產前產後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

吃奶粉的bb是否比吃人奶的bb長肉

我好辛苦堅持餵人奶,諗住為bb好,但見到bb比其他bb又矮又瘦,好唔開心,老公話b仔唔係食奶粉,梗係冇咁長肉.....
我係咪應該放棄餵人奶呢

公爵府

2019新春慶豚圓

Re: 吃奶粉的bb是否比吃人奶的bb長肉

我諗你要同你老公講, 你想bb身体好, 定係淨係滿身肥肉好? 我有朋友的bb食人奶都好長肉, 亦有食奶粉都輊磅, 係bb本身間題, 長肉唔等於健康.
我家人(包括老公, 奶奶)都好支持我餵人奶, 因佢地知道人奶有嘅營養及抗体係奶粉冇嘅(就幫幾貴嘅奶粉, 都係話近似母乳), 咁你知母乳係幾好.
有啲媽咪想餵都餵唔到, 千稀唔好放棄. 我對b到現在10個月, 都係病過1次 , 雖然佢地唔係好重磅(20磅), 但的肉好結實, e-生話都係好標準.
努力呀!

大宅

你唔好咁諗 tim 呀..
我個 b 係食奶粉的..佢都好瘦架..
佢仲要食好多人都話食左會肥既 s26

所以 bb 肥瘦都好睇佢自己本身架....

大宅

食人奶真係少d病痛, 我囝囝兩歲前都未試過傷風,感冒同
腸胃炎等. 係開始返幼兒班先開始中招.

大宅

我上星期聽左一個有關餵母乳的講座,餵母乳的好處唔駛多講係人都知!不過醫生講左一個case令我好深刻,我想share下~

醫生show左兩幅圖表,一幅係一個bb的體重vs高度的線高出標準的range好多(肥b),另一幅係另一個bb的體重vs高度的線within標準的range,而標準的bb係餵母乳,但係呢個媽咪就成日喊,因為d老人家同身邊的朋友成日都話佢個b廋,唔健康..佢喊住問醫生自己係咪做錯左,應該改用番餵奶粉?

明明個b係健康,點解會比人話廋唔健康?d老人家成日以為bb越肥越好,其實係好錯的傳統思想,所以宜家會有咁多過肥兒童的問題!選擇餵母乳的媽咪係好需要家人的support架!

所以我今次去聽講座我都帶埋老公去,我同佢講如果第時奶奶話我餵母乳令阿b食唔飽又廋,迫我餵奶粉,你一定要出聲幫我!

大宅

我個囡都係食全人奶, 就快6個月, 有成20lbs, 佢唔係肥妹型, 佢係實肉型, touch wood到現時為止都無咩病痛, 其實餵人奶好辛苦, 仲要遇著我老公&佢屋企人唔support我tim, 但係我都堅持要餵落去, 我仲諗住就算過6個月都會繼續餵嫁, 所以若果妳餵到人奶, 千祈唔好放棄! 因為bb不旦會健康d, 妳同bb關係都親切d嫁!

男爵府

如困餵到人奶當然繼續餵啦, bb有益d呀, 我就失敗左餵唔到, 如果餵到唔好咁易放棄, 因為真係好難得, 唔係個個餵到架~~~ 起碼餵6個月, bb開始食大人野先啦..

大宅

無可口非,食人奶d bb係會比食奶粉bb細粒d,但係佢地嘅活動能力,認知能力都明顯地係好好多,淨係睇d肉你都會知係扎實d架。

唔清楚你bb而家幾大,但係到佢開始識轉身,抬高頭,用手抓實野,你都會發覺呢d都會較奶粉bb偏向早d,仲好有力度添。

最重要嘅係,人奶bb的確係會健康d,短線你會擦覺佢少d病痛,長遠係佢會比一般人患上慢性病機率細好多。

加油呀

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實係睇下你堅持同埋勤唔勤力,當然亦要BB的合作啦!我個仔兩個幾月大,係全人奶B,身長同重量都係條90線以上,尋晚磅重有成7kg!睇下佢幾大隻!Keep it up!!

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

複式洋房

請教各位餵人奶既媽媽﹕

請問如果餵人奶, 坐月既時候係唔係唔補得既呢?有d咩要留意?

除非我餵唔倒啦, 可以既話我都諗住餵人奶餵到返工, 因為我睇左好多書, 都話人奶係最好既, 作為媽媽, 我都想比最好既野bb。

大宅

上星期六個talk 我都有聽, 之前一直都好清楚母乳o既好處, 因為母乳先係最岩人飲又有抗體, 所以都打算餵BB人奶, 但聽完個talk 之後我仲明白到奶粉同牛奶o既唔好處, 好多人話食奶粉BB肥肥白白, 又話飲牛奶一定好, 但呢d都唔係事實, 最開心係老公聽完好同意講者觀點, 冇再迫我飲奶又好支持我將來餵人奶 講真BB健康好緊要, 講者提到宜家好多餵奶粉o既係肥肥白白但成日敏感又容易病, 但餵人奶就少好多呢方面o既問題, 就算長肉又點? 最緊要係健康~

首頁

尾頁

跳至