論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有沒有照顧過老人家經驗的外僱可介紹?

最初用泰傭,照顧到阿爸鍾意食好食o既住家飯o既要求。但係難溝通,唔識用廣東話同阿爸講時,又唔識用英文同我地 d後生talk,有時好激死!

捱到約滿,請左個菲傭,同我地溝通到,但唔識講廣東話,阿爸明顯講少左野。但好彩佢有讀過護理,能照顧到八十歲行動緩慢o既老人家乾淨企理。可惜續約後諗住地位穩固,就自把自為,夠膽死我阿爸發緊燒,佢坐係梳化做 facial!

因為心急要換人,依家換著個工作表現勁差o既!我有 d埋怨自己! :cry: :cry: :cry: 佢係本地約滿(前份工做左八年),又係我工人教會d好朋友,諗住佢至少唔會攪家。上工時話mud都得,會睇實我老豆。由於佢識講少少廣東話,上工初段,我阿爸明顯講多左好多說話。我無 mud 懷疑,但係隨住時間過去,越黎越唔妥!

我地發現佢成日話阿爸訓覺,午餐攪到兩點幾至食,問番先知早餐佢十點幾至俾我阿爸食。我地一早同佢講早、午、晚餐要七,十二同六準時做好。同時發現個地下成日都好似無掃地。到新年返齊屋企,大家都發現未行到 入屋已經有陣味。屋企隻狗養左十幾年都未試過係咁。最唔開心係初三隔離屋捉住我阿妹問係咪換左工人,話個工人好懶!你地話攪到幾唔好意思!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Re: 照顧老人家,搵怎樣的工人才合適呢?可否教路?

wan-wan-ma,
我印傭個朋友,25 yrs,未婚,系台灣老人中心做左 2 年照顧老人家;系香港 2 年照顧一個細路﹝2歲幾﹞,完約後佢話要休息,所以半年前已經返回印尼,而家又想黎香港打工。我工人話佢廣東話同國語都 ok,煮

洋房

我會學得請d年紀大少少既菲傭會好d, 因為菲傭一般反而會細心照顧, 同埋唔怕厭戶性既工作. 未必有咁既精力去照顧小朋友. , 反之, 印傭後生未必喜歡照顧老人, 而且精力揍d小朋友會比較適合.

同步地都可以考慮下請local 既全職每日6/8小時或半日去照顧.
為妳~~解決家務上的煩惱 歡迎瀏覽本人之網址

別墅

唔該晒兩位!

其實,我o既意思係再請的話,作為請開菲傭的僱主,我會偏向揀菲傭。因為佢地的確聰明 d,同佢地溝通又容易d,但係我問朋友同 Agent,佢地個個都話印傭照顧老人家好d。我未請過印印,有d猶疑。

我想請問有經驗o既媽咪,妳地可唔可以分享下 d心得。Thanks!

別墅

最近我自己身體唔係幾好(所以都較少上黎),我朋友笑住提我:「女人四十」我問佢係咪指人到中年身體會差d?問真d先知佢原來提我人到呢個階段有上(八十歲老豆)又有下(六個月o既BB)要顧,好容易掛住照顧兩邊而攪到無時間理自己!

與其自己坐困愁城,我突然想到不如上黎試下問下大家有沒有照顧開老人家o既外僱可介紹?又或者點樣揀先可找到合適o既工人?又或者知唔知邊到有訓練外僱照顧老人家o既課程可讀?…… 我真係好想快d settle好我阿爸! :-| 唔該晒大家!

別墅

twins214wy:

今晚妳十一點鐘打黎,咁轎我等電話未訓,事關我依家每朝要六點起身,否則真係多得妳唔少! 妳個電話又無顯示,想打番俾妳頃兩句都唔得!

話時話我問到妳,妳先同我講妳做文職、有對三歲孖女。妳日頭又要返工,應該好唔得閒,但係我見妳都有上黎答下post,又花時間聯絡我,又要聯絡妳個印姐d friend ,妳都算超級熱心,查實妳係咪 Agent o黎架?

子爵府

醒目開學勳章

wan-wan-ma

車車

首頁

尾頁

跳至