論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

比左8000仟 agent 原來請左個要有腎病嘅工人, 星期二醫生通知,2012年年尾已有腎病, 現在工人仲要洗腎, 工人來我家前, 有心瞞騙我, 現在同佢傾好, 自願返印尼, 但唔知仲駛唔駛比多一個月糧, 已經好憎佢, 明知有呢個病, 仲要搵新僱主, 累我比左 agent fee 8000, 現在又要請多個, 又要比多次 agent fee , 呢啲存心欺騙, 政府唔會幫我地, 唔公平, 驗身查唔到咁深入嘅病, 激氣

侯爵府

回覆:來我家才兩個月, 工人原來上年年尾已有腎病

要洗腎,即好嚴重,医生有無話佢適唔適合domestic helper的工作?
來了2個月,共累積有薪病假4天。免夜長夢多,快D讓她走。

侯爵府

回覆:來我家才兩個月, 工人原來上年年尾已有腎病

最後氹她俾hand writing resign letter

複式洋房

我好想知道agent 有冇夾埋工人斯欺騙我 agent fee, 成8000元,之前仲話呢個工人係好野離架,激氣

男爵府

醒目開學勳章

回覆:pgn 的帖子

可憐

大宅

唔好玩啦,嚴重到要洗腎點會唔知呀,你搵番d文件去報海關啦。

其實成日聽到人地講驗身,係驗乜架?

大宅

原來坊間既女傭驗身大部份無肝腎功能。

複式洋房

驗性病,有冇大肚囉,肺病,關海關事咩

大宅

呢個CASE, 最好問勞工處...問佢地點處理.
同埋要有所有文件包括醫療 (包括HK驗話 'FIT TO WORK') 及工人書面証供.
萬一AGENT 唔承認, 你都可以去小額取回所有AGENT FEE.

若發現AGENT 有問題, 要求退款及唔好再揾佢地換人LA. 有誠信

首頁

尾頁

跳至