自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

同我老公差唔多,扣佢零用真係得1萬家用,加自己份糧...
如果唔係還錢俾人就有淨既
依家又一個陀一個,到時還完D錢岩岩好可以俾小朋友讀書...

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:一萬蚊都唔夠嘅家用卻換來一句"你食我嘅'你會點

份保險有無得減d?

我地一家都只買意外保 有限錢

娶你返黎食佢著佢吾應份咩?
咁大個人講說話都無分吋 吾使理人感受

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

既然啲錢咁緊就cut咗啲保險囉

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

patpat234 發表於 13-10-29 02:32
如果將份人工分5份,家用係3/5,其餘c6自己用加三條加埋唔over$700嘅自動轉賬,同星期六日偶然一家四口出街 ...

以後佢揸數囉

伯爵府

連開飯都有問題,仲要供2500保險?!!

大宅

同佢講娶我返黎我唔食你食邊個

伯爵府

其實你老公都唔算多錢用,得6000左右,要俾$21000自動轉帳,同出街食飯錢。佢咁講係衰,不過你都諗辦法做野搵錢啦,同埋真係cut左份保險啦

伯爵府

引用:Quote:原帖由+miriam+於+13-10-29+發表保險

原帖由 Sumyeema1 於 13-10-29 發表
真係見到好多會員收入有限, 供保險基金都佔家庭支出幾大部份
係呀,保險經紀真係狼死,一家人月入$15000都叫人供$2500。
我身邊好多朋友月入$50000以上,都冇供$2500保險咁多。

珍珠宮

樓主過去家庭理財走一轉,好多人會幫你計數

個邊好多精明眼,第一眼就會睇到你條保險數做咩咁大?

保險呢瓣真係諗諗佢,唔好供咁多,有儲蓄成份更加係cut得就cut

我係在職媽媽,用錢從來唔缺,但唔列條數出黎,c6係唔會明一頭家開支有幾大,所以我個個月都mark好條數,email個excel表俾c6,開支一目了然,大家唔使有不必要的誤會

加油!睇得出你平時已十分慳家,多D跟老公溝通!

家龍mA    發表於 13-10-29 12:50

水晶宮

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+patpat234+於+13-10-29+發表

原帖由 patpat234 於 13-10-29 發表
仲未計學校間中幾十蚊x2 嘅活動費用,唔好彩病左要睇醫生,小朋友快高長大要買下衫褲鞋襪。

...
C6咁衰,叫佢自己去買番同一樣嘢比妳睇,睇吓佢攪唔攪得掂。

未開花 成長中 初二開花 4個花蕾

水晶宮

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:樓主過去家庭理財走一轉,好多人會幫你計數

原帖由 Froggy_joe 於 13-10-29 發表
樓主過去家庭理財走一轉,好多人會幫你計數

個邊好多精明眼,第一眼就會睇到你條保險數做咩咁大?

未開花 成長中 初二開花 4個花蕾

伯爵府

好媽媽勳章

如果老公咁講野 我一定出返來做野,
既然佢都唔欣賞, 冇必自己辛苦仲要受氣.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

保險佔咗家用比重太多喎。不過你老公又串咀咗啲,我佬都未敢咁講。

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得
電$500
保險$2500
學校飯錢$700
廚房柴米油鹽$500
廁所個人衛生$700
家居清潔$300
貴左少少

我一家三口唔會用倒咁多

大宅

del

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

所以我認為女人要經濟獨立,地位的肯定。

YuYuMother    發表於 13-10-29 12:56
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:我成日同c6講,我人工仲衰過啲廉價勞工

原帖由 pandat 於 13-10-29 發表
我成日同c6講,我人工仲衰過啲廉價勞工
我c6成日話我當佢印銀紙,我都會話佢,印都要好個sample先印到,我連sample都冇,印條毛就有
啲男人真真係覺得比錢就大x晒

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:+我覺得+++++++++++++++++++++++電$500++++

原帖由 長毛免 於 13-10-29 發表
我覺得
電$500
保險$2500
除左電,我1家4口都用唔到咁多

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

樓主,保險係有閒$先會供,妳無做嘢,屋企收入唔多,就應該cut咗份保險,爸爸果份都cut埋佢,而家手提電話方便,月費又平,電話費果筆可以慳D
妳無返工,其實有條件送飯比細路,妳夜晚煮多少少已經夠
廁所個人衛生及家居清潔視乎妳買什麼,若果妳只買一般大眾化日用品,一家四口一個月根本唔駛$1000
其實我覺得$10000家用係可以好足夠,只係妳沒有好好理財

patpat234  我係唔夠10000  發表於 13-10-29 11:06

水晶宮

我會搵工, part time 都好, 做full time 叫佢諗掂家務, 湊仔女安排!
自己用自己d$$
又唔係得佢識搵$$, FT mom 只不過係無薪工作, 佢咁講好唔fair!

patpat234  已有pt  發表於 13-10-29 11:06

首頁
12345...12

尾頁

跳至