自由報料

跳至

首頁

尾頁

洋房

有無人識點樣將雞蛋抽空??(做復活蛋用)

如題!!

子爵府

Re: 有無人識點樣將雞蛋抽空??(做復活蛋用)

用補衫的針, 慢慢”蕊”入隻雞蛋度, 要好慢動作, 重覆多次, 便能開個洞仔, 用物件盛著, 將雞蛋倒轉, 蛋白及蛋黃會慢慢沿洞仔流出來的, 所以要花一段時間
你試下啦

ps : 乜你小學無做過咩

禁止訪問

別墅

唔係用針筒抽出來咩,要用針吉串個'lone',慢慢漏出咪有排等

大宅

咁要唔要用水沖洗入面呢? 我怕會發出"抽"味。

洋房

我小學真係未做個呀!! 唔該哂!!
另外, 想問下用針筒抽, 針筒在那裡買? 及幾錢? 吸出來既雞蛋仲食得嗎?? 另外, 我都好想知道點樣清洗蛋內殘餘既蛋汁?

vickichan 寫道:
ps : 乜你小學無做過咩

伯爵府

你去葯房買有針針筒$3, 用fork 整個細孔, 然後bloom d 氣入隻雞蛋到, d 蛋汁就會出黎, 針筒係抽5 到d 蛋汁
d 蛋汁咪炒蛋or 蒸水蛋囉, 我估你都會5 煑飯 :mrgreen:

大宅

好媽媽勳章

要先在隻egg 頂貼上膠紙, 才用針鑽孔, 隻egg就吾會鑽裂.

大宅

hi~

我啱啱整完~用小朋友睇醫生附送餵藥既針筒,旦孔向下,抽幾次就清哂. :-P
藥房有針既針筒一樣,拍走支針就得

不過旦汁我就唔留
曉彤&曉陽~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

細個未有禽流感!呀媽幫我用口啜d蛋汁出嚟

大宅

可以先把雞蛋搖一搖,讓蛋黃散開,會較容易抽出!

大宅

我都係用餵藥針筒慢慢抽出蛋汁, 好快好方便. (針筒藥房都有得賣, 好似@$1.5, 拔走支針就得!)

如怕裡面唔乾淨, 清洗時可用針筒注番清水入去再抽過, 重覆幾次包乾淨!

d蛋我有炒番黎食呀, 抽蛋汁前先洗乾淨蛋面, 之後發開用'喱'隔一隔就包無碎殼. 我總共整左十幾隻, 唔食好sai 呀! :-P

大宅

拔走支針? 我都唔係好明呀, 針筒個lone lone咁大, 蛋面咪有好大個lone lone囉? 請問最先吉lone lone入蛋面時係咪唔拔走支針, 到抽蛋汁時才拔?

首頁

尾頁

跳至