樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

已賣樓業主 - 層樓用申請首次置業貸款買的

可否分享賣樓的過程 ? 及要注意什麼事情 ?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 已賣樓業主 - 層樓用申請首次置業貸款買的

我也想知呀?唔該!

大宅

1.你要去房協申請賣樓紙.
2.如果你現在賣出價$多過買價$,房協要收$10000.如果雙反就唔收.

為求準確打電話去問!

別墅

多謝各位 !

我已賣出層樓並簽了臨時買賣, 過程如下 :

1. 先向寫信給房協取consent letter.
2. 房協寄一份文件要求你簽名作實, 並附hk$1000手續費.
3. 遞交文件及支票(郵寄), 約3天便收到consent letter.
4. 最好選定律師樓, 買家將開票比律師樓做stakehold.
5. 簽臨時買賣合約後, 便交給律師樓.

暫時只做到這個步驟.

大宅

Snake 寫道:
多謝各位 !

我已賣出層樓並簽了臨時買賣, 過程如下 :

1. 先向寫信給房協取consent letter.
2. 房協寄一份文件要求你簽名作實, 並附hk$1000手續費.
3. 遞交文件及支票(郵寄), 約3天便收到consent letter.
4. 最好選定律師樓, 買家將開票比律師樓做stakehold.
5. 簽臨時買賣合約後, 便交給律師樓.

暫時只做到這個步驟.

sorry 我想問下你是否已還完置業貸款的金錢....
豬丙豬丙......

別墅

我係未還完置業貸款的, 我的律師收到買家的錢時, 就將錢還給銀行及房協.

其實現在售價只係夠還銀行與置業貸款. 因為唔夠住, 所以賣左層樓, 租個大d的單位.

遲d儲夠錢再買d新樓.

大宅

Snake 寫道:
我係未還完置業貸款的, 我的律師收到買家的錢時, 就將錢還給銀行及房協.

其實現在售價只係夠還銀行與置業貸款. 因為唔夠住, 所以賣左層樓, 租個大d的單位.

遲d儲夠錢再買d新樓.

my case is similar to u, how much is yr lawyer fee? my lawyer fee is $5500, is it cheap or expensive?

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

但最好問清楚房協還款詳情,因我當時層樓02年買入,05年賣出,其實我係啱啱要供第一期房協貸款時賣出,房協當時要收晒我全期(唔記得係咪十年)利息,好似六萬幾定八萬幾息架,好金囉.

別墅

如果當年你借60萬, 頭三年利息已累積至六萬幾, 所以房協收六萬幾利息係正常的.

如果計足13年(頭3年免供期+10年還款期), 總利息支出應該係18萬幾.

別墅

但係據我所知, 房協還款時還本金多, 利息少. 我自己的計算係現在還欠房協的錢. 沒有計頭三年的利息, 而且我已供了五年幾.

如果好似你的講法, 我總要自己淘荷包. 好驚呀 ! 我老公話唔想攞錢出黎賣樓. :-( :-( :-( :-(

別墅

律師樓的報價都係約$5500, 但係個律師樓已比優惠價. 我個親戚係律師樓內做的, 同埋個間係大firm.

所以你的律師費係低的.

(watermelon) 寫道:
[quote]
Snake 寫道:

遲d儲夠錢再買d新樓.

my case is similar to u, how much is yr lawyer fee? my lawyer fee is $5500, is it cheap or expensive? [/quote]

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

snake,
我記得房協當時好似有個還款表,你打去叫佢幫你計計重有幾多要比返佢得唔得架

別墅

我就係根據個表來計算, 其實我打左好多次去房協. 大大話話都有約10次. 搞到我都唔係幾好意思, 係公司打又唔係幾方便. 星期六佢地又好似休息.

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

咁佢地就係收足我十年息嘞,應該唔係計十三年息

複式洋房

Snake:

因我近日也想換樓, 但又擔心冇咁快搵到買家, 想請教一下, 你是找到買家才申請consent letter, 還是可以申請consent letter先再找買家呢?

可否多說一說過程呢? 拜託! 拜託!
Fanny :lol: :lol:

別墅

I have replied you PM.

首頁

尾頁

跳至