自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 做童星真的好嗎?~ 當年的張裕東小朋友宜家變成...........

18歲o者, 大把前途, 唔駛太擔心.

大宅

好媽媽勳章

Re: 做童星真的好嗎?~ 當年的張裕東小朋友宜家變成...........

可能佢根本都唔係讀書既材料...
我諗影響都梗有少少既...eg.令佢發明星夢
但如果佢冇做童星,佢都可能係沉迷打機,無心向學架喎... 要視乎個人本質既...

男爵府

me too.

manicheung 寫道:
睇咗都唔知係邊個

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔識佢...

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

jennifer_bc 寫道:
唔知邊個wor~~~~

有睇過閃電傳真機就會知係邊個...果陣佢都幾老積下架...

複式洋房

返而我想知柏林仔宜家係點
該用戶已被刪除

複式洋房

記得佢,
睇佢自己點諗啦!其他人跟本幫唔到佢,而家好多年青人都係咁!打機,唱k,無心向學.....跟本就係迷失方向,都唔知自己做乜!!

複式洋房

由 h20471120 於 2007-03-14 12:19:11
返而我想知柏林仔宜家係點

轉載︰小 柏 林 大 個 仔 考 督 察
18 年 前 年 僅 3 歲 的 小 柏 林 ( 鄭 柏 林 ) 憑 港 台 劇 集 《 親 親 孩 子 天 》 一 炮 而 紅 , 歌 影 視 三 棲 忙 得 透 不 過 氣 , 更 與 周 潤 發 及 劉 德 華 等 紅 星 合 作 , 甚 至 在 戴 安 娜 皇 妃 生 前 訪 港 時 向 她 獻 花 , 風 頭 一 時 無 兩 , 但 他 對 娛 樂 圈 卻 毫 不 眷 戀 。 今 年 便 大 學 畢 業 的 他 , 立 志 除 暴 安 良 , 早 前 更 已 投 考 督 察 , 大 家 將 來 若 看 見 穿 上 警 察 制 服 的 柏 林 , 千 萬 別 以 為 是 在 拍 戲 。

八 、 九 十 年 代 家 喻 戶 曉 的 童 星 小 柏 林 , 轉 眼 已 長 大 成 為 身 高 1.7 米 、 體 重 130 磅 的 大 男 孩 , 現 年 21 歲 的 他 , 目 前 正 修 讀 香 港 大 學 生 物 科 技 課 程 , 今 年 6 月 便 正 式 畢 業 。 過 去 不 少 童 星 長 大 後 , 多 會 挾 小 時 候 的 知 名 度 重 投 娛 樂 圈 , 但 小 柏 林 卻 另 有 打 算 , 已 投 考 督 察 的 他 , 一 心 加 入 警 隊 為 市 民 服 務 。
柏 林 早 前 已 順 利 通 過 督 察 考 試 第 一 關 , 由 於 要 同 時 準 備 督 察 考 試 和 大 學 功 課 , 分 身 不 暇 的 他 只 能 透 過 電 話 接 受 記 者 訪 問 。 猶 記 得 柏 林 小 時 候 曾 揚 言 長 大 後 要 當 醫 生 , 何 以 現 在 改 變 主 意 ? 聲 音 越 趨 成 熟 穩 重 的 柏 林 解 釋 道 : 「 我 係 一 直 想 做 醫 生 , 但 考 試 成 績 唔 夠 好 , 讀 唔 到 醫 科 , 家 我 大 學 讀 緊 科 , 自 己 又 興 趣 唔 大 , 我 一 直 有 參 與 聖 若 翰 救 傷 隊 , 喜 歡 幫 人 , 做 醫 生 同 做 警 察 一 樣 都 係 幫 到 人 , 所 以 咪 投 考 督 察 ! 」
退 出 幕 前
「 拍 十 幾 年 做 到 悶 」
提 到 不 少 童 星 長 大 後 均 做 回 老 本 行 , 但 柏 林 對 多 采 多 姿 的 演 藝 生 涯 毫 不 眷 戀 , 他 說 : 「 我 三 歲 入 行 , 都 拍 十 幾 年 , 幾 乎 乜 都 試 過 , 冇 乜 大 興 趣 , 可 以 講 話 做 到 有 悶 悶 , 既 然 搵 到 其 他 興 趣 , 咪 擺 時 間 其 他 方 面 。 」
柏 林 本 來 有 400 多 度 散 光 和 300 多 度 近 視 , 為 符 合 投 考 督 察 資 格 , 他 去 年 11 月 特 地 花 了 2 萬 多 元 , 到 養 和 醫 院 接 受 激 光 矯 視 手 術 , 可 見 他 對 考 試 何 等 重 視 。 問 到 信 心 如 何 時 , 柏 林 笑 說 : 「 一 半 一 半 啦 ! 今 次 考 試 要 求 都 幾 高 , 要 過 五 關 斬 六 將 , 先 考 筆 試 , 測 試 中 英 語 文 能 力 同 推 理 , 我 第 一 關 pass 之 後 , 再 第 二 次 面 試 , 包 括 個 人 演 講 同 小 組 討 論 等 等 , 仲 未 知 呢 關 及 唔 及 格 , 如 果 及 格 話 , 先 至 到 final interview 考 體 能 , 我 屋 企 人 都 好 支 持 我 。 」
在 娛 樂 圈 工 作 了 十 多 個 年 頭 的 柏 林 , 97 年 入 讀 中 學 後 , 幾 乎 已 停 止 一 切 幕 前 演 出 , 兩 年 前 入 讀 港 大 時 更 索 性 入 住 宿 舍 , 展 開 多 采 多 姿 的 大 學 生 活 , 一 切 一 切 , 似 在 彌 補 當 年 失 去 的 珍 貴 童 年 生 活 。 問 到 身 邊 同 學 會 否 因 他 曾 經 是 童 星 而 投 以 異 常 目 光 時 , 柏 林 說 : 「 其 實 都 唔 係 太 多 同 學 認 得 我 , 就 算 認 得 , 頂 多 只 係 問 幾 句 , 冇 乜 特 別 唔 同 。 」
掛 念 發 哥
「 好 多 哥 哥 姐 姐 錫 我 」
感 情 方 面 , 柏 林 一 度 以 問 題 太 過 私 人 為 由 婉 拒 回 答 , 後 幾 經 追 問 , 他 才 說 : 「 都 有 拍 過 拖 , 但 家 冇 啦 , 家 我 只 係 想 畀 心 機 讀 書 同 考 好 督 察 個 試 。 」
未 知 身 為 90 年 代 當 紅 童 星 的 他 , 可 有 留 意 近 年 表 現 較 突 出 的 小 演 員 ? 柏 林 說 : 「 大 學 生 活 好 多 玩 , 所 以 近 年 我 冇 乜 睇 電 視 , 冇 乜 特 別 留 意 。 平 日 我 , 其 實 同 一 般 年 輕 人 一 樣 冇 乜 分 別 , 都 係 鍾 意 打 籃 球 、 打 遊 戲 機 、 睇 戲 聽 歌 咁 , 但 冇 乜 特 別 鍾 意 邊 個 明 星 歌 星 。 」
雖 然 不 稀 罕 做 明 星 , 但 柏 林 偶 爾 也 會 緬 懷 當 童 星 的 日 子 , 柏 林 說 : 「 好 多 合 作 過 哥 哥 姐 姐 都 好 錫 我 , 好 似 周 潤 發 同 劉 德 華 咁 。 不 過 我 覺 得 家 藝 人 冇 乜 私 人 空 間 , 成 日 俾 狗 仔 隊 跟 , 壓 力 又 大 競 爭 又 大 。 」 不 過 柏 林 強 調 自 己 不 再 踏 足 娛 樂 圈 , 並 非 害 怕 壓 力 和 競 爭 , 而 是 對 這 個 行 業 真 的 感 到 厭 了 、 倦 了 !
採 訪 : 戴 彩 煥

男爵府

呀...
估唔到佢而家咁大過啦,當年我都有睇佢做節目。當年佢都幾醒目(繼柏林仔之後)
其實讀書唔成,還有其他路選擇。睇下佢興趣係邊啦

子爵府

但係佢小學時,成績好好,所以我咪以為中學都會繼續...好囉

均均媽 寫道:
可能佢根本都唔係讀書既材料...
我諗影響都梗有少少既...eg.令佢發明星夢
但如果佢冇做童星,佢都可能係沉迷打機,無心向學架喎... 要視乎個人本質既...
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

男爵府

畀面勳章

早幾年都重係閃電傳真機到見到佢,估吾到0廿快又過左幾年,0廿快又18歲,我都記得果東東大師,佢把聲好cute好得意,但其實佢入左無線既時候我已經吾覺得佢得意,因果時都大個仔,無細個0廿cute,不過講番轉頭,雙失真係香港年青人既通病,希望佢快d揾番自己條路.

男爵府

畀面勳章

我知呀...我放學睇電視都有佢ga啦

大宅

wah!
估唔到佢而家咁大個,當年我都有睇佢做節目。
時間過得好快呀!!

[img align=left]http://i6.photobucket.com/albums/y233/kinkioby/0011mm7.gif[/img][img align=left]http://i6.photobucket.com/albums/y233/kinkioby/c85190be95bq7.gif[/img]

大宅

張裕東住我附近, 平日見佢都幾純, 普普通通嘅年青人一個。十八、九歲d年青人一般都會有失落感, 都唔關有冇做個童星嘅問題, 過咗一段時間, 搵到目標就唔會再失落啦! good luck to every teenager

子爵府

早幾年都重係閃電傳真機到見到佢,???

閃電傳真機係99年尾無了啦喎!

3/1/00開始,叫'至NET小人類' :mrgreen:

宜家叫放學ICU

eyan 寫道:
早幾年都重係閃電傳真機到見到佢,估吾到0廿快又過左幾年,0廿快又18歲,我都記得果東東大師,佢把聲好cute好得意,但其實佢入左無線既時候我已經吾覺得佢得意,因果時都大個仔,無細個0廿cute,不過講番轉頭,雙失真係香港年青人既通病,希望佢快d揾番自己條路.
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

珍珠宮

唔識佢, 完全冇印象

大宅

畀面勳章 大廚勳章

東東xanga~
http://www.xanga.com/cYtung

禁止訪問

男爵府

咁多媽媽唔記得佢啦?
以前放學一開電視就見到佢喇....
佢係好得意,但同時又覺得有幾分老積...
我個陣鐘意唐寧多D

彤B佢XANGA要LOCK IN先睇到架!

首頁

尾頁

跳至