跳至

首頁

尾頁

大宅

有感而發

尋晚超開心 !!! 因為我的小姪姪嬴了校際音樂節. 勁開心因為我尋晚有到現場打氣. 比賽完我地仲去左食大餐慶祝.

我第一次睇現場, 我一路聽哂成場, d 參賽者既水準都幾參差, 有d都幾惹笑, 有d中學男生, 開始識脅場, 要佢地拉 d 咁舒情既慢版有 d 好笑.

不過有一個令我印象深刻既女生, 佢出場時我都有 d expectation (因為見到佢件校服 ...).
但聽完超失望 ...

因為佢其實拉得好準確, technically 好好. 但係佢係台上, 好似一個 robot, 完全唔投入, 好似背書咁. 我好驚訝點解佢可以拉得咁抽離, 咁唔 enjoyable ?? grade 7 比賽, 應該拉了很多年, 係唔係其實並不喜歡 ? 咁咪做左好多年機械人 ?

做媽媽, 點先叫為個女好 ? 其實真係唔容易.

大宅

Re: 有感而發

我好明白你想講咩, 我生bb前都係, 想佢好似我咁彈鋼琴, 雖然佢係仔 :lol: 佢daddy想佢學跆拳道...我嫌佢粗魯.... 好多野迫唔黎, 尤是其呢個年代, 我會俾佢自由發展........唔想佢俾我地操控, 無自我

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Virgobb,
我好有同感,我有次同班朋友出黎,個個都有小朋友,其中一個問會比自己個仔女去邊到讀幼稚園,佢已經有晒planniing比先己個女去考什麼什麼名校,我同另外一個朋友自己冇咁嘅本事去同人掙,所以都冇諗住比小朋友去d好貴的名校到讀書,不過佢就勁想,覺得咁就一定係好。

之後就講到會比小朋友學咩,佢就話一定要比個小朋友去學彈琴,原因係自己細個冇學到 。我同另一個朋友都好唔認同law!

我就認為如果有咁嘅能力,小朋友又有咁嘅資質,比佢去名校當然冇問題,但係如果我冇咁嘅能力,而小朋友身邊的同學仔多數都係有錢的,人地有的東西,我比唔到佢,相信佢會好自卑,小朋友都唔會明白大人的難處,我絕對唔想咁樣。如果比小朋友學一d野,只係滿足父母自己的願望而非小朋友自己喜歡,我亦相信小朋友只係做緊一d冇靈魂的事,因才施教同因自己的能力去做事唔係對小朋友更好咩?
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

男爵府

係架!! 我絕對反對屋企環境唔係好富貴, 又走去讀名校!!

因為個D學生個個用名牌, 又名車接送!! 自己個仔女就.........佢哋個自專心都唔知放去邊!!
試過有人個仔讀, 巳日日七人車接送. 但都返去問佢爸爸點解人哋有benz接送, 佢無.................

亦有人打上收音機, 話佢個仔讀某名校! 一星期七日唔係補習就溫書做功課!! 絕對連睇電視時間都無!! 但都係考得 十幾廿名!! 佢話佢都要幫個仔轉校, 咁搞落去, 仲邊想讀!!

課外活動, 有D家長真係幫個小朋友編到密麻麻!! 正常一個小朋友邊學到咁多嘢呀!! 唔洗玩咩!!
音樂......係興趣, 強迫出來邊有好嘢呀!!

大宅

我都應同, 環境唔係太好, 唔好太強迫自己比小朋友讀名校
因為裡面的人, 好多真係白鴿眼,
我屋企附近, 都有一間叫做出名 "維多利亞幼稚園"
出名學費都幾貴, 平均每月差不多要 4K - 5K 落樓
都只係返半日, 早排行過放學聽到小朋友對話,
新年去邊道玩 , 有3-4個已經好快講出來
日本 , 台灣 , 韓國
點知有1個冇出聲, 跟住其他小朋友立即問
佢細細聲講返咗大陸玩, 佢地聽到大聲笑 "大陸仔、大陸仔"
一路跳、一路笑
我覺得果班小朋友好可憐, 以為自己點威點威,
所以讀名校唔一定係好
小朋友自尊心好緊要

大宅

我都好有同感,我覺得有好多家長都太緊張太緊張,小朋友無左應有既童年生活,佢地好細個就比父母安排學好多自已可能根本無興趣既野,為既唔係培養性情,唔係為喜歡,而係為左以參與多項課外活動加上優異成績而考上名校…我覺得好辛苦!咁有其它家長見大勢所催,都會不得不跟住做同樣既野 !!

我其實一直都有間心水幼稚園,諗住比個女1歲去返playgroup,今日打去問學費之類詳情,佢地話"已經FULL 哂!" 你話幾誇張!

唔好話幼稚園or 小學,evenBB仔,4個月就話有什麼語言班,你地又覺得work 唔work ?

禁止訪問

大宅

SORRY, 我突然有種感受, 不過偏離左你地個範圍.

阿女6個月test, 係合格. 証明姐姐無側懶.

但係覺得唔係自己train. 感受唔到阿女學野的過程. 突然好sad. 但要番工. 可以點 ????
]My Melody[/url]

大宅

唔好咁諗! 囡囡會明白媽咪要返工ma! 不過都盡量抽多d時間陪下佢, 我都冇train過柔柔6個月既test, 每個bb既發展進度都唔一樣, 姑娘唔test我都唔知柔柔可以望到咁遠, 佢唔拉住柔柔對手令佢坐係度我又唔知柔柔咁硬淨, 所以我好鍾意去健康院做綜合觀察, 次次都有大發現, 俾多d小玩具牙膠bb攞住玩, 手仔自然會靈活!

agneslai206 寫道:

但係覺得唔係自己train. 感受唔到阿女學野的過程. 突然好sad. 但要番工. 可以點 ????

大宅

我諗我會帶柔柔去接觸下各種興趣班, 等佢睇下人地玩, 俾佢自己決定學咩野, 不過我會同佢講明唔可以輕易放棄, 起碼要達到某個水平, 至於名校.....我覺得唔太需要, 不過我就會選擇學習環境比較好既, 因為我相信對柔柔將來讀書都會有幾大影響!

大宅

我也有感而發,我見我家姐又係幫個仔,將D時間填得密密麻麻,星期六日又成日參加咩比賽,咩比賽~有次坐佢架車,佢接完個細女放學便立即去第二度接個大仔放學,個大仔仲要係部車裡面立即食野,然後換衫,又要趕住去上藍球班,晚上返到來又要趕功課,趕完學校D功課,仲要做埋工文式的甚麼中英數功課,真係忙到好似D ARTIST咁,大人又辛苦,細路又辛苦,都唔知為了甚麼?
我有了BB時同自己講過,只要個女身體健康,開開心心就夠了,希望自己唔會變咗質喇,有時真係會比週圍的媽咪不知不覺間影響了自己都唔知~

大宅

agneslai206 寫道:

我絕對有同感, ... 所以我有排超想做全職 mom. 因為有太多在職 mommy朋友話比我聽佢地 miss 左 bb 學野/長大的過程 (因為比人湊), 有 d 後悔咁.

我平時盡力每日都比多D 時去探 bb, 同佢多d, 爭取左一排, 我下星期會開始夜晚自己湊返 bb
因為我份工都忙, 我唔知我頂唔頂得住, 已經諗住頂唔到就轉過份工架啦.

大宅

我都好想做全職媽咪
但係冇得選擇
世界上冇十全十美
因為亞囝進展唔係太理想
好似個個BB都識轉身
但係亞囝都未識 (佢係大B - 9月1日出世)
有時候, 都好傷心 ,
有好多過程, 我地在職媽咪, 真係 miss 晒

複式洋房

我都身同感受, 我已經第二個, 第個在亞媽度, 已經miss左好多好多, 而家呢個在自己度, 但我都要返工, 我都化左D羅, 每早唯有6點起身, 我仲要人奶, 捱得一日得一日, 我都會偷閒去按摩, 唔好做死自己. 我一定要返工, 無選擇, 所以唔想咁多
不過, 我個大女已經好大, 13 歲, 我覺得返工的媽咪會比較同佢交流好點, 因我不會把所有精神花在佢身上, 佢無咁大壓力, 而且佢開始覺得我個工作世界好有趣, 亞媽見識好多.事業媽比較有趣和開通.

大宅

柔柔mami 寫道:
不過我會同佢講明唔可以輕易放棄, 起碼要達到某個水平, 至於名校.....我覺得唔太需要, 不過我就會選擇學習環境比較好既, 因為我相信對柔柔將來讀書都會有幾大影響!

totally agree !!!
唔可以輕易放棄,要有恆心.
學(鑽研) 任何一種興趣 (sports, music, painting, dance, even 棋藝, 打 bridge ...), 我覺得係可以陶冶性情 (e.g. 恆心, 專注, 氣質). 但一定要玩得投入先可有所獲.

禁止訪問

大宅

豬仔肥媽咪 寫道:
我都好想做全職媽咪
但係冇得選擇
世界上冇十全十美
因為亞囝進展唔係太理想
好似個個BB都識轉身
但係亞囝都未識 (佢係大B - 9月1日出世)
有時候, 都好傷心 ,
有好多過程, 我地在職媽咪, 真係 miss 晒

唔好咁諗啦 ! 唔好攞自己bb同人地比,最緊要 bb 健康開心精靈, 有d野 (幾時做到 d 咩) is only a reference. 我見你張大頭相"豬仔" 精靈可愛又大件 ,洗咩擔心呀!

我自己成日都話我臭b係珍寶珠(頭大身幼)又懶惰遲緩又任性野蠻, 不過其實我一d都唔擔心, 佢肯同我玩就得啦 ...

去健康院, 得過且過 la, 又唔係要做 superbaby.

反而去健康院d姑娘講既野係我既weapon用來阻嚇99 ... 例如唔好一日抱住佢訓呀, 唔比佢玩唔得架 ...

大宅

我個女都係唔識反身,但就一早識坐,現在仲想學企,我唸有時有D野唔需要急,順其自然喇,只要識玩識笑識食就夠架喇~

禁止訪問

大宅

盈盈262:
傻女
好多嘢, 唔係睇表面, 點解我會用咁多錢買教材
你睇番 "noddy" 果個 Topic 我已經解釋咗
其實我反為好羨慕你地全職媽咪
我地一定要兩公婆出來返工
先能夠保持現在的生活
我個囝上星期開始識得"坐" ,