少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

阿仔中一, 開始大個仔, 我教佢嘅方法同態度都會同以前唔同, 因為其實佢好多道理都明, 只係有時會粗心大意或貪玩d, 我都係從旁提點吓, 勸導吓咁教佢. 佢都好肯同我傾計, 仲好close.
但係老公仲係用緊命令式, 態度比較惡嘅方法叫阿仔做野, 佢心係錫仔嘅, 不過佢一教仔就只識惡, 以前阿仔細個都冇咩, 但而家阿仔大左, 開始有d唔受呢套, 例如有時老公見個仔未埋位做功課, 會有d惡同大聲咁話:"你仲唔埋位?!" 阿仔就會話(正常語氣, 但我知佢心有不服):"而家咪埋囉, 唔駛咁大聲嘅." (講真, 嗰一刻我都心諗, 埋咪埋囉, 駛唔駛咁大聲? 當然我冇講出口啦)

遇著呢d情況, 你會點呢?

1)教阿仔接受, 一樣米養百樣人, 個個人都有自己性格同脾氣, 下次自己做好, 唔好俾機會人地話你.

2)同老公講, 要改變教仔態度 (但老公有可能唔接受意見)

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:阿仔中一,+開始大個仔,+我教佢嘅方法同態度

原帖由 Edithcsm 於 13-10-29 發表
阿仔中一, 開始大個仔, 我教佢嘅方法同態度都會同以前唔同, 因為其實佢好多道理都明, 只係有時會粗心大意或 ...
我屋企大約也是這樣子!

我唔會特登叫老公改變,因隨時可能得反效果,佢一句“家陣係米連教仔都要你教”撻埋黎就真係兩面不討好!

有時個老豆發完癲,我會借d 二叫亞仔入廚房幫手,就會呵番佢,叫佢唔好唔開心,媽咪知佢心意,但老豆就係要用禁嘅方式,叫佢忍下!又會教佢醒少少,唔好同老豆正面交鋒,縱使你自覺理句充足!

另一方面,會襯一些比較好氣氛、情況之下之反影下比 daddy知個仔大喇!唔同以前 bb 仔禁教法架喇!

慢慢從中改變,家陣亞仔都會跟 daddy 分享學校趣事,以往就只會同我講,因為一講學校d 曳野,佢老豆實唔夠兩句就話“你返學唔係要專心上堂咩!” 無引

我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

禁止訪問

大宅

我跟我老公也說過幾次,功課上我來弄。他只負責和兒子戶外運動,倆仔爺週未到外出喝東西,談談心。現在他倆感情比我還好:pppp:

jc2009    發表於 13-12-5 15:20
Edithcsm    發表於 13-10-31 21:42

伯爵府

回覆:Edithcsm 的帖子

我都有呢個問題,,C6 同阿仔成日鬧交,一個命令式語氣,一個反叛期吾啱聽!我成日喺中間做和事老

不過我真心覺得老公吾啱,因為咁大個人都控制吾到塲面,成日小事化大!但係同佢講佢又吾受

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

milkylok 發表於 13-10-31 20:12
我都有呢個問題,,C6 同阿仔成日鬧交,一個命令式語氣,一個反叛期吾啱聽!我成日喺中間做和事老 ...
係呀, 教仔易過教老公.

大宅

Edithcsm 發表於 13-10-31 21:41
係呀, 教仔易過教老

我都覺得係架!有時老公要面未必肯聽意見~

我都會同阿仔單獨共處嗰陣,傾下爸爸媽媽點解對自己個仔會態度唔同:

首先,係阿媽嘅角度會無限量兼無需理由去錫、照顧仔仔;爸爸則會以自身細過所受之教育去面對仔仔,少在份將心比心,但係多左站係男性社會面對過嘅經驗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唉~我老公...我覺得重麻煩...佢係全家人既壓力泉源

老公一係唔出聲話仔,一係就雞毛蒜皮既野都罵一餐...平日對仔仔有乜要求...從來唔會自己出聲講,係要同我講,叫我同仔講...成日叫我做衰人...其實仔又點會唔知邊個係衰人

成日嫌仔仔依樣唔好果樣唔好,但係從來唔願花時間去陪仔做仔鍾意既活動,只因佢覺得悶...如果係咁..係咪應該唔好嫌呢?因為佢連少少時間都唔肯拎出黎陪個仔去培養興趣...好似畫畫咁...仔唔係唔LIKE架..學校有寫生活動仔都鍾意JOIN...我都係年年陪仔去寫生...我係悶到暈...但係仔鍾意去,我再悶都陪去...但係老公就會覺得我地咁係SIDE時間但係佢見到人地D寫生靚既時候..又會串仔仔畫唔到...真係仔都冇機會去寫生..你想佢畫乜

仔學小提琴,初學之嘛..佢上堂做到老師要求我覺得已OK,佢真係鍾意就會慢慢花時間去練...老公一知仔要學,就$%^&*話佢一定要日日練,音樂係要練...一時又話唔係話每日要練幾耐...係要練幾多次....一時又話唔係計次數,而係要長時間去練....咁即係想點?連我都唔明佢到底想個仔點練最後我同仔自己傾,每日練幾耐就算...
好啦...上左2,3個月..提到D歌仔...老公又轉口風...又話佢練唔練都得...又話練琴係我迫仔..唔關佢事

成日話唔緊張唔CARE個仔成績點點點..當然啦..依家個仔成績叫唔錯嘛...我教到嘔血佢又唔係唔知..重成日怨我同仔係屋企嘈.....主要係我催仔仔快手做功課...黎黎去去果幾句...."仔,依家X點啦,快手做埋D功課啦","仔夠鐘囉喎,你好去做XX啦"每句說話都唔知有冇10秒....我老公就成日話我地嘈...其實最嘈係佢打機開到D聲鬼咁大...仔同我講野自然聲量又要加大...

重有好多...只要佢2仔爺在同一間屋..我就好辛苦

大宅

我以為呢D情況只係我屋企發生,因現在好多家長都係以"講道理"教小朋友,好少打罵,最慘係我夾在中間,爸爸唔肯改,認為錯就要罰,唔可以改,越罵呀仔又越來越憎爸爸,為左教仔,就快同C6反面,唉,以後都唔知點過!

複式洋房

哈,原來有好多同道中人呀!

之前阿仔中一,二時勁難搞,自己應付唔到,老公又唔體諒,仲成日話我,好彩阿仔己長大,今年己經中五,明白阿媽既苦處,仲識得安慰我添.

各位媽媽,我哋要繼續努力呀!!!

jc2009    發表於 13-12-5 15:22

大宅

男爵府

回覆 apple_cwm 的帖子

同我屋企一樣,兩父子水溝油!超煩!

子爵府

大宅

Karen2621.請問你仔仔初中難搞到什麼地步?什麼時間才開始識唸?你用什麼方法引導他?相信呢度很多媽媽也在煩惱中,請指教
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

珊瑚宮

冇諗過教"老公", 因為唔想做佢阿媽~~~~所以我只會同佢商量下態度問題。

我覺得男人常忘記咗自己唔係一日長大嘅, 我會問下佢自己讀書時, 有冇要過父母勞氣呢? 果時佢感覺係點? 有時我地同6299講家常咁提起, 如果佢都係日後醒覺要緊自己嘅, 咁佢諗下個仔只係佢影子, 態度就自然改變。

首頁

尾頁

跳至