 ??

別墅

wawamama 寫道:

每個小朋友都曾經很可愛很聽話的,為什麼後來會變成小怪物呢?

?-(

"每個"小朋友曾經都可愛很聽話的----->實在非常懷疑這句話

"為什麼後來會變成小怪物呢"--------->意思似乎暗示給父母罵完才變小怪物

小朋友好多時讀書不好, 唔係真係"蠢", 而係唔專心, 不肯用功, 不肯動腦筋, 腦袋入面整天想著其他去玩的事情. 所以才令父母動氣, 要罵. 罵了, 吃個僅僅及格. 不罵, 吃光蛋, 逢二(年級)進一(年級), 你罵不罵?

不罵, 難道小孩子會自動變十優狀員? 係咪有點本末倒置?

呢d咁既家庭調查只係矯枉過正.

珍珠宮

環保接龍勳章

小朋友愈來愈難教~ 我細個莫講話鬧,畀老豆打都係咁~~
人生本是苦

首頁

尾頁

跳至