自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:yuenwa+發表於+13-10-25+13:20+我女

原帖由 KIMKIMNANA 於 13-10-25 發表
可以介紹嗎???
睇你住那一區。灣仔愛群道浸信,長沙灣浸信會,有些區有YMCA的。你可以check 下一些大教會如聖雅各褔群會都有課餘托管功課輔導班,小童群益會都有。

伯爵府

回覆:又工作又返屋企煮飯嘅你,會唔會覺得好……

我一直都係咁。。無論返咩,一走就即刻返屋企跟功課做家務,煮飯洗碗曬衫,晚晚都要成1點先做晒d野,仲要我隻c6唔會點幫手,做晒d野我先有時間做下自己野。。半夜4點先訓,早上8點起身。。日日如是,維持左好多年~~~我覺得以依家既作息,我50歲左右就會埋單

大b駿逸細b駿晞

禁止發言

男爵府

8點真係幾late,我地usually一早買晒一星期的餸,老公幫手拎,可能week中要top up a bit,我通常7pm前返到家,即煮,老公洗碗。

男爵府

回覆:mattsarah 的帖子

大宅

肯定會心身疲累....

男爵府

yuenwa 發表於 13-10-26 20:52
睇你住那一區。灣仔愛群道浸信,長沙灣浸信會,有些區有YMCA的。你可以check 下一些大教會如聖雅各褔群會都 ...

些些你

等我上網查一先

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

好眼瞓, 尋晚煮完飯洗碗收衫熨衫洗廚房, 沖埋涼搞到4點半, 今朝又7點半起身湊返學, 好攰呀

子爵府

我都係至早8點半先到屋企,跟住成晚除左食飯,無機會坐低架喇, 煮飯,開機洗衫,洗碗,掃地吸塵, 浪衫.... 洗地洗廁所呢d要等 2星期一次鐘點做或者放假無地方去先攪下衛生, 好在仔大, 唔洗再跟功課, 約11點先有時間坐低睇下tv ,報紙
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

伯爵府

麒麟怪 發表於 13-10-24 22:28
Ftm 成日話自己忙,如果佢地有機會好似我地咁過活 ,佢地就知道其實佢地好幸福。

...

同意...

大宅

引用:我一直都係咁。。無論返咩,一走就即刻返屋

原帖由 藍藍 於 13-10-26 發表
我一直都係咁。。無論返咩,一走就即刻返屋企跟功課做家務,煮飯洗碗曬衫,晚晚都要成1點先做晒d野,仲要我 ...
你放工回到家好夜?我通常九點半同仔女上床訓

大宅

我有兩個小朋友,一個4歲,一個2歲,返全日班,放學6299幫手湊住先,我收工又係趕住返去接佢返屋企買餸煮飯,返到屋企通常7~8點,煮完就要喂細果個食,大囡可以食,煮完食埋有時最遲10點,通常6299已經幫佢地沖左涼,我就要洗碗沖涼,仲要帶埋細囝入沖涼房,因為佢超痴身,跟住就要洗衫折衫抹地,根住已經做到條腰就斷咁滯,晚晚11點先搞佢兩個訓覺,又要飲奶又要洗奶樽,因為c6一個月有20日係要ot,所以冇人幫我手,請左工人又未嚟,我真係頂吾順喇

大宅

引用:我有兩個小朋友,一個4歲,一個2歲,返全日

原帖由 kocci 於 13-10-29 發表
我有兩個小朋友,一個4歲,一個2歲,返全日班,放學6299幫手湊住先,我收工又係趕住返去接佢返屋企買餸煮飯 ...
可唔可以俾少少6299個邊包埋夜晚個餐?咁順道可以早少少瞓??洗衫抹地可唔可以隔日做甚或一星期一次放假先做?買多一兩set衫褲鞋襪換多少少鬆動時間好化算呀。你咁樣真係好辛苦喎!

大宅

原來咁多志同道合既JM, 我由年頭開始無工人, 一放工就要煮飯, 仲要煮三家人既飯, 想死, 好彩C6會幫手做家務, 食完餐飯都成9點, 之後要對兩個仔女既功課, 日日訓埋都無6粒鐘, 想死...

伯爵府

好媽媽勳章

我都係 放工買餸煮飯, 有時攰就煮簡單野,
自己鐘意食屋企野冇辨法,
湯就weekend先煲, 閒日都係食簡單餸.

男爵府

我放工返去煮,盡量簡單蒸魚、肉,灼碟菜就算,通常八點前一定有得食

伯爵府

回覆:麒麟怪 的帖子

我份工要周圍走,早既放7點有時放9,返屋企路程遠d既話會好趕,有時真係夜既話我3寶會去公公屋企食飯,我返黎跟佢地沖涼同做埋d功課溫書,3寶慣左11點入房訓。。佢地訓左我就曬衫同煮飯比我同c6食,點幾洗埋碗會上下網,到半夜3-4點訓,一直如是

大b駿逸細b駿晞

大宅

引用:Quote:原帖由+kocci+於+13-10-29+發表我有

原帖由 FullofLove 於 13-10-29 發表
可唔可以俾少少6299個邊包埋夜晚個餐?咁順道可以早少少瞓??洗衫抹地可唔可以隔日做甚或一星期一次放假先 ...
之前試過晚餐佢地喺6299度解決,結果吾肯食飯,62發晒脾四,咁姑奶開聲叫我自己搞返,所以就算幾辛苦我都要頂硬上

男爵府

大家一齊加油

首頁

尾頁

跳至