跳至

首頁

尾頁

複式洋房

留在屯門讀書好還是讓她出九龍讀好

Dear

你好. 我囡囡今年是2歲了. 九月會讀n1了. 但心大心細好唔好比佢出九龍讀幼稚園. 我見有些家長說屯門的幼稚園英文程度不夠好, 比九龍塘的要低. 說九龍塘的學校有幾好... 請問你們有冇任何意見呀?

另有冇屯門ma ma 的仔女是出九龍讀呀?? 你們覺得小朋友是否每日回家都好累?? 保母車的車資貴唔貴呀? 早上要幾時出門口呢?

請提供寶貴意見. 我真是好煩惱. Thank you so much.

:cry:

大宅

Re: 留在屯門讀書好還是讓她出九龍讀好

我個小朋友在九龍讀K1,累就實有但佢有時會係車上睡(有時會係車上同姐姐哥哥玩),車費1100,佢返下午11:50上車...

至於程度,屯門區都有程度深學校,只係相對九龍區會少d姐....

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我反對要小朋友日日坐幾個鐘車程去跨區讀書。如果心儀的學校是在九龍塘, 應該要搬出去九龍塘住。

應該由家長自己承擔, 唔該家長自己努力工作賺錢搬過去住, 唔應該由小朋友來承擔辛苦勞累的後果。

別墅

同意, 如果想小朋友係九龍區讀書, 就要搬埋出去九龍住! 我自己係屯門住, 出九龍返工都好辛苦啦, 何況係個咁細既小朋友~~ 話時話~屯門其實都唔係冇好既學校~

大宅

I also don't think this is a good idea

my counsin live in TM but her mum want her to study in Kowloon... at first she go to school very morning with her mum leave home at about 630am.. since her mum need to go to work too so they took the bus together..

Its happened like this since kindergarden till P6..
at first everyone though she study in a good school and her results also not bad at the beginning..

however she had no child life when she was young as she spent most of her time on travelling..
no time to play... then when she get older... there more pressure and she can;t handle it with the limited time she had...
at the end she end up going to a seconday school no so good..

I also think u should move house rather than having yr child to travel long distance if u fancy those school in kowloon..

公爵府

好媽媽勳章

係屯門讀慳返d搭車時間, 用d時間休息或者返興趣班都好吖

屯門而家用以前唔同la, 好多學校都攪得唔錯, 又有直資英小, 其實經過一輪縮班殺校, 淨返落嚟, 仲可以開到4班或以上(每班30以上)返咁上下水準

不過如果你崇尚傳統名校的話, 就一定要出九龍讀

其實間間學校都會出好學生, 亦會出唔好的學生, 最緊要辨學理念啱你小朋友, 你又覺得學校的教法work咪得囉

男爵府

同意咁多位媽媽所講, 我如果住屯門, 阿仔都會在屯門讀書; 如果我要佢出九龍讀, 我就會搬出九龍. 要小朋友長途跋涉番學真係好辛苦 (and 好危險), 而家既教育仲係不斷做功課果種, 如果d時間用左在屯門公路上就真係好浪費 出九龍讀未必會讀得叻, 留在屯門又未必唔叻, 睇個小朋友既做化同屋企人既配合, 至緊要佢讀得開心

大宅

如果你地覺得出九龍好浪費時間,我經驗就係我個小朋友讀n1時在同區都要坐一小時車程.....

至於安全問題經驗話我知短車程沒有帶安全帶,現在長途車反而姨姨一上車就幫佢帶上.....

大人夠要出市區做嘢,唔通全人類都要搬出去??????

大宅

我老公由屯門去沙田返工,真係勁浪費時間,
如果佢可以係屯門返工就好喇,
我地可以多d天倫樂,
阿仔可以更多與爸爸親子時間。
老公唔駛咁累,就可以幫我分擔多d家務.....

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

大宅

晴B媽 寫道:
我反對要小朋友日日坐幾個鐘車程去跨區讀書。如果心儀的學校是在九龍塘, 應該要搬出去九龍塘住。

應該由家長自己承擔, 唔該家長自己努力工作賺錢搬過去住, 唔應該由小朋友來承擔辛苦勞累的後果。

屯門有很多 band 1 中學, 100% 入大學都有, 上保良局百周個網看一看, band 1 小學都好勁, 看看何日東/ 保良局梁周...問題係你自已屋企個件爭唔爭氣吧! 努力啦! 真的認為不讀名校就無前途的話, 就努力賺多D錢搬回市區! 而且, 小學已會有很多功課做的了, 妳不搬回市區的話, 每日浪費2個小時在車上他跟本不夠時間做功課!

珍珠宮

好媽媽勳章

如果父母不是在新界返工, 環境又許何的話, 一齊搬出九龍比較好, 此終不值得每天花2-3小時在交通上.

我是結婚後才搬入屯門, 我唔係睇唔起屯門人(唔好鬧我), 只是我覺得小朋友的成長, 周遭的環境都好重要, 同埋市區好似多D課外活動選擇.

大宅

你地有無睇之前D嘢呢?????無講過屯門無好學校,相反好多好好,做功課要做到唔停手添....你地又無比過小朋友出過去讀又知要2小時車程,我話你知唔須要2小時,出唔出去住唔須要你地話我知我要努力搵錢搬.....

我只不過講我小朋友出去讀的小小意見,何必要講到是一大錯事呢,大家都係比意見,須唔須要講到大人一定要搵到錢就須要搬走才可讀名校呢......

市區有好多住公屋的小朋友都可以入到名校呀!!!!

洋房

望子成龍個個都想,我都唔例外, 不過屯門到九龍車程實在太遠,我就唔係好放心

洋房

maymama111,

你囡囡九月會讀n1了,其實你可以比佢係屯門讀咗N1先,因佢兩歲仍然好細,要自己搭校車,會好危險。你可以找一間有國際班的幼稚園及幼兒園,我囝囝今年讀IN1,係國際班的,佢的英文都進步得幾好,一些簡單的英文語句都已經懂得講了。讀了IN1後,然後你先再想想會否需要到九龍讀K1,可能你讀了IN1後,覺得唔想轉呢?不過要轉到九龍讀K1都唔難,因為你囡囡已經你IN1學咗好多英文了。

但我囝囝都會係K1時轉出九龍讀K1,但不是英文學校,因為我會係K2前搬出屯門,我會自己接送返學放學。

希望我的意見可以幫到你啦!

別墅

屯門和市區都有好好的小學
只不過是各有所求的

去邊度讀都不是重要
最重要是小朋友的適應能力是否可以應付
和他們/她們的鐘唔鐘意

我自己覺得讀書只佔人生好少時間
我會給一個開心快樂的時間給小朋友
將來佢地出來工作仲有好長好長的時間
同人比併.. 我唔想佢地一生中冇一天是
開心過

至於有人講過話屯門的環境不及市區好
我覺得好像標籤了屯門市民, 對屯門住的
人好不公平

我不是土生土長的屯門區民, 搬入屯門都有
10年.. 中產家庭, 收入可觀, 但住落我好鐘意,
因為空氣好.周圍的人也不是人家所講到那麼差..
雖然不似市區有那麼多傳統名校, 但係band 1 學校
也不少至少中學都有7間是英中(band 1) 試問一個
小小社區有那麼多間學校的成績受到教育局認同
實在都有賴屯門居民努力
小朋友成長好與壞不單是學校教育的責任, 家長和家人
的教導都很重要的.

大宅

將來會有9間英中.
馬可賓和田家炳將會轉英中.

子爵府

好媽媽勳章

樓主
我仔仔來年讀K1, 我同佢報咗培正, 今年九月會返培正返學.
見到好多家長反對小朋友出九龍讀書, 但我堅持, 純粹是自己觀點, 分享一下
首先, 我是土生土長的屯門人, 由幼稚園到小學到中學都係屯門讀, 雖然我都係讀屯門英中, 之後讀大學讀碩士. 坦白講, 唔係屯門無好學校, 但係屯門區內O既學校對外O既EXPLOSURE 真係少好多. 讀書勁O既係好多, 但係同市區名校俾, ALL-ROUNDED O既EXPOSURE 就差O的(就算入到U O既O CAMP, 我都只係話俾人聽我讀屯門O既屋村中學, 講個名都無人知) 第日做O野, 人地都話自己係華仁仔, 喇沙仔, 唔會話係屋村中學O既.
第二, 唔係話出九龍住就出到, 外面似樣既屋苑, 樓價係屯門O既倍計, 要買番而家尺數同差唔多級數O既屋苑, 用晒全部O既人工都無可能
第三, 我覺得香港始終唔係好大, 要搭吓車唔係真係好辛苦, 而家屯門出去大部份地方都有直接車, 都好快,只要唔係太轉折就可以
第四, 我同仔仔選出面學校, 其實某程度上係選擇朋友群, 其實名唔名校師資唔會差太遠, 而係朋輩影響
小朋友近得多無禮貌小朋友, 就會無禮貌
小朋友近得多會打人小朋友, 就會打人
小朋友O既朋友群中無人CARE學業, 佢自己亦少O的CARE
純個人意見, 俾樓主參考

公爵府

好媽媽勳章

樓主:

其實如果你認為入唔到傳統名校, 就算讀書幾叻幾勁都好, 都係矮人一節的話,咁梗係出九龍讀啦, 又如果因為讀村校,就算博士畢業, 自己都會睇唔起自己的話,會覺得讀村校好羞家, 唔敢係人地面前講的話, 咁就更加唔好係屯門讀

其實係邊度讀, 都係你自己決定ge,

但係我想講的係,屯門無錯係無好出名的名校, 無一講就令人有自豪感的學校(起碼在某些人眼中無)
但屯門的小朋友在禮貌,讀書風氣,品行....呢幾方面唔見得會比出面的小朋友差, 屯門的小朋友好多都好努讀書, 亦都好多都有好好的成績, 返而我覺得我地呢區的小朋友, 可能都比較多低收入的家庭, 物質無出面的小朋友咁豐富, 返而會比較撲實, 無咁物質主意

講真, 一間學校點都會有唔好的學生, 頂級名校又好, 普通學校又好都會一樣有學生走去打劫,所以唔見得名校的學生就會好d, 都要睇返小朋友本身

我家有人是做小學社工的, 他說, 他有一個名題學生(小學三年級), 由一間名校轉過來, 因為她偷錢, 所以被校方要求轉校, 我問, 她小小年紀為乜要偷錢, 他答我, 因為呢個小朋友見到幾個同學有新款的mp3, 自己無,d同學又取笑佢無mp3,而呢個同學又覺得人人有佢無好瘀, 於是偷錢買, 唔單止偷同學錢, 仲偷父母錢,偷埋偷埋幾仟元, 所以名校的小朋友就乖d, 睇你覺得點先為之乖, 我就唔覺la

如果讀一間band 1學校, 大部份的同學都會好care學業
但如果讀一間band3的學校, 大部份的同學都係玩多過學
相信呢樣係區區的學校都係一樣, 所以唔好將呢區的小朋友標籤化

複式洋房

我親戚個舊同學,而家讀僅大學(當年在屯門讀英中),爸爸做醫生,媽媽係 X 大講師,我都想問吓點解D咁高學歷嘅父母都會留子女係屯門讀書?咁係咪屯門區係無能力培養到好學生?

其實我所知,有D中學教師,佢嘅子女,都係元朗讀書,唔通教育界人士對學校嘅認識比你我還要低.如果一個地區專門製造垃圾,有無父母會傻到張自己子女親手送去堆田區 ?-(

講多樣嘢比你知,我大女嗰補習老師,佢高考有4A(勁人泥架),佢由出曬名嘅中學入大學,佢都話有兩位來自元朗嘅中學同學,真係好叻

咪睇小我地D屯門,元朗學校

男爵府

呢個topic好得意, 點解好似成日都係屯門人會研究呢個話題, 唔見官塘, 牛頭角, 慈雲山, 黃大仙, 小西灣, 離島, .....d人講既 係因為屯門偏遠 屯門比人既印象唔好 我都係屋邨學校grad, 雖然我間學校唔出名, 但都教到我係一個好人好市民, 我邊間中學畢業冇人認識唔緊要, 至緊要係自己有冇努力, 假假地而家都係一個碩士生, 工作收入都穩定, 未敢自稱中產, 但深信比好多人已經好好多; 我都係嫁入黎屯門, 一住就10年, 屯門住既質素真係唔錯, 起碼"抬頭可以見到一片天", 出市區真係人多樓多 我都好認同小朋友既成長, 學校生活只佔一部份, 家庭環境先重要, 每區都有不良份子, 每區都會出尖子, 又何必咁介懷呢

不過我家二公子將出世, 而家住緊既遲d都唔夠住, 點都要搬, 留在屯門有好多affordable既選擇, 出市區又方便同屋企人照應and交通時間都真係可以省唔少, 而家都仲struggle緊

首頁

尾頁

跳至