自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

如果姑奶結婚, 我同老公應該點做禮呢?

我姑奶大我地一兩年左右, 不過我地結婚先過佢. 當時佢好似做左數千蚊禮俾我老公, 當sponsor我老公搞結婚d野. 宜家到佢結婚, 佢會嫁去第二度, 我地遲下都要飛過去飲. 但應該係自己俾旅費架喇. 咁究竟我地應該點做禮呢?

請大家俾d意見丫.

洋房

Re: 如果姑奶結婚, 我同老公應該點做禮呢?

請問有無人可以俾d建議我呀?

男爵府

如果佢嫁華人就建議最好按規矩送金飾之類~ 值幾千至一萬左右ge手鈪、頸鍊,看上去有d份量有睇頭,唔可以太細件太寒酸.......
如果嫁鬼佬/ABC,就可以送精緻d ge 金銀鑽飾之類

洋房

多謝回應.

我想再問多句, 我地輩份比佢細, 係咪真係可以送d大大件金器架? 我怕俾人話長幼不分咋.

如果送件新款d, 可以平日戴返既鑽飾, 如吊咀 或有d款既鑽戒仔 (幾萬蚊隻果d都買唔起喇), 咁又好唔好呢? 但係又諗過, 好似好唔起眼咁.

好煩惱呀.. :cry:

子爵府

好媽媽勳章

點會俾人話長幼不分呢全部出心啫.如果嫁去外國,夫家思想都會open d,接近外國人生活模式,咁可以送一套靚瓷器(碗碗碟碟)或銀器(湯匙,刀叉).大方得黎又慳過買金器.
同埋都係大一兩年,大家年青人唔會拘泥小節,你山長水遠去飲好俾面架喇
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

男爵府

如果佢夫家係保守華人......就送金器好d,古老人認為愈多金器=愈體面架~.
如果佢地係現代人(指思想 ),就送銀器靚瓷器/精緻鑽飾都得ge, 最好大方小小,再加封千元up利是

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

咁你姑奶嫁去外國,
是嫁外國人嗎?
英國人有一習俗,
老公係唔會送錶比老婆的,
唔好問我點解,因為我都唔知?!
只因我家姐同細妹都係嫁比英國人,
所以我媽咪都係送錶比2 個女,
其他嫁唐人既就送龍鳳鐲囉。

洋房

我之前講到唔清唔楚添.

其實佢係嫁去國內既大城市, 而佢老公係佢station係內地工作時認識既. 夫家係自己鄉下都叫有頭有面 (聽奶奶講), 仲似乎幾大家族咁, 所以我怕佢地會思想古老, 驚會俾人話我地做細既學咩人送金器咁囉.

其實送咩我都無乜所謂, 同佢雖然無乜兩句 (even我老公), 但係又唔可以當普通朋友咁求其喎, 所以都幾苦惱.

洋房

我之前講到唔清唔楚添.

其實佢係嫁去國內既大城市, 而佢老公係佢station係內地工作時認識既. 夫家係自己鄉下都叫有頭有面 (聽奶奶講), 仲似乎幾大家族咁, 所以我怕佢地會思想古老, 驚會俾人話我地做細既學咩人送金器咁囉.

其實送咩我都無乜所謂, 同佢雖然無乜兩句 (even我老公), 但係又唔可以當普通朋友咁求其喎, 所以都幾苦惱.

別墅

princemami :

使乜煩惱呀 ?? 我覺得做人情$$$$最實際,全世界通行,今佢個時做幾錢人情比妳,妳咪再多佢一千羅,呢d係禮貌

pinkpink

[img align=right]http://www.sanrio.com/main/buttons/whatnewbutton.gif[/img]

子爵府

好媽媽勳章

咁就易辦啦,一味買金器啦,大陸人睇外家有無米夠唔夠派頭,係金器.再唔係租架中港豪華車踩場,包無失禮!!自己戴大大粒鑽石(朱二盛都得)去飲,大下佢地先 :mrgreen: :mrgreen:
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

洋房

Haha.. renren, 你好搞笑呀.

好! 一於整舊金佢嘆下. hehe..

多謝各位!

洋房

Haha.. renren, 你好搞笑呀.

好! 一於整舊金佢嘆下. hehe..

多謝各位!

別墅

至親通常都係送金器, 金鐲一對無走雞

首頁

尾頁

跳至