跳至

首頁

尾頁

大宅

將軍澳綠茵幼兒園

我囡囡都是讀綠茵幼兒班, 我覺得學校所安排之課程很好,
我囡囡是讀英文班, 每日有1.5小時上中文課, 有1.5小時上英文課, 每星期有兩堂普通話課程。每到一些節日, 會有親子
遊戲日, 例如 : 新年、中秋節及聖誕節等; 它們又會舉辦講座,我曾聽過4Q。
他們所讀之課本很多, 英文有數學、會話、兒歌及Phonic A - Z, 中文有常識、兒歌(中文及普通話)、認字及句子編,
內容非常豐富。

我覺得我囡囡在此學校讀書獲益良多, 無論學術及操行
都非常好, 老師又有愛心及經驗, 她們懂得用讚美及鼓勵
的說話與小朋友溝通, 我是從我小朋友在家之表現而得
知。  

我極力推介此學校給各家長參考。
該用戶已被刪除

Re: 將軍澳綠茵幼兒園

大宅

WMANDY寫道 :

HI "Y_Y"-yvonne,

綠茵沒有學卷。

複式洋房

你好,我都想比阿仔2008讀綠茵幼兒班, 請問你是南豐或新寶城那間? 請問幾時報名?

複式洋房

係咪 綠茵 --> 南豐
翠茵 --> 新寶城

其實我想問 囡囡 而家9個月 .. 2 years old or 3 years old 開始返學好 .. 幾時要開始準備報名 等等

remarks : 屋企冇人湊佢 .. 南豐o個間有冇full day ..

男爵府

如果讀國際班, 係唔係無中文.

大宅

Hi fatbei, maggie_tps and littlepigmom,

我囡囡是在南豐之綠茵讀PN英文班。
1) 綠茵之國際班是沒有中文讀的, 但每日有普通話堂。
2) 綠茵是有全日班的, 它們有英文班及國際班。
如讀國際班是沒有中文讀的, 但每日有普通話堂。
我覺得它們的英文班不錯, 上午有正常之中文及
英文堂, 而下午有兩小時上English Plus之英文課,
故小朋友上英文堂之時間都不少, 又可學到中文,
真不錯, 而每星期都會有兩堂普通話班。
我囡囡現讀半日英文班, 她的英文都不錯, 回家會用
簡單的英文句子與我對話, 日常我們是用廣東話溝通
的。
如考慮給妳們的小朋友於 K1 考其他幼稚園的話, 基本
上全部面試都是用廣東話的。
3)如想讀Pre-Nursery 班, 可於1歲或1歲半開始報名,
綠茵 電話 : 2274 2238

洋房

Hi wmandy,

你的講解好詳盡呀
沒有學卷的支持下 你會考慮讓囡囡讀K1嗎? (Sorry! 多口左...)
請問兩小時 的English Plus要額外付款 對嗎?
PN英文班教英文的是net嗎?

麻煩晒
:-) 我愛這個家

子爵府

畀面勳章

wmandy
請問如果讀K1 要幾時報名. 同埋遲D佢會唔會轉可以用學卷呀..

男爵府

WMANDY,

多謝你, 好詳細. 我會報國際班, 希望下年二月可以插班. 因為而家上緊佢地既playgroup, 覺得佢既老師都好有愛心.
至於K1, 到時先轉出去, 因為都想enjoy學卷制, 到時都有中文讀.

大宅

我個b而家 10個月, 今年9月都要報定 N 班,
請問 綠茵 同 翠茵 點比較呢 ?

男爵府

請問綠茵幼兒園的學費係幾多架

複式洋房

Dear shirleytong28,

我知幼兒班半日 hk$3,150.- 全日就唔記得啦,
我囡囡現在讀上午國際班,都幾好,

fungsotiny

大宅

Hi evan01,

1)沒有學卷的支持下 你會考慮讓囡囡讀K1嗎?
2)PN英文班教英文的是net嗎?

如將軍澳有理想之小學及中學, 我都會給囡囡繼續在此
學校讀K1至K3,但將軍澳沒有我理想之小學及中學, 故
我已安排囡囡於K1時, 轉讀銅鑼灣St. Paul 幼稚園, 因
為有一條龍, 如派不到好學校, 都可有一間滿意的學校
繼續升讀小學及中學。
另外, 我覺得對於將軍澳區來說, 此學校可說質素不錯,
需沒有學卷, 但它們所提供之課程內容非常豐富, 除有
本地老師外, 它們亦有專業的普通話老師, 每星期兩堂,
及所有英文堂, 都是由外籍老師任教(Net), 每天有1小
時半上英文堂, 另它們由PN班已開始教Phonics, 直至
K3。 而它們的數學堂是用英文授課, 我覺得這學校之
學術及語言培訓得不錯。
於2007年8月開始, 它們的放學時間廷長一小時, 於
PN及K1班會增加體操之課外活動, 如K2 至K3 會增
加體操、創作及珠心算之額外課外活動, 不另收費。

3) 請問兩小時 的English Plus要額外付款 對嗎?

如半日班之學生, 參加English Plus要額外付款, 但全
日班之學生就不需要額外付款。

Hi Tiffanylmc,

1)請問如果讀K1 要幾時報名. 同埋遲D佢會唔會轉
可以用學卷呀..

如讀K1要2歲或2歲半報名, 妳們可打電話問一問,
我覺得它們遲D都不會使用學卷, 如使用學卷, 它
們的教學形式及內容都不一樣,必須跟除本地之教
學形式, 這樣的話, 我又未必會推介給大家啦。

Hi HB,

1)我個b而家 10個月, 今年9月都要報定 N 班,
請問 綠茵 同 翠茵 點比較呢 ?

我只清楚綠茵情況, 不知翠茵之情況, 因我囡囡
正在綠茵讀PN班。不過, 兩間學校都是同一機構,
教學形式及內容, 應該一樣, 我只知翠茵之口碑都
好好。

Hi shirleytong28,

1)請問綠茵幼兒園的學費係幾多架 ?

綠茵半日 幼兒班 英文班 - $2,680 包雜費
國際班 - $3,150包雜費

全日就不清楚。

男爵府

hi, wmandy, my son is going to Pre-N this august, but I want to know more about this school even I registered for him aldy. wu u mind to call me if u hv time, and I will leave my no. in your pm. pls chk, thks!
bbix

男爵府

你地覺唔覺得活動空間比較細, 無outdoor playground, indoor playground is quite small.
除左呢方面, 其他都唔錯.

大宅

Hi Littlepigmom,

你地覺唔覺得活動空間比較細, 無outdoor playground, indoor playground is quite small.

我都認同妳所講, 活動空間細, 沒有滑梯及搖搖板等;
只有少量車仔。

但它們每年都舉辦3 - 4次親子活動包括多項攤位遊戲,
這些活動都不錯。

另外一個不好之處, 就是它們的外籍老師經常不穩定。

男爵府

外籍老師既問題, 好似好多學校都發生, 除非國際學校就好d.
知唔知新寶城果間會唔會大d.

wmandy 寫道:
Hi Littlepigmom,

我都認同妳所講, 活動空間細, 沒有滑梯及搖搖板等;
只有少量車仔。

但它們每年都舉辦3 - 4次親子活動包括多項攤位遊戲,
這些活動都不錯。

另外一個不好之處, 就是它們的外籍老師經常不穩定。

大宅

Hi LittlePigmom,

我沒有到過新寶城果間, 所以不太清楚。

男爵府

fungsotiny & wmandy

謝謝你地的info.

首頁

尾頁

跳至