自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

環保接龍勳章

Re: 有無人曾經係日本留學過呀 (PART IV)

早晨!

mayuki
似乎呢輪你冇咁忙喎,係咪呀?

bb
多謝你!

大宅

早晨呀各位~

個個都好忙喎.

尋日終於忍唔住同老細頂o左幾句.
一把年紀仲咁好火

日日唔知忙d乜~ 唔開心就唔好諗~ 別在最失望時 想最壞的事(新鴻基郭炳江講o架) 世事無窮做到老時學到老 人生有幾得寬懷處且寬懷

大宅

之前在舊果度留言...等左好耐唔對路..再搵, 原來你地在新topic,

各位好:

多謝你地關心!
星期日果朝去左掃瞄之後, 報和出左, bb頭骨裂左2寸成弧形, 好大, 頭仔都腫左....腦部無積血, 呢個大醫生好好人, 之前急症室果個醫生仔完全唔掂, 好彩個大醫生睇番bb report, 要求我地掃瞄呀....佢知我地係日本人, 又唔同d...我地都有投訴果個醫生仔...因為如果唔係, 我地真係唔知佢頭骨裂左, 就麻煩...因為大醫生叫我地要小心d, 唔好再比佢撞到...! bb而家瘦左, 明天會去健康院, 星期五又要打針, 我地比左保嬰單, 珍珠末佢食, 又真係好左d, 前幾日仲成日cry(夜晚訓訓下), 而家定左d, 可能佢真係好驚, 成3呎跌落....果一刻離心....!大人自己都驚啦....!我全家人都好心痛, 我地無怪過媽媽, 我其他家人就怪佢....!我老爺奶奶都唔知, 我叫我老公唔好講...費事麻煩呀!
我地下個月會搬去上海, bb會留在hk 直至歲半打晒針至去, 我就會半個月在hk, 半個月在上海住!

無人上來bk?
mimi:

想問你個女係唔係japnaese呀? 想知有無拎japan passport? 咁我個仔如果拎, 係唔係都要拎埋回港証呀?
好多野想請教你呀, 有無tel? pm比我呀!

我下個月要走啦..想問埋有關合法監護人問題....

男爵府

hkjp,

真係聽到都心痛, 希望bb快d好番, 大人又快快忘記唔開心的事。

Take care.

男爵府

Hello 各位,

妳地係唔係個個都好忙??

era,

妳daddy的事弄妥沒有??

bb,

有人工加就好啦, 幾多都好啦, 有好過冇。 咁妳老闆點呀??

男爵府

環保接龍勳章

午安.

twinsma
禽日終於都攪掂晒啦,今日響屋企休息,我有d感冒未清,同埋隻眼生左粒瘡,好痛同腫呀.

大宅

>hkjp

希望你bb快d好返啦~~

雖然你問mimi
but我都搭句爹

拎passport只要去領事館填form,再拎埋戶籍滕本、出世紙(唔記得要唔要結婚證書),daddy/mammy去都得架啦。交幾百蚊,bb申請果日唔使去,拎passport果日就要去。

but你之前有無拎過bb之資料去領事館申報呢?同埋你知唔知你老公又加左你入戶籍未?

拎左passport之後,視乎你自己點諗
bb響hk出世,有hk居留權,可以拎特區護照,果時順手仲可以拎埋張bb身份證,同一般hk小朋友無分別。
但拎左特區護照0既話,就算有日本passport都唔會有領事保護權,日本passport只會係一個旅遊證件咁。(lee d係入境處d人同我講0既)
但如果唔拎特區護照,只拎日本passport,就要去入境處做個label貼響個passport,唔係出入境時要等好耐兼比人話。

我自己就幫yuuki拎日本passport,做label。
回港證就唔清楚,但我個仔都無。

你隻手好返d未呀?take care~

大宅

大家早晨~~~
lee幾日老細唔響樹~
心情都愉快d~~

大宅

Doll:

我同個仔一早已經入左老公戶籍呀!

你出世紙係唔係寫個仔係日本藉呀?
我個仔係呀....因為佢問我架...
我只係知道唔可以拎兩本passport, 只可以揀一本呀!我老公問過日本果邊....!
咁即係點呀?

大宅

>hkjp

入左就ok呢~

yuuki出世紙上高無寫國藉呀(唔知填果張form有無,唔記得)

總之拎左日本passport先就一定無衰
特區護照我就唔打算拎啦。

外務省

lee度有教要拎d咩
簡單來講係
1. 申請表
2. 戶籍滕本
3. 相(45mm x 35mm)
4. 出世紙
我記得之前就都帶埋結婚證明書去,同埋自己id card咁
去中環exchange square果個領事館樹攪就ok
好似兩日定唔知3日就有就拎
到時帶埋仔仔去拎就ok。

大宅

twinsma

加人工個日臨放工前.叫我埋去佢個位度,
話我點解唔留意個客人cc比我o既e-mail.

其實佢d所謂cc e-mail, 事無大小都c比我.
又c埋比台灣妹. (因為佢都識日文)
人地同佢講句"多謝", 講句"知道"
又關我地事. 所以如果佢d e-mail,
我基本上唔理, 因為其實佢明知你睇到,
但如果佢要你做, 佢又會又send一封比我.
係, 你幫我攪. 咁咁.
因為咁, 唔係寫比我, 只係寫比佢, 但又cc 比我o既,
我唔會理, 除非佢返o左 大陸或日本.特別指明叫我
做.

同佢嘈o左幾句, 唔知點解我係咁啤住佢.
啤o左佢成分鐘. 邊度係做下屬o既態度o架.
c緊, 自己知自己事,睇下忍得幾耐,
日日唔知忙d乜~ 唔開心就唔好諗~ 別在最失望時 想最壞的事(新鴻基郭炳江講o架) 世事無窮做到老時學到老 人生有幾得寬懷處且寬懷

大宅

era

你要飲下涼茶啦~ 好番未呀?

男爵府

bbpig138 寫道:
twinsma

加人工個日臨放工前.叫我埋去佢個位度,
話我點解唔留意個客人cc比我o既e-mail.

其實佢d所謂cc e-mail, 事無大小都c比我.
又c埋比台灣妹. (因為佢都識日文)
人地同佢講句"多謝", 講句"知道"
又關我地事. 所以如果佢d e-mail,
我基本上唔理, 因為其實佢明知你睇到,
但如果佢要你做, 佢又會又send一封比我.
係, 你幫我攪. 咁咁.
因為咁, 唔係寫比我, 只係寫比佢, 但又cc 比我o既,
我唔會理, 除非佢返o左 大陸或日本.特別指明叫我
做.

同佢嘈o左幾句, 唔知點解我係咁啤住佢.
啤o左佢成分鐘. 邊度係做下屬o既態度o架.
c緊, 自己知自己事,睇下忍得幾耐,

bb,

咁大件事呀?!!?

咁這幾天返工, 見到老細有冇面阻阻呀?? 妳老公有冇乍型呀??

男爵府

era,

隻眼好d未?? 今日有冇返工, 一定忘死了!!

大宅

twinsma

我老公當時唔係度.
唔係返到屋企實比佢照肺
後來佢返到公司, 我都大約講佢知件事.

冇面阻阻.第二日會計問我其中一間公司張DEBIT NOTE
係點. 我話已經比晒老細,
條友就唔記得, 又話冇, 又話盛.
後尾我話連埋D衫一齊放係佢張枱,
佢就醒起, 係舊老細張枱O既地下攞番出O黎.
我幾鬼想話佢, "你咪又係唔睇O野"

佢就係咁, 成日冇記性, 所以咪叫D客,
SEND E-MAIL比佢時, CC埋比我地,
好叫我地無時無刻都要跟佢D O野.
啋佢都傻.

大宅

dear all :

Long time no see la
Very busy ar .....
But I think next week willl be better

大宅

era :

保重.

bbpig138 :

Did you buy the ticket ? 宮崎駿 ?
Need buy first, otherwise will be full

My 同僚 will go to Tokyo this easter holiday.

大宅

mimi

ohisashiburi~

我叫o左二幸賓館同我買~~~~ 佢地有代訂服務.

你同僚咁有米呀?? easter去, 實超貴~

日日無所事事呀我~, 依家咪緊"東京旅遊全攻略"
我地有兩日去 輕井澤,
因為朋友有朋友住係個度, 會去住一晚
所以其實都唔洗點睇書,
因為時間所剩無多啦~~~~ :-(

大宅

bbpig :

我同僚係" 自由行 "
唔貴 wor, ticket + Tax only HK$ 2500.00

男爵府

我係路過的。

我想知你地會唔會有d生活習慣都受日本人感染?
思想方式會唔會都受其影響?

我好鍾意日本的一切,包括文化及生活方式。

首頁

尾頁

跳至