夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

結婚後反而更覺孤單

結婚2年多,老公依然維持佢結婚前o既生活模式,星期一至五大家都返工,返屋企都唔多交流。一到weekend,佢就一定好多節目,夜晚去唱k、飲o野,到第二朝先返。返到o黎就返到好晏,即係成日都係我自己一個人去食o野、做家務... 到夜晚我要瞓佢又起身睇波,如是者,我跟本就同一個人生活冇分別...

之前都好d,我自己可以去下街,但係而家個仔有咁上下大,帶佢周圍去一個人真係唔係好攪得掂,所以成日就屈住o係屋企... 個人越來越抑鬱,覺得好唔開心、好唔公平,點解佢可以有自己o既時間,成日去玩,而我就要一個人負起晒所有責任、放棄晒私人時間同空間?係咪男人就可以係咁?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 結婚後反而更覺孤單

有冇同佢講出你既感受及想法??
2 公婆溝通好緊要架, 你唔講, 佢以為你鍾意咁既生活呀.....

子爵府

好媽媽勳章

其實試下同你老公傾下...同佢講個仔開始大...需要家庭活動...想佢陪個仔一齊出街玩...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

我有同佢講過,咁佢就會話,咁你想去邊丫,我又答唔到。其實我又唔係真係有咩地方想去,只係想佢陪下我o地...

有時佢應承留o係屋企,係呀,個人係o係屋企,不過係o係度睇波、上網,我同個仔瞓佢就起身,我o地兩個起身佢就話要休息、話星期六日要休息夠星期一至夠精神.... 仲有佢o係屋企就真係休息,咩都唔做,連街都唔落,要我去買埋早午晚餐俾佢食... 所以佢o係度我仲多o野做o左。有時我落街,叫佢留意個仔駛唔駛換片,到個仔真係大大,佢都會由得個仔'up'住,等我返到上o黎先同佢換.... 更唔好話陪我返外家

總之就係,佢就算個人o係度,o個d所謂family time都係毫無quality,我都唔知可以點

別墅

winga_li:
我在前日之前的日子大概和你差不多,真的很抑鬱,自己不停地想,是我要求太高嗎?還是我的選擇(結婚)是錯的,又或是其實每一對夫婦都必須經過這個適應期.甚至想:如果沒有女女我們是否已經離了婚.現在有了女女我還可以離婚嗎?女女將來會怪我嗎?
心裡好多?????就在前晚,我真的不能忍受下去了,我同佢講出我的問題和不開心,去到最後我講到對這些淡而無味的生活感到厭倦,佢給我的反應竟然是驚訝,因為他從來沒有想到我這個平時不怎麼用腦的人竟然會有這麼一大堆的煩惱.最後他有和我道歉和他的一時疏忽令我想出一大堆他從不想到的問題而為我心痛,他決定改過,但他是一個三分鐘熱度的人,所以要求我不停地提醒他.
所以你也要和他溝通好,不要單方面去想.有些男人只會在簽紙和擺酒那天才覺得自己已經結了婚,而其他日子就...
你要加油,今晚就和他說清楚.

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

好明白你感受~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

別墅

非常明白你的感受.

子爵府

咁你老公真係唔錯, 肯聽肯改已經好好好好....
改唔改得徹底都係其次, 好過有0的行屍走肉咁配合, 但唔交個心出黎, 咁就算做到你想要0既野, 都"背隻" 骨落。
你老公算好好呀!!
你都好值得學習, 主動去講出問題, 如果你唔出聲, 問題越黎越大就麻煩。
我諗起有個故事, 話有兩夫婦一齊好多年, 每次食雞, 老公都會食晒0的雞皮, 因為佢以為老婆怕肥唔中意食; 而老婆就食晒0的雞胸, 因為佢以為老公怕"鞋"。原來, 一路以黎, 老婆都中意食雞皮, 只不過見老公次次食晒, 就以為佢中意食。而個老公其實最憎食肥,只不過諗住老婆怕肥, 讓瘦0既雞胸比老婆食, 其實佢最中意食雞胸。
所以唔溝通, 誤解可以永遠咁存在。溝通真係好重要。
Joey_Au 寫道:
winga_li:
我在前日之前的日子大概和你差不多,真的很抑鬱,自己不停地想,是我要求太高嗎?還是我的選擇(結婚)是錯的,又或是其實每一對夫婦都必須經過這個適應期.甚至想:如果沒有女女我們是否已經離了婚.現在有了女女我還可以離婚嗎?女女將來會怪我嗎?
心裡好多?????就在前晚,我真的不能忍受下去了,我同佢講出我的問題和不開心,去到最後我講到對這些淡而無味的生活感到厭倦,佢給我的反應竟然是驚訝,因為他從來沒有想到我這個平時不怎麼用腦的人竟然會有這麼一大堆的煩惱.最後他有和我道歉和他的一時疏忽令我想出一大堆他從不想到的問題而為我心痛,他決定改過,但他是一個三分鐘熱度的人,所以要求我不停地提醒他.
所以你也要和他溝通好,不要單方面去想.有些男人只會在簽紙和擺酒那天才覺得自己已經結了婚,而其他日子就...
你要加油,今晚就和他說清楚.
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

別墅

係呀!溝通真係好緊要,所以樓主,你唔好放棄,你老公肯聽你講留在家裡,已經係一個讓步,雖然未如理想,但有時有d男人ga"興趣"係永遠不能不做的,好似我老公鐘意打機咁,風狂程度=你老公睇波,無辦法,為有隻眼開隻眼閉,慢慢來,你老公一定會明白的.

等待驗證會員

同佢傾吓!講多d等佢明白妳多d!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我老公就番1-6...夜晚又要番學...所以好少時間對住我地...
我就要去邊都帶住個仔...
有時聽到佢話好辛苦...我都會體諒既...不過佢就好似唔係好知我平時有幾辛苦...可能覺得家內既野係我理...咁佢放假...就真係唔多理...但佢就唔會4周圍去玩囉~都係同朋友食下飯...一個月一次果隻...但有時佢o係度...都唔代替好...因為佢成日好多野都唔同我講...心情好咪同你玩下講下笑...心情唔好...鐘意幾時hot你就hot你...我都唔想理...對住個仔開心好多~ :wink:

大宅

樓主:

你老公同我老公都係1樣!
我哋全無family day, 佢放星期3, 瞓到下午先起身, 之後同佢阿媽飲下午茶, 飲完都4點幾5點!, 之後咪就係返屋企打機囉, 叫佢幫吓手湊女, 就眼掘掘, 又話好累又話眼瞓又話聽日要返工.......叫佢陪吓我去街, 又話1個星期先放1日想係屋企斗吓!
我老公係屋企我仲怒氣! 之前1晚好多時都打機上綱睇dvd到深夜, 又唔沖涼就咁上床瞓! 又要3吹4請先起身去同佢阿媽飲下午茶, 仲好多時係我自己同個女出門口先, 無3點9都唔見人!
佢係屋企間屋就特別亂, 成個大爺咁!

我依家已經唔多理佢, 佢唔起身由佢, 唔沖涼由佢, 唔同我去街我咪自己去!
我都好唔明, 其實1家人出街應該係好開心, 佢每次都係口黑臉黑, 又話我攞得多嘢(阿女d嘢)好侖盡, 又話同我出街失禮佢! 無那那都可以係咁講粗口鬧我, 之後自己走咗去!
我有同佢講過無用! 我有時都好羨慕人哋1家人family day, 但係我1諗起佢出街個樣, 我情原係屋企or自己出好過!

珍珠宮

好媽媽勳章

girahei 寫道:
樓主:

你老公同我老公都係1樣!
我哋全無family day, 佢放星期3, 瞓到下午先起身, 之後同佢阿媽飲下午茶, 飲完都4點幾5點!, 之後咪就係返屋企打機囉, 叫佢幫吓手湊女, 就眼掘掘, 又話好累又話眼瞓又話聽日要返工.......叫佢陪吓我去街, 又話1個星期先放1日想係屋企斗吓!
我老公係屋企我仲怒氣! 之前1晚好多時都打機上綱睇dvd到深夜, 又唔沖涼就咁上床瞓! 又要3吹4請先起身去同佢阿媽飲下午茶, 仲好多時係我自己同個女出門口先, 無3點9都唔見人!
佢係屋企間屋就特別亂, 成個大爺咁!

我依家已經唔多理佢, 佢唔起身由佢, 唔沖涼由佢, 唔同我去街我咪自己去!
我都好唔明, 其實1家人出街應該係好開心, 佢每次都係口黑臉黑, 又話我攞得多嘢(阿女d嘢)好侖盡, 又話同我出街失禮佢! 無那那都可以係咁講粗口鬧我, 之後自己走咗去!
我有同佢講過無用! 我有時都好羨慕人哋1家人family day, 但係我1諗起佢出街個樣, 我情原係屋企or自己出好過!

嘩,佢點可以講粗口鬧你,仲走左去架!~好彩,我c6真係日日都好忙,半夜先返,不過1個 月都會抽1-2日陪我同亞囡去街,或者同佢d朋友活動都帶埋我同亞囡去,或者有時安排到晏d返工,就同我地一齊食早餐,買餸,車埋我同囡囡回家,佢先出去做野,本來覺得自己日日都好孤單得亞囡陪,原來我比你地好少少!~ :-|

男爵府

天下烏鴉一樣黑,我都同你一樣呀~ :-(

男爵府

winga_li:

其實好多對夫妻都係咁樣! 記得我生完仔仔後, 都有同你差唔多嘅問題, 返外家大多數得我和個仔, 有老公陪返去都係黑口黑面, 直至個仔開始'黐'佢, 兩個開始陪養父子情, 老公就開始幫吓手照顧個仔, 不過事隔六年, 大部份家務都係我做, 包括阿仔嘅功課都要理, 所以唔開心都無用!因為男人都係自私啲!最緊要好好照顧自己和仔仔!

大宅

樓主其實可能你老公覺得返到屋企,成日要奏B又要做家務,好煩悶,所以WEEKEND 寧願自己搵朋友打發或借打機離逃避,其實你地可以0既話,不如將BB放在屋企人到照顧一兩日,然後去個近近地0既旅行,輕鬆0下!如果真係冇人幫你奏,咪最多帶埋一齊去囉!,最近我都一家去左個旅行,我BB而家才兩個幾月,我大仔三歲,我都帶埋同佢0地一齊去啦!有時去0下第到住0下!個心情又唔同D架!起碼唔洗做家務又唔洗煮飯,連我兩個仔都不知幾開心,你唔好以為淨係我0地大人苦悶,其實佢地日日屈係屋企都好悶架!有時候出離走走,可以將自己抽一抽離現實,係好事離架!我發覺日日如是咁奏仔0既生活,有時係心情好煩,係時候要搵個地方釋放0下自己! :wink:
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

你要知道,你自己唔開心同抑鬱個樣,係唔會有部攝錄機拍下來比佢睇的,佢根本唔會知道

洋房

你可以同佢認真傾下,唔需要話特別去邊,落下公園一家人行下都係好,你應該將呢個訊息話俾佢知。大家傾下喇,唔好一個人成日屈住屈住,兩公婆有咩野係唔可以坐低傾架?

珍珠宮

點解咁多媽咪結
好好過每一天......

珍珠宮

至於family day去邊好,可參考另一討論區

分享與 0-3 歲小朋友假日好去處

都有好多選擇架!

如果唔想諗,去屋企附近公園or商場都okay既!
好好過每一天......

首頁

尾頁

跳至