自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+coeeyin+於+13-10-31+發表我

原帖由 wingcheng1128 於 13-10-31 發表
我仔都照左 話得6歲骨齡,又要睇内分泌科 又見營養師
阿仔都睇緊E生,驗曬話係典型遲發育,其實初時最擔心係缺乏生長激素,要打針果隻,睇完,最緊要係佢健康,我都諗緊見唔見營養師,你仔見左有少少幫助嗎

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

細粒好呀, 個樣COME睇呀, 到佢廿歲仲好似十幾歲咁既樣, 幾好呀~

我女都細粒, 佢K3, 不過個樣老積, 同阿哥出去食野, 成日比人問係唔係家姐

男爵府

引用:Quote:原帖由+tracy668899+於+13-10-31+發

原帖由 coeeyin 於 13-10-31 發表
有冇睇E生唉,同你諗一樣,女仔的式d唔緊要,但男仔,同年好多156,159,but阿仔129(小六)

...
有睇呀,由小四開始威EC跟進,一直跌出生長線,已照骨同驗血,冇咩大問題,我仔都好瘦只有53磅。而家每半年去check一次,如果冇高過就4個月check一次,次次都高得1~2cm,有時重冇高過,好失望。我都明白健康最重要,但佢甘矮自尊心都好緊要,今年上到中學d同學話佢"死矮仔",佢都好吾開心,成日問我,媽咪:我究竟幾時至發育呀?"佢小學時都冇乜介意自己矮,但上到中學好明顯睇重好多!

男爵府

回覆 may080808 的帖子

我女9歲 只得114cm 睇過遺傳科 和驗過血 醫生都話正常 宜家要轉睇內分泌科

男爵府

引用:囡囡係細粒妹一名,今年升小一,好多時同佢

原帖由 may080808 於 13-10-29 發表
囡囡係細粒妹一名,今年升小一,好多時同佢返學都會俾人問~點解幼稚園都要揹咁大個書包嘅?(其實個書包係 ...
其實唔使太介意人地講的說話,好似我仔歲幾時,因為生得大隻,係街時常比唔識的人話佢:(好心咁大個就自己行啦!仲坐bb車,3、4歲唔自己行好醜軋。),生得大隻一樣會比人話

男爵府

引用:我女又係前2日去健康院但我女1歲得7.87kg~7

原帖由 Chengpinky 於 13-10-30 發表
我女又係前2日去健康院但我女1歲得7.87kg~72.5cm~不過我媽同99都矮我差唔多一個頭我163cm可能似佢地~

...
我99都係矮我成個頭,我個仔咪似足嫲嫲囉
我仔年尾4歲,93cm

男爵府

我仔現在27個月大,一不著校服會給其他人話我仔最多得18個月大,但我覺得我仔還好BB,好可愛,返學D高他一歲的姐姐和哥可都好照顧我仔,如其他人話我仔細位,我會同他們說多謝,同他說我仔巳27個大。

公爵府

引用:Quote:原帖由+wingcheng1128+於+13-10-31+

原帖由 coeeyin 於 13-10-31 發表
阿仔都睇緊E生,驗曬話係典型遲發育,其實初時最擔心係缺乏生長激素,要打針果隻,睇完,最緊要係佢健康, ...
都係事發育慢 E生話最壞都係打針

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

jm唔好擔心,
而家細粒唔代表咩,
我自己個案,小學階段一路中上高,
去到中一....
條校裙中一時買長d,
呀媽預我褶一級著,
結果.....期間放返果級,
著到中六
而中一全級最細粒個女同學,
中六時高過我
都係果句,
健康最重要

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

coeeyin 發表於 13-10-31 06:26
阿仔都睇緊E生,驗曬話係典型遲發育,其實初時最擔心係缺乏生長激素,要打針果隻,睇完,最緊要係佢健康, ...
請問係幾多歲開始睇醫生呀?係健康院轉介,定係自己去睇專科呀?

如果係睇專科,係睇邊科呀?(我個五歲,可以睇未?)

大宅

引用:Quote:原帖由+coeeyin+於+13-10-31+發表阿

原帖由 wingcheng1128 於 13-10-31 發表
都係事發育慢 E生話最壞都係打針
你阿仔11歲132cm,但我果個剛11歳得129.3,咪仲細粒,打針係缺乏生長激素先打?!E生話如未發育,每年有4cm(最少)増長叫正常

大宅

引用:Quote:coeeyin+發表於+13-10-31+06:26+阿仔

原帖由 zola 於 13-10-31 發表
請問係幾多歲開始睇醫生呀?係健康院轉介,定係自己去睇專科呀?

如果係睇專科,係睇邊科呀?(我個五歲,可以睇 ...
我係學童保健𨍭介,不過要好主動,阿仔都係小四下學期時先肯轉介,健康院d姑娘好鐘意話要食多d野同早瞓就高,總之就想需走你,但我表示好擔心,佢先俾我見E生(健康院E生),E生一見,佢同姑娘全唱反調,立即寫紙轉介,完

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

回覆:想為細細粒小朋友開一個group

我囡都係細細粒…而家5歲幾…得104cm左右…又瘦…得32~3磅…其實真係有d擔心

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+coeeyin+於+13-10-31+發表有

原帖由 tracy668899 於 13-10-31 發表
有睇呀,由小四開始威EC跟進,一直跌出生長線,已照骨同驗血,冇咩大問題,我仔都好瘦只有53磅。而家每半年 ...
男仔反而唔使驚…我中學好多男同學高度好似小學生咁……中三仲矮過我…暑假返來…中四已經高我最少半個頭……

男爵府

回覆:想為細細粒小朋友開一個group

我要加入,阿女3歲得24lb
最慘係成日俾人歧視,好似我虐待佢咁

侯爵府

引用:我個女5歲都係得104cm,不過好左唔係好瘦,

原帖由 pccandy2000 於 13-10-29 發表
我個女5歲都係得104cm,不過好左唔係好瘦,我見有d3歲同我女一樣高囉

...
我囡囡都係5歲,得105cm咋,排隊排第一……而我聽得最多就係:吓?5歲?咁矮嘅?我以為K1咋……

首頁

尾頁

跳至