跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個女生濕疹, 點算好?

我個女1.5mth開始出係面朱done, 好似人茶左胭脂咁, 跟住硬晒同脫皮, 亞女就不停咁'r', 睇醫生, 佢話好common係初生bb, 只比左2盒vasline我, 依家2wks la, 時好時壞, 點算好? 成日等佢靚返先去影passport相, 唔知等到幾時 :-(

我比佢飲hk雪印, 駛唔駛轉奶? 有無媽mi bb飲日本奶粉照生濕疹? thanks

伯爵府

Re: 我個女生濕疹, 點算好?

我阿囝都有禁既情況, 後來去打HIB順便睇埋醫生, 醫生比左一隻葯膏比阿囝茶面, 茶左兩三次就好返曬啦~
lovetungtung 寫道:
我個女1.5mth開始出係面朱done, 好似人茶左胭脂咁, 跟住硬晒同脫皮, 亞女就不停咁'r', 睇醫生, 佢話好common係初生bb, 只比左2盒vasline我, 依家2wks la, 時好時壞, 點算好? 成日等佢靚返先去影passport相, 唔知等到幾時 :-(

我比佢飲hk雪印, 駛唔駛轉奶? 有無媽mi bb飲日本奶粉照生濕疹? thanks

洋房

hi lovetungtung,

my baby girl has the same problem when she was 3 weeks old. as the doctor said this is common for babies. i bought a cream (Hydrocortisone 0.5% cream) in Walgreens in USA, that is mainly for eczema or rash, ask friend to buy it for you if anyone can help b'cos this cream is very useful.

大宅

你個医生係咪話嗰d係濕疹?因為我個女早前成條頸同面珠都生晒粒粒...我又以為係濕疹!點知医生話係熱痱...因為佢d皮膚未well develope,排唔到汗,所以生熱痱....擦咗熱痱水就慢慢好了!但因我之前以為佢係濕疹,問咗D friend,話最緊要係幫佢地保濕!所以我而家用bathing oil 同佢冲涼,之後又搽body cream!防於未燃!
另,我女係食日本雪印!我朋友個仔就由hk奶粉轉森永後濕疹情况就有改善!

複式洋房

yanyuenbb

濕疹係唔會起粒粒, 只會係紅色皮膚變硬, 且唔係全身生, 熱費就應該全身有, 我亞b皮膚多災多難, 先前面同博頭生油脂粒 (醫生話係油脂粒唔係熱費), 一粒粒黃色點凸起兼一pat pat咁生係d毛髮多之部位, 連耳仔都有ah, 好采網友教用金銀花煲水沖涼先無事, 之後就生濕疹la :-(

民房

大家不妨用最天然的人奶幫阿b搽面仔,係我同事教家,我現在幫阿女抹完咀仔就會用人奶幫佢搽面仔和下巴仔, 皮膚好咗好多.

別墅

Happy_Melody 寫道:
大家不妨用最天然的人奶幫阿b搽面仔,係我同事教家,我現在幫阿女抹完咀仔就會用人奶幫佢搽面仔和下巴仔, 皮膚好咗好多.

咁咁...又會唔會起奶癬嫁

複式洋房

我個女都有生濕疹呀,咁我去私家同佢打混合針時順道問埋醫生,佢俾左d cream佢搽,同埋講同佢洗面時唔好捽佢塊面,只可以印下,宜家我亞女塊面都好返好多啦.仲有醫生話用凡士林搽面都得.

民房

用娥羅納英膏搽面都好有傚吖,我試過啊∼[ quote]
小文地 寫道:
我個女都有生濕疹呀,咁我去私家同佢打混合針時順道問埋醫生,佢俾左d cream佢搽,同埋講同佢洗面時唔好捽佢塊面,只可以印下,宜家我亞女塊面都好返好多啦.仲有醫生話用凡士林搽面都得.[/quote]

複式洋房

唔好用紗巾抹ah, 要用綿花球點點下, 最緊要保持皮膚滋潤, 床單被舖要常洗, 因塵蟎會引發濕疹, 我依家好努力幫佢搽QV Cream(可在minning / watson 買), 已好番d. 多謝各方網友提供tips.

小文地 寫道:
我個女都有生濕疹呀,咁我去私家同佢打混合針時順道問埋醫生,佢俾左d cream佢搽,同埋講同佢洗面時唔好捽佢塊面,只可以印下,宜家我亞女塊面都好返好多啦.仲有醫生話用凡士林搽面都得.

複式洋房

家裡常備Hydrocortisone 0.5% cream 。只要用少少Hydrocortisone 0.5% cream 混和 Aqueous Cream (Aqueous cream 係醫生推荐BB搽的普通面霜),可以好快去除小孩皮膚問題,係小女一兩歲時兒科醫生教的。但醫生亦補充說,Hydrocortisone 0.5% cream 始終都係藥,建議唔好成日搽。

我仔仔07年一月出生,初生第一個月都係有濕疹唔知點好,又唔想用Hydrocortisone 。後期面頰已經好紅但未出水(出水就要睇醫生啦),詢問朋友後到永安買了支法國Mustela Dermo-Peiatrie stelatopia cream emollliente ($130),中文叫 Mustela舒膚敏潤膚膏(低敏感配方)。這是提高皮膚脂質從而御防濕疹的BB面霜,搽左兩三日就好左,我BB依家日日都當面霜搽。

後來聽其他媽咪說搽Vasaline都得。Vasaline主要係把皮膚與外界隔離,等佢自己好番。

民房

請問如何分別濕疹和奶廯呢?

複式洋房

同一樣野, dr 話未必係由奶粉引發, 不過好多人叫奶廯

複式洋房

濕疹一般是整個臉頰都紅,主要由敏感引起
奶癬係癬

民房

咁濕疹和奶廯都可以用凡士林搽的呢?

洋房

Hello,

我女女1 mth時濕疹都十分嚴重, DR給Hydro1% cream, 但我沒有use. I have also tried aqueous cream, but the effect is not so good. Instead, I bought a cream called "Sato Tsuruko" at Jusco drugstore, which is vaseline based cream with vitamin A & E. My daughter's face became smooth very soon after applying 1-2 days.

民房

請問會唔會生在眼肚的?

複式洋房

我個女連眼皮都有, 之後就由雙眼皮變左單眼皮la :-(

民房

會唔會變返雙眼o架皮?
我個囡都有奶廯,不過唔嚴重,但o尋晚佢勁捽眼,
之後發現眼肚有一點點,同奶廯有D似,嚇死我,
預備今朝帶佢俾醫生睇o下,點知今朝又退晒,
見佢冇咩事由佢先,因為o尋日先打完4合1咋.

複式洋房

我個女又係勁捽眼ah, 今朝仲搞到眼都腫晒, 好耐無見佢出雙眼皮la, 不過ah ma 話出世係雙就係雙, 遲d佢d濕疹好翻應該會出返來

佢眼皮紅之餘仲有d粒粒起, 面仔都有, 你個b係咪都係咁? 我都唔知係奶廯定濕疹la, 定係兩樣一起生??

noa 寫道:
[quote]

會唔會變返雙眼o架皮?
我個囡都有奶廯,不過唔嚴重,但o尋晚佢勁捽眼,
之後發現眼肚有一點點,同奶廯有D似,嚇死我,
預備今朝帶佢俾醫生睇o下,點知今朝又退晒,
見佢冇咩事由佢先,因為o尋日先打完4合1咋. [/quote] :-( :-(

首頁

尾頁

跳至