自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

Re: 徐步高案

Mrs.Chan 寫道:
一直都搜唔到50萬, 會唔會步步高俾人要脅去打劫, 例如: 還賭債, 好多差人都好賭~

好似話佢好中意跑步,行山,
會唔會埋係唔知邊個山頭呢。

男爵府

淡然 寫道:
除卻徐太,香港人也想要一個公平公正公開的審訉,香港人也想知道真相.

雙方面都有代表律師是一件好事,努力探索事件,為生者及死者都有個交代,是應該的.

徐母有50多萬資產是一方說法,黃國桐已指出徐母實際資產只有30萬左右, 已退休的徐母,手上只有 3.5萬現金存款,現階段已經要負擔過萬元的影印費. 黃續指﹕「單是過去兩日審訊, 4個文件夾,(影印)就花上 8000元...未來至少 30多日的審訊,估計(影印)費用逾 10萬元。」

姑勿論是30萬還是57萬, 老人家剩下的足夠她過下半生嗎? 徐步高非法得來的金錢(如適用)似乎沒有令其家人得益, 徐妻更十分緊張她的一份工作,賴以糊口全仗於此,不太明白為什麼徐妻要受到種種非議,如果她是非法金錢的得益者,何需苦苦支撐?

不是每個母親都會了解自己子女,也不是每個妻子都一定了解丈夫. 在沒有証據証明她們是知情者前,大家批評時應該保持客觀審慎, 不要因對徐的齒冷而把敵意強加其家人身上.

我亦為無辜的死者及其家人深感難過,但,這件事不是1+1般簡單,希望大家保持理智和客觀去等待審訊結果,不要早早下了個人判斷而出言批判徐的家人.

淡然

我覺得你說得很對 .

快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

複式洋房

agree.

HPChingchingma 寫道:
[quote]
淡然 寫道:
除卻徐太,香港人也想要一個公平公正公開的審訉,香港人也想知道真相.

雙方面都有代表律師是一件好事,努力探索事件,為生者及死者都有個交代,是應該的.

徐母有50多萬資產是一方說法,黃國桐已指出徐母實際資產只有30萬左右, 已退休的徐母,手上只有 3.5萬現金存款,現階段已經要負擔過萬元的影印費. 黃續指﹕「單是過去兩日審訊, 4個文件夾,(影印)就花上 8000元...未來至少 30多日的審訊,估計(影印)費用逾 10萬元。」

姑勿論是30萬還是57萬, 老人家剩下的足夠她過下半生嗎? 徐步高非法得來的金錢(如適用)似乎沒有令其家人得益, 徐妻更十分緊張她的一份工作,賴以糊口全仗於此,不太明白為什麼徐妻要受到種種非議,如果她是非法金錢的得益者,何需苦苦支撐?

不是每個母親都會了解自己子女,也不是每個妻子都一定了解丈夫. 在沒有証據証明她們是知情者前,大家批評時應該保持客觀審慎, 不要因對徐的齒冷而把敵意強加其家人身上.

我亦為無辜的死者及其家人深感難過,但,這件事不是1+1般簡單,希望大家保持理智和客觀去等待審訊結果,不要早早下了個人判斷而出言批判徐的家人.

淡然

我覺得你說得很對 .

[/quote]

伯爵府

畀面勳章

希望大家冷靜咁睇呢件事啦。我自己都唸過, 如果我係:
徐老太..........咁我會好傷心, 因為我冇左個仔, 而且個仔仲好可能殺左其他人個仔。自己生左個咁既仔出黎, 又點會安落呢? 佢只可以做既, 就係等法庭話一個公平, 清晰既原因~~佢個仔點死, 內裡會唔會有咩陰謀呢? 有冇人迫佢個仔做d咩呢? well.........人同此心。

徐太.......嫁錯老公.....冇得返轉頭, 仲要照顧個女, 無奈好多香港人/傳媒未放過佢, 比佢過正常既生活。

梁承恩, 尖沙咀殉職警員及巴籍護衛員遺孀......終於對件事既真相有點了解, 希望可以係呢次審判中搵到真相。

徐小妹妹........爸爸呢? 究竟發生咩事? 爸爸點解唔再返黎同我玩?

死者已矣......徐步高可能係另一處受緊更嚴重既刑罰。何必對在生既徐家家人, 看不過眼呢? 重要既係, 錯不在她們!!! 留一點空間吧。 :-|

http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

火石 寫道:
徐步高亞媽係想拿徐步高份長俸,所以死都想拗番生。

打劫有錢就齊齊洗, 俾人捉左就叫人可憐下除家, 唔關家人事, 你們真係覺得有一人做事一人當呢d笑話嗎?

我就認為應該 唔好比長俸 徐步高 屋企人
AGREE!!

琥珀宮

睇番單案,律師唔係要搵真相,係要搵控方證人錯處,抓住案中疑點,有利於辯方,所以辯方律師所提問既方向係正確既。

單純睇梁成恩及麗城

公爵府

nintendo 寫道:

步步高跑開步的山頭, 一開波就搜, 但無結果~
所以我覺得果50萬都係案中關鍵~

另外, 步步高點解會有咁多子彈??
殺梁成恩用左5粒, 殺恆生門衛用3粒, 遂道用3粒, 支槍仲有3粒, 即係5+3+3+3=14粒子彈.
梁成恩把槍得6粒, 唔通步步高買子彈做世界??
子彈數目亦係一個迷~ 點解唔交代??

無得係網上睇無線1點鐘新聞, 好慘呀 :-(
恭賀新禧,迎春接福!

大宅

梁成恩案開左6槍, 恆生案開左3槍, 遂道開左3槍, 一共12槍, 係啱數呀﹗

其實佢果50萬我有諗過, 幾年黎豪食豪玩, 賭下錢, 好快洗晒啦, 既然佢殺人都可以隱瞞, 洗50萬都好少事點會俾人知, 洗晒冇錢未又搵番支槍發現生晒秀, 咁又再犯過案搶2支共24粒子粒, 但係佢太高估自己啦﹗

幾年仲收埋50萬冇郁過, 都唔合理啦﹗嘻~~我自己諗咋﹗

[quote]
nintendo 寫道:

步步高跑開步的山頭, 一開波就搜, 但無結果~
所以我覺得果50萬都係案中關鍵~

另外, 步步高點解會有咁多子彈??
殺梁成恩用左5粒, 殺恆生門衛用3粒, 遂道用3粒, 支槍仲有3粒, 即係5+3+3+3=14粒子彈.
梁成恩把槍得6粒, 唔通步步高買子彈做世界??
子彈數目亦係一個迷~ 點解唔交代??

無得係網上睇無線1點鐘新聞, 好慘呀 :-( [/quote]

民房

....

~ 點解唔交代??

係死因聆訊,唔係審徐步高有冇罪,
可能未必每個細節都會有需要交代,
我估如果法律上有需要,法官同控辯相方都會要求佢地交代啦 。

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

o岩數呀. 梁成恩支槍有 6 粒子彈, 快速上彈器又有 6 粒子彈. 共 12 粒. :-|

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

睇報紙個[魔警代表律師]話吾應該公開步步高 d 私生活~~~ :-|

佢有冇用下個腦呀 ?-( ?-( 咁曾國恒夠比法庭公開佢未離婚就去同女朋友同居啦, 梁成恩夠被公開佢同警察部借錢啦. 咁公開人地 d 私生活就冇問題, e + 公開[魔警]私生活就話吾公平呀 ?-( ?-(

之前仲低能到問洗家強隧道內 d 子彈碎點解拋到咁遠. 佢真係痴孖根 :tongue: :tongue: 我好懷疑呢條友個[大律師]牌係邊度考番黎 冇錯~~佢係[魔警代表律師], 問 d 問題一定要有利於步步高. 但吾該諗清楚先問丫, 單案越審得耐, 就越顯示佢冇料到. 想出位之餘, 都要對得住良心.

大宅

徐太話想得到真相, 其實只想得到有利於拿長俸的真相..
她說男人出去玩很平常, 叫雞賭波也很平常

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

講埋呢 d 野就吾o岩啦, 佢自己都係女人, 咩叫雞很平常呀. 就算有咩長俸、福利, 都係比步步高老婆同個女啦.

Denbee 寫道:
徐太話想得到真相, 其實只想得到有利於拿長俸的真相..
她說男人出去玩很平常, 叫雞賭波也很平常

公爵府

專家證實左徐步高同3件案有關, 死者終於尋冤得雪~
恭賀新禧,迎春接福!

禁止訪問

水晶宮

坦白講,雖則我都有認為徐步高係兇手,但係我都認為班乜乜心理專家有D廢,講D POINT毫無說服力,一味斷估,家下人都死左,佢講乜都得架啦!人地兩公婆感情轉淡靠個女維持生活...佢地住响人地屋企咩..!佢去滾女之嘛!吾代表佢兩公婆吾恩愛喎!大把麻甩佬周圍拈花野草架啦!番到屋企咪一樣痴實個老婆,愛到死去活來!就算真係感情轉淡要靠個女去維繫感情,車~!家下呢個世界十個有八九對夫妻都係咁架啦!一齊生活左十年八年,對伴侶既感情大多都係屋企人多過係痴男怨女架啦!吾當對方係同屋住咪算係咁囉!仲想點?每對夫妻感情,响廿幾卅年當中實有高低起伏架啦!如果講到咁,大把人都夠資格做殺人犯啦!

跟住話佢買樓負資產,喂,九七之後香港十個有九個人都係負緊架啦...

跟住至頂癮話佢次次都係一野打瓜差佬同亞叉,話佢查實吾需要咁做,仲話佢咁做係滿足佢自己...喂,俾佢辣低嗰兩個,一個差佬一個實Q,兩個都有槍有手有腳仲有對眼,吾做低佢地,容乜易俾人K.O架?再者,佢做案時D時間咁緊迫,邊會諗到咁多點樣同响咩角度開槍FEAR人,人地點至吾會死又吾會俾人打番轉頭???你估佢個腦真係快成咁咩...

最超低能既一個POINT就係話佢次次犯案都係單獨行動, OH MY GOD!家下佢係犯案吾係做善事呀...駛吾駛班埋成棚FRIEND一齊做啫~~???!!!開咪用大聲公話俾全世界人知佢要搶槍殺差佬,問下有無人陪佢去癲好無???咁就話佢自戀狂自視過高自信心爆燈鐘意認叻...HELP~~~~咪玩啦!呢班咁既心理專家真係...勁搞笑!!!

所以香港政府SIDE埋D咁既無謂錢俾班死鬼佬賺,我覺得真係好無謂囉!根本徐步高係咪兇手,呢樣野好明顯連香港差佬都可以做到,吾駛請埋呢班友仔黎亂UP廿四囉!

別墅

佢尼單案,可能跳出做國際話題,話說未有人試過,差人搶差人手鎗去打打劫!佢真係買鎗錢刀慳返
http://www.baby-kingdom.com/?uid-122654

禁止訪問

子爵府

搵鱷魚專家捉貝貝d錢唔係政府比架
^~螞蟻人~^ 寫道:
香港政府搵個d 甚麼專家都唔知係咪比人o厄,呢次甘,上次捉鱷魚條鬼又話捉過幾鬼多鱷魚,點知一條細既都捉唔到。

政府,去睇下自己個宣傳廣告啦,賭$= 倒$ 落海,你搵埋呢d 甘既專家,亦即= 倒$ 落海

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至