自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Re: 瓊瑤~大家鐘意邊部作品~~~

她早期的作品, 由第一本至 40幾本, 我都全部睇晒。 近期果d就無再追了。

不過, 我自己都好奇怪, 佢最出名果幾本都不是我最鐘意的。我最鐘意是"一簾幽夢"及"一顆紅豆"。

公爵府

醒目開學勳章

只睇過 ' 麵包樹上的女人' , 已經唔記得講乜.......

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

fundfund 寫道:
只睇過 ' 麵包樹上的女人' , 已經唔記得講乜.......

搞錯呀! 呢本明明係張小嫻架 wor!

子爵府

me too.....我最鐘意都是"一簾幽夢"及"一顆紅豆"。

晴B媽 寫道:
她早期的作品, 由第一本至 40幾本, 我都全部睇晒。 近期果d就無再追了。

不過, 我自己都好奇怪, 佢最出名果幾本都不是我最鐘意的。我最鐘意是"一簾幽夢"及"一顆紅豆"。

男爵府

最鍾意 "煙雨濛濛"

其次係 "失火的天堂"(點解世間有咁多慘事發生係一個人身上?), 碧雲天

子爵府

中學時代好鬼鍾意睇小説,仲要係追作者,首先係金庸,跟住係瓊瑤,跟住倪匡同亦舒兩兄妹果 d,果時真係好顛,一本都唔放過

男爵府

碧雲天 / 船 / 還珠格格.....好多,但因為太耐之前睇啦(當時讀中學~~hehe),好多都唔記得個書名,但我相信,如果睇翻會記得起!!!

男爵府

男爵府

googoo,

我都鍾意倪匡 (衛斯理)呀~~~~~~中學時好好好迷呀!!!

googoo 寫道:
中學時代好鬼鍾意睇小説,仲要係追作者,首先係金庸,跟住係瓊瑤,跟住倪匡同亦舒兩兄妹果 d,果時真係好顛,一本都唔放過

男爵府

"六個夢"
第一本就睇呢本所以印象好深,睇完喊到cc下 :-( :-(

男爵府

一顆紅豆
仲有匆匆太匆匆

大宅

me too~! 好深印象, 又重覆再睇添!
個老師好可憐 :cry:
princess_mama 寫道:
窗外

複式洋房

晴B媽 寫道:

我都係呀睇晒佢早期的作品,''還珠格格''之後就冇追了。我第一部睇的是''窗外'', :-( :-( 因為讀緊書呀嗎,好有共鳴。

大宅

庭園深深
在水一方

大宅

醒目開學勳章

庭院深深,碧雲天,失火的天堂真係好好睇..不過就睇到喊 :cry:

侯爵府

失火的天堂 失至多眼淚

男爵府

大廚勳章

船 , 心有千千結 , 窗外 , 煙雨濛濛 , 梅花烙
好好睇

小說網上看
http://www.cnnovels.net/xd/yq/qiongyao/

伯爵府

Karena1015 寫道:
"六個夢"
第一本就睇呢本所以印象好深,睇完喊到cc下 :-( :-(

講畫家個故事我一邊講俾妹妹聽,一邊仲忍不住喊 :-(
中學時..................
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

伯爵府

一顆紅豆,海鷗飛處,講兩姐妹(一個瞎的)................
請問失火的天堂結局是什麼?
我只記得勁慘 :cry:
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

首頁

尾頁

跳至