跳至
[澳門] 請工人

首頁

尾頁

大宅

請工人

各位,

我已經有人選架啦, 個人選而加響香港, 我想問如果我要指定請果個人, 我應該自己申請 (簡單嗎?) 定係through agent? 我而加個情況係最緊要快 (最快又可以幾快?). 所以想知邊個途徑會岩我d? 如果係through agent, 有冇agent 可以介紹呀?

thanks!

伯爵府

Re: 請工人

點解您吾打去勞工局到問?
呢d我地都吾清楚

大宅

個人係香港? 點解唔叫佢來澳門先o既? 咁佢係外藉人士呀?

自己去勞工局搞都得啦...through agent仲煩...去高士德何鴻燊夫人大廈地下...可以打電話去勞工局問左d手續先...
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

大宅

最愛=貓仔,

係呀, 佢係外籍人士. 就係因為我帶左佢黎澳門先, 但我又遲遲都未有blue card, 所以我申請唔到佢. 一路等呀等, 等到佢而加唔可以入境澳門呀.. 入境處話佢太多entries :-(

我已問過勞工局關於procedure 既問題. 但勞工局唔會話我知邊個途徑會快d. 而且佢地唔會話我知through agent 有咩麻煩野, 所以先響呢度請教下, 睇下有冇人自己或經agent 請工人.

大宅

唔比佢入境咁點搞佢外勞quota呀?

其實我冇申請過外勞架...但我聽呢度d媽咪講得多,話d angeny成日要d外勞比好多錢架...所以我諗你直接去勞工局搞會快d...只係而家唔比入境,唔知點申請呢? 因為blue card出之前,個外勞都要去入境處打手指摸架喎...
pluie 寫道:
最愛=貓仔,

係呀, 佢係外籍人士. 就係因為我帶左佢黎澳門先, 但我又遲遲都未有blue card, 所以我申請唔到佢. 一路等呀等, 等到佢而加唔可以入境澳門呀.. 入境處話佢太多entries :-(

我已問過勞工局關於procedure 既問題. 但勞工局唔會話我知邊個途徑會快d. 而且佢地唔會話我知through agent 有咩麻煩野, 所以先響呢度請教下, 睇下有冇人自己或經agent 請工人.
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

大宅

最愛=貓仔,

而加我工人50 日內唔可以入境澳門. 但係入境處話只要勞公局approved 左張contract, 佢就可以入境, 唔受果50 日既影響. 跟著就可以慢慢等出佢個 blue card. 所以最關鍵係勞公局要幾耐approve.

唔該晒貓仔, 咁我自己申請佢過黎啦.

大宅

原來係咁...

勞工局果度...應該唔會好耐掛...而家咁多人/公司都搞外勞...我諗等第日有搞過外勞的媽媽覆你啦...

都幫你唔到,唔好咁客氣啦...
pluie 寫道:
最愛=貓仔,

而加我工人50 日內唔可以入境澳門. 但係入境處話只要勞公局approved 左張contract, 佢就可以入境, 唔受果50 日既影響. 跟著就可以慢慢等出佢個 blue card. 所以最關鍵係勞公局要幾耐approve.

伯爵府

pluie 寫道:
最愛=貓仔,

around 2 weeks la

子爵府

pluie~

你幾好嗎?? 囝囝過左黎住啦? 慣嗎??

係澳門申請工人程序快過hk 好多 @@
個次我係澳門自己申請工人
一個月到就出門叫令blue card @@

我唔係好明why 你工人唔可以當旅遊身份去澳門?
澳門好多bunbun yanyan 都係黎左澳門先搵工

anyway macau 易搞好多 請放心

hk 唉 我工人申請左3個月e家仲未黎呀 :-(

大宅

Addfish,

真係一匹布咁長啦.... 我打比你呀... 你響邊? 定係你打比我?

大宅

Addfish,

真係一匹布咁長啦.... 我打比你呀... 你響邊? 定係你打比我?

大宅

pluie~
我都攪緊工人呀,我問過d agent佢地話而家20日到就ok架啦,同埋我覺得如果自己攪都係遞下表咁者,無咩麻煩者,吾使搵agent啦,我自己都辦過,if你有時間就自己去勞工局交齊d資料就得gala.

大宅

cocoWong,

thanks. 你submit 左d 野幾耐呀? 我聽聞話初次申請係兩個星期... 希望真係咁快啦. 我黎左呢度住左兩個幾三個月, 所有野比我印象都係慢架嘛....

大宅

我今日先會拎去比agent公司,等佢攪,我開頭果個就自己攪,成個月先出批文咋
pluie 寫道:
cocoWong,

thanks. 你submit 左d 野幾耐呀? 我聽聞話初次申請係兩個星期... 希望真係咁快啦. 我黎左呢度住左兩個幾三個月, 所有野比我印象都係慢架嘛....

男爵府

我昨日行過金石見到d工人姐姐係度搵野做..........人山人海呀
你o地有無留意到有d bun bun or印印佢o地d打扮好 人架!成頭染金頭髮拉屎褲好似好yeah咁架?點解呢d專容仲有人請佢o地做野既..........因為我係街度就見過呢d人拖住個小主人周圍盪........係我就唔放心請d咁既人啦!淨係睇個樣都嚇死人啦

男爵府

macaogirl 寫道:
我昨日行過金石見到d工人姐姐係度搵野做..........人山人海呀
你o地有無留意到有d bun bun or印印佢o地d打扮好 人架!成頭染金頭髮拉屎褲好似好yeah咁架?點解呢d專容仲有人請佢o地做野既..........因為我係街度就見過呢d人拖住個小主人周圍盪........係我就唔放心請d咁既人啦!淨係睇個樣都嚇死人啦
Yes ar Ivy sometimes I will see that 金頭髮印印kiss kiss another 金頭髮印印tim
太陽伯伯起得早, 拖主寶寶做早操.........e, 寶寶不見了, 在園裏一二一二做早操......... :-D  :-D  :-D

男爵府

FLORINDA 寫道:
Yes ar Ivy sometimes I will see that 金頭髮印印kiss kiss another 金頭髮印印tim

kiss kiss

大宅

OH!MY GOD
[quote]

kiss kiss [/quote]

伯爵府

[quote]

kiss kiss [/quote]yse,非常嘔心,見到都

大宅

cocoWong,

我今日拎左份form. 但冇contract, 得contract sample. 咁係咪要自己打?

首頁

尾頁

跳至