自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

雙非家長心聲:不想孩子生在沒公義地方 -

http://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20131027&sec_id=4104&s=0&a=18481539

itdididi  心中沒公義的人竟敢把公義掛咀邊!?
真不公義!  發表於 13-10-28 18:37

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆:今朝一睇我覺得,忟,,講到好慘咁

雙非家長心聲:不想孩子生在沒公義地方 - http://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20131027&sec_id=4104&s=0&a=18481539

禁止訪問

珊瑚宮

【本報訊】「我選擇來香港生寶寶,只因為香港是一個有公義的地方;我不想我的孩子在一個沒有公平公義的地方出生!」本月19日上午7時30分,在深圳租住酒店已半個月的雙非家長王太,正悉心為已獲港人身份的兩歲半兒子打扮,準備到上水接受幼稚園入學面試。
「我一共收到五間學校面試通知,今天就面試兩間;這些都是老公上次去香港排了七天隊才拿到的。」雖然第一場面試時間是上午11時40分,然而王太因擔心過關時人多,於是提早三小時以嬰兒車推着睡眼惺忪的兒子到羅湖排隊。不過,等候的人依然不少,他們排了個多小時才到達內地海關,王太皺起眉頭表示:「這又要排多久呀?」

但當她得知兒子的港人身份,不用與內地遊客一起排隊時,即面露喜悅:「真好,要不然可能會遲到。」結果她再用了十多分鐘便過關了。
為令到兒子成為「真」港人,王太陪兒子在深圳接受地獄式廣東話訓練,兩母子還反覆溫習。記者聽到她不斷教兒子說「老細」時深感奇怪,後來才知道王太母子想說的原來是「老師」。隨後王太和兒子在上水培幼幼稚園面試。惟面試後,王太失望地表示:「老師講甚麼一句也聽不懂,我兒子更不會懂啦。」丈夫在河南平頂山經營煤礦生意的王太又慨嘆:「以前感覺香港人很友善,但現在感覺到很多人歧視我們,連在商店買東西都會被人家呼喝。」

珊瑚宮

佢個髮型,唔駛開口都知係同胞,,

聽唔明,收左你都冇用啦

公爵府

係啦真係冇公義,係有公義佢仲可以向度講野咩,碌q左向上去啦,何止冇公義,仲冇天理tim呀

珍珠宮

引用:雙非家長心聲:不想孩子生在沒公義地方+-+h

原帖由 falalala 於 13-10-27 發表
雙非家長心聲:不想孩子生在沒公義地方 -

http://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20131027&sec_id=4104&s ...
敢仲唔返歸:pppp:講到無公義點都唔夠b6吧

大宅

我覺得係扺死

翡翠宮

falalala 發表於 13-10-27 08:47
【本報訊】「我選擇來香港生寶寶,只因為香港是一個有公義的地方;我不想我的孩子在一個沒有公平公義的地方 ...
擺唔到著數就唔公義, 說穿左咪就係自私同無品~~~

蜆介鯪魚球    發表於 13-10-28 18:40

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

對住佢地只有想講: 卜街,快啲死番去大陸..
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

B6返鄕下啦

男爵府

係我理解錯誤?睇完篇文章,佢好似話唔想在冇公義的地方生小明友,所以來咗HK生?

侯爵府

就係因為有咗你哋班B6/雙飛,搞到香港已經亂哂,香港人都發怒了,又怎能友善對你們呢?

公爵府

好媽媽勳章

侯爵府

引用:就係因為有咗你哋班B6/雙飛,搞到香港已經

原帖由 liuliu 於 13-10-27 發表
就係因為有咗你哋班B6/雙飛,搞到香港已經亂哂,香港人都發怒了,又怎能友善對你們呢?

...

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

香港人既獲善啊係用黎對你地班雙飛囉 !!!!! 唔識聽廣東話,俾你個囝讀都冇用啦

珊瑚宮

引用:係我理解錯誤?睇完篇文章,佢好似話唔想在

原帖由 一家的太陽 於 13-10-27 發表
係我理解錯誤?睇完篇文章,佢好似話唔想在冇公義的地方生小明友,所以來咗HK生?

...
佢話選擇黎香港生係因為香港係有公義既地方,但面試後卻失望,因為
1.聽唔明老師講乜佢一句都聽唔明,更何況佢個仔
2.以前感覺香港人很友善,但現在感覺到很多人歧視
3.就連在商店買東西都會被人家呼喝

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆:falalala 的帖子

滾返大6

首頁

尾頁

跳至