自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 如果可以係hk生活就好la!!!!!(終極加強版~~)

waiabbey 寫道:
薏媽,
乜你重有時間織泠衫咩?

[quote]佢今日除左佢個bb件衫, 跟住攞2支筆話好似mama咁織泠衫.....
[/quote]
至從有左le個topic後, 我個'架餐'箱已經風緊塵lu~~

男爵府

Re: 如果可以係hk生活就好la!!!!!(終極加強版~~)

[quote]
Kitchu 寫道:
紅紅,

我諗我自己問題大啲........ 小朋友好多都好洩, 係我受唔到壓力

[quote]
我都係咁唸.... 因為c6話r b其實ok wor!!

男爵府

[quote]
Kitchu 寫道:
薏媽,

我都好鐘意織冷衫嫁, 不過織得唔靚之嗎, 我比我上年既製成品你睇呀.

[quote]
同道中人wor
我開唔到你頭sin send比我個email arh :-( 你可唔可以post係le到arh???

男爵府

[quote]
薏媽,
佢成日一路燙, 一路話我, 女仔嚟架, 都唔自己燙衫, 我又無叫佢燙, 係佢唔抵得我成日著D無燙過嘅之麻!!!

[quote]
我宜家都極少燙3 ga, 最多咪早d著定, 出門口時都唔係好'巢'je

男爵府

[quote]
Kitchu 寫道:
食湯飯, 但先比咗湯阿囡飲, 再比佢食飯,

黃牙白, 翠玉瓜, CARROT, 肉,

[quote]
r b好like湯飯bor... 我今日都有食翠玉瓜
博聞肯唔肯食arh??

男爵府

[quote]
Kitchu 寫道:
又無喎!

如果, 我無嘢做, 我都會覺好大壓力, 因為好似浪費時間咁. ?-(

[quote]
你係hk有冇咁ga??

男爵府

[quote]
薏媽,
你c6果然醒目!! 睇穿晒你!!! 下次佢咁問你你試下答"唔返香港, 買車啦"!

[quote]
到時佢又有籍口je...

大宅

Kitchu,
聴到博博喊都無理到 =>係唔得ge! 小朋友喊一定要check下o羊事,知道佢安唔安全嘛! OK,無危險喇,就慢慢去做反應,但要比小朋友知道您回應緊佢。 這樣您跟她才會産生良好溝通。 小朋友反應係矛大人o禁快,但爲免令他們失去安全感,我們要很跨張地向他們示意您是有求必應的。

如果案件重演,我會:
1。聽到喊聲=》第一時間看看(偷看就可以)發生什麽事情(但必須立刻行動,因爲真的有危險,您可以做適當處理)
2。OK,原來博博跌左隻碗,搞到成地飯(注:她應該係驚慌的)
3。您應該在樓上大聲講:『博博,o羊事呀!媽咪o向道,唔駛怕,我黎緊』
4。這樣,您可以繼續換您的屎片桶,估計應該會是很快就完成
5。回到博博處:『博博:什麽事呀! 拿不實個碗,跌嗮d飯落地?係唔係呀?如果不是這個原因,應繼續猜猜還有什麽原因。

好吧! 您覺得嬲, 是因爲什麽原因,因爲博博喊得您好煩? 還是您嬲她把飯跌到一地都是 您嬲都要知道自己嬲什麽,我來幫您解開問題,好嗎?

您忍唔住打咗佢一下, 之後走咗。。。=》博博很太細個喇,我肯定她是不知道發生什麽事情,一頭霧水,下次再發生類似的情况是會存在的,小孩子真的要慢慢教,跟博博溝通好d,您會覺得跟她一起是一件很愉快的事喔
Sue

Kitchu 寫道:
C啦! 博博係樓下喊緊. 我一聴到佢喊就心跳加速. 好嬲!

是原, 我見佢食得咁慢, 未上樓上vv咯, 見到個屎片桶未順手換埋lohh, 因為tommorrow係垃圾日, 我聴到博博喊都無理到, 因為, 唔可以換到一半就走, 好smelly嫁嗎.

當我一入客廰, 就見到成地飯, 我當時我嬲, 忍唔住打咗佢一下, 之後走咗,

佢係樓下絲叫咗10分鐘啦, 我係2/f都聴到, 我屋企係有三樓既. 越聴越唔開心, 我諗我真係有精神病.

男爵府

[quote]
係呀, 佢哋對我好好, 而家重有聯絡! 佢哋以前收嘅學生D同學D Home stay都好衰, 我真係好好彩!

[quote]
佢地係鬼頭??

男爵府

[quote]
咁我諗你遲D返工, 博博返學你會好D, 不過到時你又可能掛住我哋wor .....

[quote]

不過個人有嘢做係好d ge!!
好似我咁, 個個都話我係太得閒, 所以sin成日亂唸嘢

男爵府

好啦, 又到我煮飯啦! Kitchu, 聽日洗唔洗同你練英文呀? 哈哈哈!

今晚煮セarh??

男爵府

[quote]
ccmching 寫道:
Kitchu,
聴到博博喊都無理到 =>係唔得ge! 小朋友喊一定要check下o羊事,知道佢安唔安全嘛! OK,無危險喇,就慢慢去做反應,但要比小朋友知道您回應緊佢。 這樣您跟她才會産生良好溝通。 小朋友反應係矛大人o禁快,但爲免令他們失去安全感,我們要很跨張地向他們示意您是有求必應的。

如果案件重演,我會:
1。聽到喊聲=》第一時間看看(偷看就可以)發生什麽事情(但必須立刻行動,因爲真的有危險,您可以做適當處理)
2。OK,原來博博跌左隻碗,搞到成地飯(注:她應該係驚慌的)
3。您應該在樓上大聲講:『博博,o羊事呀!媽咪o向道,唔駛怕,我黎緊』
4。這樣,您可以繼續換您的屎片桶,估計應該會是很快就完成
5。回到博博處:『博博:什麽事呀! 拿不實個碗,跌嗮d飯落地?係唔係呀?如果不是這個原因,應繼續猜猜還有什麽原因。

好吧! 您覺得嬲, 是因爲什麽原因,因爲博博喊得您好煩? 還是您嬲她把飯跌到一地都是 您嬲都要知道自己嬲什麽,我來幫您解開問題,好嗎?

您忍唔住打咗佢一下, 之後走咗。。。=》博博很太細個喇,我肯定她是不知道發生什麽事情,一頭霧水,下次再發生類似的情况是會存在的,小孩子真的要慢慢教,跟博博溝通好d,您會覺得跟她一起是一件很愉快的事喔
Sue

[quote]
Sue, 你1定係好有耐性ge mama, 你仔仔係咪好乖ga??
有時自己都想控制下ge, 但天生急性子, 唯有慢慢練~~

大宅

薏媽,
耐性又唔講得。 但是真的,我個仔真係乖到無人有,我阿媽一共有三個孫,佢都話我個仔係最乖、最醒目、善解人意的。。。 :tongue: :tongue: :tongue: 我生時醫院隔離床個媽咪(現在變成fd),成日叫我不要讚孩子這麼多,因爲會讚壞。。。 她聽我讚自己個仔由出生到現在,她也服了我
Sue

鍾薏媽媽 寫道:
Sue, 你1定係好有耐性ge mama, 你仔仔係咪好乖ga??
有時自己都想控制下ge, 但天生急性子, 唯有慢慢練~~

大宅

薏媽、Kitchu,
講起教細路,我係0508媽咪,個邊有一班家長好有心得,他們睇好多書,教導如何教育小寶寶,還一齊做教材-『電子書』。 您地有時間可以去look look,個topic叫做『小小教育組』,我也是在那裏偷師

睇睇下lee d 書,咪可以扮o下做湊仔專家lu
Sue

大宅

各位,
啦! 明天再king過喇!
Sue

男爵府

唔覺你肥wor! 你成日話肥我重以為你send左張瘦時嘅相比我添! 咁你而加130磅咪會幾fit?

鍾薏媽媽 寫道:
5尺4.5 je wor, 我可能係骨重啩, 因為我上次返hk, 128磅個個都話太瘦.... 我send比你地嗰張相都有成140磅ga, 你地都唔覺我好肥啩???

男爵府

尋晚咪一齊瞓左幾個鐘囉! Weekend都齊齊瞓架!

鍾薏媽媽 寫道:
[quote]
薏媽,
無錯, 我係佢'人肉鬧鍾'! 佢唔抵得我可以瞓耐D, 而佢就要返工咋, 所以寧願要我唔瞓等佢起身先就晒佢!

[quote]你係佢'人肉鬧鍾' hehee...
[/quote]
咁究竟你有幾耐冇同c6瞓arh?? [/quote]

男爵府

我返香港擺酒前兩個月, 我老豆以經買左套新西裝, 隔幾晚就著嚟試下, 猛問我mummy係咪好型, 又話D人可能以為佢係新郎!

我老豆又係好貪靚, 成日對住塊鏡話自己靚仔!

鍾薏媽媽寫道: 咁我老豆又末至於

男爵府

我唔係斯文, 我唔講粗口啫!

鍾薏媽媽寫道:
你有冇咁c文arh

男爵府

佢地唔知幾開心呀! 有次我表弟雋雋同我係MSN到CHAT, 佢見到我兩隻貓張相即刻問我:"邊隻係我呀?"
鍾香港? 你生個仔咪叫鍾香港囉!!!

鍾薏媽媽寫道:
佢地有冇話你arh???
就知叫r b做鍾香港la.......

首頁

尾頁

跳至