自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+patpat234+於+13-10-29+發表

原帖由 fundfund 於 13-10-29 發表
廁所個人衞生費$700係乜?另外可以叫小朋友帶飯,健康d, 又可以省回$700

...
小朋友帶飯應該會貴過700

Garfield  認同, 買送煤氣仲貴過訂飯, 唔住得近仲要車錢  發表於 13-10-29 10:20

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

回覆:一萬蚊都唔夠嘅家用卻換來一句"你食我嘅'你會點

保險係咪必須呢?

我自己個份早早 cut 左,囡囡只買每年續保既學童意外保險,因為舊年 claim 過加左 loading 先 $400 一年。

老公係經濟支柱有兩份,加埋月供都唔過一千。

想當年諗住幫囡囡買教育基金,我做保險既家姐話買黎做乜 有閒錢自己儲仲好過買基金,隨時儲得多過份保險丫。

patpat234  對於我來講係必須,亦可令我有返多少安全感  發表於 13-10-29 10:54
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

侯爵府

所以我點都唔會做ftm...好怕聽到呢啲說話。

YuYuMother  同意,靠自己最實際  發表於 13-10-29 12:52

琥珀宮

親子達人勳章 畀面勳章

廁所個人衛生同家居清楚係乜? 其實仔女帶飯會平過學校訂飯

patpat234  家居清潔,係抹地水,洗衣液,柔順劑,洗潔精,洗廁所水,消毒水。。。。。  發表於 13-10-29 10:56

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

天地萬物 發表於 13-10-29 04:27
買保險真係無底深洞,
個個月2500,
其實自己儲番起2500,
唉.....我都係咁諗, 錢都未蓄到學咩人供保險, 我自己都好想cut左份保險, 我覺得如果只係供左吾長時間既, cut左佢好過, 供$2500保險, 最後有幾多袋到落袋?根本份保險有1半錢都係蝕俾保險公司, $2500自己蓄起碼一定係自己既, 我都好想cut左佢

patpat234  我兩個細路都要返精神科覆診,如果cut左第時未必買得返  發表於 13-10-29 10:58
kikako_hk  認同  發表於 13-10-29 09:59

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:如果將份人工分5份,家用係3/5,其餘c6自己

原帖由 patpat234 於 13-10-29 發表
如果將份人工分5份,家用係3/5,其餘c6自己用加三條加埋唔over$700嘅自動轉賬,同星期六日偶然一家四口出街 ...
即係你老公搵得唔多, 唯有大家互相體諒,家務 train 小朋友幫手

大宅

如果將份人工分5份,家用係3/5,其餘c6自己用加三條加埋唔over$700嘅自動轉賬,同星期六日偶然一家四口出街 ...
所以阿媽教落,老公就算幾有錢都好,自己都必需要出黎做野。自己果份自己既,平時生活所有費用都用老公。
你不如做份part-time,起碼有零用錢自己駛下

patpat234  已有pt, 無就餓死左好耐  發表於 13-10-29 10:58

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:保險係咪必須呢?我自己個份早早+cut+左,

原帖由 miriam 於 13-10-29 發表
保險係咪必須呢?

我自己個份早早 cut 左,囡囡只買每年續保既學童意外保險,因為舊年 claim 過加左 loadi ...
真係見到好多會員收入有限, 供保險基金都佔家庭支出幾大部份

12312  樓主仔女保險吾cut得  發表於 13-10-29 18:41
patpat234  無基金,儲蓄成份亦少到近附無  發表於 13-10-29 10:59
yukico  被經紀sell時耳仔軟  發表於 13-10-29 10:35
kikako_hk  認同  發表於 13-10-29 10:00

男爵府

呢頭家比佢當,你自己出嚟做野

伯爵府

我個件都係咁講,話我自己份糧收埋5用,結果9月份我比埋我份一人佢當家,只係攞返佢平時0用個個數,9月份開學,孖寶日日問佢攞錢交呢樣個樣,月尾埋單佢話貼左成3千出嚟,終於死死地氣問我每個月點頂,我答佢,你地無得慳,我慳自己! 10月份佢自動自覺減左1千0用

jessica0768  俾十個叻俾你   發表於 13-10-29 11:45
pakyumama    發表於 13-10-29 09:55
mfund  好方法!  發表於 13-10-29 08:55

珍珠宮

回覆:一萬蚊都唔夠嘅家用卻換來一句\"你食我嘅\'你會點

佢係咪受壓一時衝口而出咋

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:patpat234 的帖子

保險好大份喎佔!有冇得減下

為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果開支緊絀,我一定cut保險

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

保險真係有多餘錢先買啦,以你地開支計佔得太多啦,cut 減d啦。

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:一萬蚊都唔夠嘅家用卻換來一句\"你食我嘅\'你會點

我都係ftm,如果我老公俾唔夠家用我,我一定會自己出去做野,女人一定要有私己!仲有,夠膽俾埋說話我聽,佢真係唔駛旨意返屋企

mercurycc    發表於 13-10-29 10:38

子爵府

唔好話1點, 我啊媽講緊好幾年前萬7都唔夠.. 我啊媽唔洗俾租
但我地保險$4000到, 我學費$4000, 細佬同我零用$4000, 日日煮飯2日煲一次湯, 我地仲要學野, 我啊媽個陣個個月要拎自己錢貼
第時你小朋友大左可能洗費仲大.. 你下個月keep起d單.. 寫低俾佢睇下你事實上要洗好多.. 另外jm有冇諗過做下part time?

男爵府

我成日同c6講,我人工仲衰過啲廉價勞工

catherinenyc  義工之卦  發表於 13-10-29 10:41

珍珠宮

我會即刻計條數佢睇,然後同佢講,要講你食我嘅,就唔該比晒錢,依家我自己養自己咋

珍珠宮

你份2500 保險係咪醫療保?

我ex bf 以前幫佢老豆供份5000 大元醫療保

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

如果佢講你住佢既,可能會啱D. 有時大家建立一個家都要唔同既付出, 邊有得計得咁清楚丫.

首頁
12345...12

尾頁

跳至