自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:你地會帶生定熟野食回校燒烤?

我囡6年級,佢話上次去camp既BBQ,剩係得腸仔!

珍珠宮

先唔好諗帶食物,主要問題係邊個透爐?

男爵府

如果係BBQ, 就用BBQ正常做法。如果怕個小朋友唔識燒熟啲肉,咁不如唔好燒烤,帶三文治或飯團算。

要放手比小朋友學習啦。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

個人建議:帶多幾個大密實袋去食吾晒拎返黎。扒類註定無咩人食的

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:但學校要佢地自己燒,唔果唔識燒,就全熟,

原帖由 小肥豬 於 13-10-31 發表
但學校要佢地自己燒,唔果唔識燒,就全熟,然後再燒。 佢買了每樣一磅,分比八人。 我都想知點解同學仔咁分 ...
咁咪即係佢買晒!有冇搞錯!買到都拎唔到啦,佢地自己傾定老師都有份架,咁都唔出聲?

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

全熟就野餐

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

小肥豬 發表於 13-10-31 05:47
學校五年級旅行,可以燒烤,我女要準備食物
牛扒,
雞扒

熟既咁仲b乜鬼呀

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

小肥豬 發表於 13-10-31 07:33
但學校要佢地自己燒,唔果唔識燒,就全熟,然後再燒。 佢買了每樣一磅,分比八人。 我都想知點解同學仔咁分 ...

吓 唔係分工合作 每人買d架咩

大宅

引用:Quote:小肥豬+發表於+13-10-31+06:31+佢話

原帖由 rubyplk 於 13-10-31 發表
要全熟咁燒黎做咩??
翻熱

大宅

引用:佢話要全熟,但其他同學仔唔知想點。如燒烤

原帖由 小肥豬 於 13-10-31 發表
佢話要全熟,但其他同學仔唔知想點。如燒烤全熟都唔係咁好玩。
燒乳鴿,係燒烤店買返來已經八成熟。所以唔洗燒好耐,但一樣好好味。
如果妳女話要全熟,可能係老師提及過,怕他們燒唔熟或唔識分,可以先煮至七八成熟。

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

我朋友女帶腸仔、魚蛋、雞翼、燒烤义!
但其余6個,有個帶零食,其他就唔知。

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

所以今次好嬲,一早見到副校長,即刻反應。

水晶宮

如果你話你個女帶自己份量就話姐, 點解要supply晒全部8個人。
一來 應該分工
二來 其實8人份 你個女未必羅得郁 (無理由放晒入背囊叫佢咩住架ma)

水晶宮

畀面勳章

我未聽過要熟野去燒烤,放心啦,有阿sir miss係到睇住,唔洗擔心唔熟呢個問題

珍珠宮

熟食BBQ??????扮bbq呀?

drm    發表於 13-10-31 19:45

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得8個人應該各自自己買燒烤包帶去,無理由一個買晒!

珍珠宮

買咁多求其魚蛋燒賣腸仔麵包棉花糖就ok la, d肉通常冇人吼

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

積係咁,我會建議你去凍肉鋪訂一人份既燒烤包囉,到時可以各食各又唔會浪費先
其實BBQ既話8個人你個女可以話做晒全部野咁滯.....最好大家甲定一舊錢,睇送食飯,到時再約埋一齊一次過去拎野同埋買野,等大家都可以有個責任

水晶宮

引用:買咁多求其魚蛋燒賣腸仔麵包棉花糖就ok+la,

原帖由 魚仔餅 於 13-10-31 發表
買咁多求其魚蛋燒賣腸仔麵包棉花糖就ok la, d肉通常冇人吼
Yes. 小五生,一來唔識拮d肉上燒烤义,二來冇咁好耐性燒。買腸仔,丸,少少鷄中翼已夠。寧願帶得少,好过帶得多而浪費。老師係有責任提點學生在學校旅行時少浪費食物及其他物資

男爵府

回覆:birdbird 的帖子

帯D易熟的食物,如腸,丸,粟米,牛扒,包,棉花糖,菇!

首頁

尾頁

跳至