論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

菲傭自行續約問題

請問若叫工人自己去攪續約, 應該有乜野步驟????

珍珠宮

畀面勳章

Re: 菲傭自行續約問題

(1) 去phil consulate拎份新contract (1式4份), 填好.
(2) 僱主準備哂employment letter, income proof, id card copy, address proof, 連埋1式4份contract持返去consulate蓋印.
(3) 拎住 (2)提過既文件去immigration做手續出visa.
攪惦!

工人可以自己一個去攪惦, 僱主唔一定要跟埋去. 如果唔想工人睇哂你既 documentary proofs, 可以用個envelop入起, 寫住"To Immigration Dept" "confidential", 等immi d 人自己拆.

禁止訪問

珍珠宮

睛靈勳章

咁如果唔想同個工人去,可否兩次都自己去?

珍珠宮

畀面勳章

jollyma 寫道:

好似immigration要interview下個工人架. 我淨係知個maid要去, 僱主唔一定.

珍珠宮

畀面勳章

jollyma 寫道:

好似immigration要interview下個工人架. 我淨係知個maid要去, 僱主唔一定.

首頁

尾頁

跳至