自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

引用:我會再試試各種方法。。謝謝大家的意見。。

原帖由 KATELYY 於 13-10-29 發表
我會再試試各種方法。。謝謝大家的意見。。希望下星期會有改善啦。。

...
5點反到家俾佢休息耐少少如半個鐘啦。上完堂真係好攰,我啲中學生下午課都見佢地吽哂,小學生上完堂反家得10 分鐘,根本休息唔到,又要集中精神做功課

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

子爵府

2019勳章

回覆 KATELYY 的帖子

5點食茶點,7點食晚飯,茶點未消化晒就食飯梗係無胃口,試下茶點改為半份生果,如細半個蘋果,提早晚飯時間,食完飯先做功課,訓前一個鐘食半份生果或小食。

珍珠宮

2019勳章

生果其實最好係飯前食架,試下用生果做茶點啦~
同埋將溫書時間推前少少,臨訓先傾下計、溫馨下,應該會訓得LUM D~

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆:求救,女兒上小一後晚飯就嘔!

我聽過有k1小朋友日日到午飯時間就會嘔 原因係佢一嘔就可以唔食 但其他時間完全無問題 之後老師要佢嘔完都要食 怕無營養 到後來就好易無嘔啦

大宅

2019勳章

引用:Quote:原帖由+bochai+於+13-10-29+發表如果

其實如果一放學反黎就沖涼食飯。。之後6點左右先開始功課會否好奇怪?

...
5:30食飯,我覺得ok! 跟住先做功課,食生果!

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆:gracelam 的帖子

大宅

2019新春慶豚圓

我廿幾歲壓力大,食完飯就想嘔同咳,起碼三年,依家先好返

大宅

引用:想問問大家。。如果真係壓力問題。。我可以

想問問大家。。如果真係壓力問題。。我可以點邦到佢?
而家流程係。。5點放學回家。。休息10分鐘(可以睇到 ...
如果有壓力,小朋友自己唔會明係咩,所以好難表達比大人知,同學校社工面對咁多學生,所以可能未必會跟得好足,試下找家庭綜合服務的社工,睇下幫唔幫到手。
我仔以前都試過好似你女情況咁,晚餐食唔到,仲會胃痛,所以佢放學就洗澡食晚飯,之後先功課,做完功課要休息一陣先訓,因為我怕佢發夢都係功課。
第2日早上就早些起身早些出門返學,比佢行下跑下,如早上太趕就放學先比佢跑下,因有運動情緒會好啲。

手機用戶,不要點評.謝謝

侯爵府

2019新春慶豚圓

小學有學童保健,記得問下姑娘。5:00 食茶點,會太飽,食水果啦。我仔仔通常3:30 回家,水果加杯奶,7:00 再食晚飯。之後唔再食嘢。9:30 訓。你小朋友8:30 食水果,1 hr 後就訓,好似唔多好。小朋友嘅飲食習慣要早d 養好,否則再大d 改唔到。唔好怕佢肚餓就臨訓前食蛋糕。寧願早餐食得營養d 仲好。btw, 點解5:00 先返屋企甘夜嘅?

男爵府

熱血勳章

引用:既然放學已五時,便不要吃茶點了,可以吃些

原帖由 bee918 於 13-10-29 發表
既然放學已五時,便不要吃茶點了,可以吃些生果、洗個澡、小休一會才開始做功課。
睡前的溫習可再早少許嗎 ...
其實都經已三年喇。。應該都慢慢習慣。。

男爵府

熱血勳章

多謝各位jm既意見。。我會試下先由茶點方面著手再留意下佢d情緒。。我都知上左小一好大轉變。。我見到佢都覺得辛苦。。

男爵府

畀面勳章

引用:因為佢知道臨睡前有得食蛋糕仔,麵包,所以

原帖由 cissie 於 13-10-29 發表
因為佢知道臨睡前有得食蛋糕仔,麵包,所以便不肯吃飯
讚同

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 陪月勳章

4點幾放學食tea, 6點半又食dinner, 我係大人都細唔落啦

大宅

唔好排除壓力呢個問題啊, 佢唔識表達..
我女某興趣班考公開試時, 我都以為佢冇壓力
但老師私下同我講其實佢好緊張

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由+溋溋+於+13-10-29+發表我果個

我個女放學回到家都5點了。。
原來5點先食tea, 6點半點會有胃口

侯爵府

hashtag影視迷勳章

回覆 KATELYY 的帖子

壓力係無形的, 當事人就算有都未必自覺。所以我唔會排除壓力問題。首先搵醫生驗下身體有無問題先, 如果一切正常就要向壓力方向著手

男爵府

唔好靠估,最好帶佢睇醫生先。佢其他餐又無事,只有晚餐先嘔,如醫生檢查後,可能會開D止嘔藥比佢試下,拖得太耐慢慢變成為習慣仲衰

男爵府

引用:我聽過有k1小朋友日日到午飯時間就會嘔+原

原帖由 carmen0807 於 13-10-29 發表
我聽過有k1小朋友日日到午飯時間就會嘔 原因係佢一嘔就可以唔食 但其他時間完全無問題 之後老師要佢嘔完都 ...
我都認同你嘅講法。如果唔關壓力問題的話,唔排除佢係專登,因為我仔仔細個都係咁,成日扮嘔,扮扮下就真係嘔出黎,之後我會叫佢繼續食,直到晚飯時間完結先可以離開座位,佢夜晚叫肚餓唔理咩都好狠心餓下佢,而且下午茶時間我會話佢聽唔可以食,怕晚餐佢又會食唔落,除非今晚食飯食得叻,聽日就會有茶點。唔駛兩星期佢知道無著數又會無咗茶點就食得快。
以我所見,如果健康正常的話。好可能係佢係覺得快啲食完有得玩,訓前又有蛋糕仔食。

我是一隻大草蚊

公爵府

我以前都有,但在學校嘔,只環飽少少就頂唔順,試小食多餐

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小一放學都5點可想而知個小朋友有幾倦其實可否減少課外活動早些回家午睡一陣才做功課

首頁

尾頁

跳至