懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有沒有2004年7月的準媽媽?

我都好開心加入呢個大家庭, 同大家傾偈o 昨日第二次去私家醫生做檢查, 重左兩磅, 而家7wk, ~0.9mm
我個大女得14個月大, mug都唔識, 仲好痴身o 但我有時捉佢隻手仔摸住個肚話佢知有個小bb在媽咪個肚度, 要佢錫錫細佬妹, 佢都會摸下同用面仔親親我個肚, 好sweet!!:-P
我都係無mug胃口, 同夜晚'目訓'得唔好, 醫生都話小食多餐o
上一胎
馬女Abbie 升小二!馬騮精 Jonas 讀 K3喇!

歡迎進入 勞媽媽BLOG 看看我們的足印!

大宅

其實我兩個星期前已知道有左, 但一直都唔係太敢同人講, 怕bb小氣o
但見咁多準媽咪就好開心有人同我一齊傾o

大宅

Abbie媽咪,

歡迎你呀!恭喜恭喜!呢度都有吾少係準第二胎媽咪.作為我地呢d第一任準媽咪o黎講,實在太好喇!因為你地有經驗,我地有人可以問喇!

男爵府

siupak01,
我依個禮拜都有感冒,今日去咗睇中醫,都ok o架!因為我見自己上一胎冷親都睇咗幾次西醫至好,見今次都未係咁嚴重,於是去睇中醫囉!不過如果你睇你話最好睇個相熟嘅中醫好d,我呢個我睇咗幾年啦!不過早幾年係搵佢阿爸睇,依家個老中醫(8?歲)退休,由佢個仔睇,都ok的.連我個仔有G6PD缺乏症我都係搵佢睇我個仔,都無事,所以我依家大肚我都敢搵佢睇咋.

大宅

承承媽媽,

請問你個位中醫係邊度架!診金大約幾$?因為我身體虛弱,若果搵佢保保身可以嗎?

男爵府

請問各位現在有否吃Vitamin?

複式洋房

承承媽媽

我都係感冒差不多10日, 睇了西醫, 不過唔想食咁多藥, 現在都未好番

希望大家保重身體

大宅

siupak01,
我上一胎係大圍仁安生架, 今朝已經去左JOIN 仁安既PACKAGE, $6500包十二次醫生檢查, 同一般既檢驗, 但就唔係好記得詳細, 有驗血, 地中海..., 比起私家醫生度就平D, 因為淨係一次普通檢查都要成五六百蚊次, 仲未計各樣檢查費, 所以今次連檢查都去埋仁安, 搵同一個醫生﹏HEHE

大宅

cottontail,

請問你上胎係仁安生o既package大約幾$呢?包什麼呢?因為我住馬鞍山,d朋友話仁安都吾錯,而且近我會好一點?但係都好似吾平,其實若果係私家醫院生的話,我會係仁安,法國同浸會擇一間,當然最重要係口啤同價錢,所以,依家週圍問人意見.
Thanks!

大宅

我上次開刀住兩人房,連埋BB d 醫生費同什費全部大若三萬二, 而且仁安真係好舒服, 間房唔似病房, 望落去好relax, 最重要係我地隨時可以入去睇bb, 唔駛限時限刻﹏
我記得我隔離個孕婦要輸血, 我仲唸住佢實好貴, 掂知每包都係百幾元, 比我想像中平。

大宅

cottontail,

yee...開刀+住兩人房,價錢都ok喎!請問係咪join package架!另外,你依家有冇睇私家醫生架!如果我有興趣係仁安生,有什麼私家醫生(掛單)好介紹呢?因為,$6500個checking package我未必join佢.Thanks!

大宅

siupak01,
係呀, 我係join package, 至於checking, 我都係睇番我上次既醫生,佢姓袁, 女醫生, 佢係係仁安裡面既醫生, 所以我都唔知邊個醫生會係o個度掛單。

大宅

cottontail,

明白晒!多謝你呀!

大宅

siupak01,
唔記得同你講, 唔係一定要join checking package 先可以係o個度生架, 我上次都冇join, 每次去到搵同一個醫生檢查,價錢同私家醫生差唔多價錢咋﹏

大宅

我上一胎初初都病到七彩, 之前仲唔知有左走去睇中醫(唔係睇開的, 但覺唔舒服就

大宅

cottontail 寫道:
siupak01,
唔記得同你講, 唔係一定要join checking package 先可以係o個度生架, 我上次都冇join, 每次去到搵同一個醫生檢查,價錢同私家醫生差唔多價錢咋﹏

cottontail,

即係就咁去仁安搵個醫生檢查都可以架!係咪約$500-600(每次包普通檢查,照聲波是嗎?)是否不包維他命丸呢?Many thanks!

大宅

Abbie媽咪:

你上一胎有否類似情況呢?或是一向都係燥底,不夠訓或食熱氣o野會生暗瘡呢?又或是工作壓力,精神緊張都會生瘡瘡的.如果是這些原因,我想多些飲水吃生果,有充足時間休息應該會好好多.

若果以上各原因皆不是的話,我想是有左BB,體內生理變化所致,睇怕要慢慢先好了.吾緊記,有個小寶貝係你肚內慢慢孕育,生瘡瘡忍住先喇!開心總可掩蓋一切!

洋房

仁安有個韓醫生(女),唔掂?唔好睇佢,上次經期時突然劇痛,去左仁安,佢認為係子宮內膜異位,我話我計劃生育,但佢竟然開避孕藥比我,好彩無食。後來約番自己的婦科醫生,叫我入院做手術,之後就幾個月就成功懷孕。

另外有個林醫生(女),佢係荃灣有自己診所。

有沒有人打算去仁安的產前講座?

大宅

siupak01,

即係就咁去仁安搵個醫生檢查都可以架!>>>係
每次包普通檢查,照聲波, 連一般維他命丸大約 $500-$650,
掂解個range 咁大, 因為我唔知而家同四年前比有冇加價, 我上星期去就因為有驗尿,照聲波, 葉酸, 價錢就係$650 , 唔知係唔係因為驗尿收多左一百...

大宅

cottontail,

okay!吾該晒!

首頁

尾頁

跳至