自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:讓唔讓坐大家憑良心,看需要,但不要批評和

原帖由 cn1019 於 13-10-26 發表
讓唔讓坐大家憑良心,看需要,但不要批評和影相!

唔讓座者可能本身都有需要,
我而家大肚,人地讓比我我會多謝佢,
唔讓亦無緊要,我上車唔會專登企人地前面要人地讓

活在當下,愛得及時

大宅

回覆:為 何 不 讓 座 亦 是 罪 名

親身經驗(1)我有次做完手術復診,傷囗好痛但也不敢坐關愛座!我怕被人影(2)有次睇漏眼,遲了讓座比一名“老馮“的大肚婆,尼位老馮太太、竟然吳該都無,仲黑口黑面

侯爵府

好媽媽勳章

讓又好, 唔讓也好, 最緊要對得住自己良心咪得LAW

侯爵府

其實我覺得點解唔可以正面D,與其去批判一D唔讓座嘅人,不如多D讚賞讓座嘅人好過啦,因為無人會知道人哋唔讓座嘅原因。有D人可能無留恴到有有需要嘅人;
有D人可能望到,但係就發緊夢,所以反應唔切(我試過坐喺度研究個大肚婆對腳,點解可以個肚咁大都無水腫,到差唔多落車先醒覺點解自己無讓位)。
有D人就好似我十零廿歲嗰陣咁,外表健康,但原來撘親車,企多一陣都會作嘔,跟住就開始眼花花。

男爵府

能力所及當然要讓,但有啲人唔讓亦可以有好多原因,捱完通頂、開咗好耐OT、有啲要企好耐、要勞動嘅工,真係好須要休息一下架,唔好只睇片面就擺人上枱,放相真係好衰格架!

大宅

應該改多句叫
為 何 讓 慢 左 亦 是 罪 名

有時我怕真係無留意到..都會比人影相

伯爵府

不讓坐唔係罪,
但讓坐係一個美德

有d野,唔係下下要講法律,有d野,係作為一個良好公民可以做
你唔做,都可以有一千一百個理由~

大宅

引用:如果有需要,開句聲一定有人讓,唔讓座各有各

原帖由 EVA222 於 13-10-26 發表
如果有需要,開句聲一定有人讓,唔讓座各有各的原因,可以話有人自私,但不是有罪.
腰痛經痛腳痛...表面上看不 ...
我個朋友去韓國時m痛,痛到yun 晒,彎晒腰,頂唔順坐左關愛座。啲當地每次見到老人家,都拍下佢,示意叫佢讓座。老人家坐一兩個站就走,我朋友又坐返落去,冇耐又有人拍佢走示意叫佢再讓老人家
其實我個朋友真係想爆粗:xxx我都係有需要既人黎架!可惜冇人聽得明。。。

象牙宮

2024年龍年勳章

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我今日坐地鐵周圍望見到有需要人士,怕讓唔切位俾人影相

子爵府

見到有需要嘅人都唔讓座,只係無品〜 當然唔係罪!差人唔拉的。

子爵府

2023年兔年勳章

覺得應該讓但冇讓到, 就會良心不安, 成日諗住呢件事。冇諗過要讓, 根本唔需要在意。

翡翠宮

引用:不是罪,但過唔到自己嗰關

原帖由 YURICKY 於 13-10-26 發表
不是罪,但過唔到自己嗰關
x2

公爵府

tsewong 發表於 13-10-26 23:23
不過我去星加坡坐地鐵見大部份人都唔會坐關愛座,其實香港都應該推行下,俾有需要嘅人坐,其他人坐非關愛位 ...
我見坐得關愛位既人( 多數C9), 冇一個會肯主動讓個返位出黎.

所以坐得關愛座既人根本唔當關愛座係咩一回事.

翡翠宮

畀面勳章

我覺得,讓座是美德,但而家唔讓座就變左衰人,但又有誰可以決定誰應讓座,誰不需要?

坦白講,而家我見到年輕孕婦未必讓座,因為有些嘴臉真係好黑人憎,反而老人家,傷殘人士,我一定會讓。
日日是好日

男爵府

問心本人係好樂意讓坐的,一向主動讓位給有需要人士。
有時上車有位坐(總站上車)覺得悶,會睇下手機或睇書。如果有老婆婆或孕婦走喺我面前,我會感覺到(眼尾影到佢哋D動作蹣跚)我會即刻彈起身讓位。
有一次,擠滿人嘅車廂(上班時間往中環方向)我如常集中精神睇手機。到咗金鐘落咗好多人,我抬頭望一望到咩站時,就見到一位準備坐去我對面空位嘅一位孕婦。佢怒睥我,我呆咗。咩事呀?全程怒睥(我去上環)我肯定佢唔係企我前面,車廂咁迫,妳如果企中間位置(前面有人擋住)妳唔會期求人地去搵妳過嚟坐㗎!係咪?我都試過大肚,我好明白大肚迫車嘅辛苦。如果,我見到妳,我讓都讓唔切啦!
所以,我而家好怕坐位。睇手機上網,有位我都未必敢坐。
讓位,係我自我修養(我絕對支持讓位)。但,唔讓都唔係罪,唔好怒睥我啦!我見唔到妳呀!

男爵府

引用:我覺得,讓座是美德,但而家唔讓座就變左衰

原帖由 mother904 於 13-10-27 發表
我覺得,讓座是美德,但而家唔讓座就變左衰人,但又有誰可以決定誰應讓座,誰不需要?

坦白講,而家我見到 ...
講真,好多次讓位比孕婦,佢哋真係好cool唔該都冇聲,好應份由我讓位比佢哋坐。公主一樣,咩心態呢?
不過,我都會繼續讓位比孕婦,只係想知咩心態啫。

大宅

引用:Quote:原帖由+mother904+於+13-10-27+發表

原帖由 bellelau 於 13-10-27 發表
講真,好多次讓位比孕婦,佢哋真係好cool唔該都冇聲,好應份由我讓位比佢哋坐。公主一樣,咩心態呢?
不過 ...
個D人好大機會患有懷孕公主病

bellelau  應該係!  發表於 13-10-27 09:03

大宅

我每日返工要搭十幾個站過海,仲係實有位坐果隻。。其實我已經專登唔坐關愛座,但係呢度好多人都話後生唔讓座。。攪到我每日都有罪惡感

大宅

引用:Quote:原帖由+melody228+於+13-10-26+發表

原帖由 麟媽媽 於 13-10-26 發表
我住港島區,近日坐巴士,發現一般乘客開始自覺走向車尾都不坐關愛座,琴日又見到一位身形偏大的女士,情願 ...
但係搭地鐵唔係囉!我每朝都響金鐘上車,啲人多數揀邊位坐,好多時關愛座都比人坐左架!

首頁
45678...9

尾頁

跳至