自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

引用:回覆+12312+的帖子門診舊年已經想CUT...但C

原帖由 patpat234 於 13-10-29 發表
回覆 12312 的帖子

門診舊年已經想CUT...但C6話唔好,等暖D先, 暖返又反而睇左幾次醫生
如果看返以前收費,門診計一個月看一次醫生

水晶宮

2019新春慶豚圓 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

小倩 發表於 13-10-29 21:38
回覆 chowqv 的帖子

我2件ADHD仔, 放學去非牟利社區中心做課託

我果個又係ADHD+A仔。果d導師,社工仲話佢會係資優,係咁叫我做IQ TEST。

排左都要等到2015年。我諗報告話佢真係資優,我肯定發神經。

我成日大個社工,如果資優,我就送去保良局。因為我頂唔住,我又唔係資優。

所以社工一見到,一諗到有咩岩申請,一定預留俾我。
不知所謂的乙陸!!!

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

12312 發表於 13-10-29 21:42
醫生有無已証實"病証"??,過度活躍有沒有食藥??(如食藥多數批)
兩兄妹都要食藥
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:一萬蚊都唔夠嘅家用卻換來一句"你食我嘅'你會點

比我會cut 保險或買小d.

水晶宮

chowqv 發表於 13-10-29 21:38
咁唔得既,你點捱得大2個小朋友呀。

真係要想想法子啦。
如果唔係C6辣慶我,我其實都算樂觀的,我唔覺兩兄妹係一個負擔, 相反我係因為佢地而自豪

男爵府

2019勳章

回覆:一萬蚊都唔夠嘅家用卻換來一句"你食我嘅'你會點

屋租水電煤保險學費電話寬頻,全部轉得的都轉晒去c6個戶口autopay,
咁佢每月實際俾妳做家用的都只是約$3,000而已

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:chowqv 的帖子

我隻細… 如無意外中4瓣
除上述兩項,仲係“豬憂”&懷疑讀障呀 (正如你話齋,佢嘅“豬憂”,我真係頂唔順

水晶宮

2019新春慶豚圓 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

patpat234 發表於 13-10-29 21:54
如果唔係C6辣慶我,我其實都算樂觀的,我唔覺兩兄妹係一個負擔, 相反我係因為佢地而自豪
...

自豪又好,負擔都好,你都要頂得住至得既。
不知所謂的乙陸!!!

水晶宮

B-bu 發表於 13-10-29 21:51
比我會cut 保險或買小d.
仔女份單係醫療,小兒危疾,住院嘅基本單,另有兩份門診加埋二百幾(會準備cut)
儲蓄成份好低
我自己有份讀書時已開始供緊嘅女性保障,另外醫療危疾
c6有純人壽,醫療,危疾
全部都係最低消費,減到cut 到嘅都cut左
係我份單有好少儲蓄成份

因為兩邊家族都曾有cancer, 兩兄妹玩緊嘅運動亦需要自購保險,所以無得郁,亦唔敢郁
而且2兄妹要長期精神科覆診,CUT左未必有保險公司受保

水晶宮

chowqv 發表於 13-10-29 22:02
自豪又好,負擔都好,你都要頂得住至得既。
無得頂唔住,如睇成績佢地都經常有甜頭俾我, 老師都對大仔又愛又恨...

佢一邊係櫃桶睇書, 另一邊QUIZ又100/110...激死

水晶宮

patpat234 發表於 13-10-29 22:07
無得頂唔住,如睇成績佢地都經常有甜頭俾我, 老師都對大仔又愛又恨...

佢一邊係櫃桶睇書, 另一邊QUIZ又100 ...

hey YOU ARE NOT ALONE!

我果個得5歲。有排過。

patpat234    發表於 13-10-29 22:28
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

兩個細既訓左後, 樓主又可以試下自己整下手作仔網上賣下, 一個月搵到少少當補貼.

提外話, 你有冇少少既零用錢自己駛???

patpat234  我一直都有pt 收入的  發表於 13-10-30 11:22

首頁

尾頁

跳至