跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+nicki+於+13-10-31+發表條友

禁止訪問

回覆:Tami 的帖子

大宅

回覆:nicki 的帖子

肯定OET不過考一次價錢係IELTS x3

禁止訪問

大宅

你吾係engine? OET比medical professional考only

禁止訪問

大宅

但係你好勁,過到ielts,save money! 我考左一次OET 後考左就一次ielts,點計都係OET易!

大宅

回覆:ml123 的帖子

男爵府

畀面勳章

引用:我見大家都好似預備一大舊錢先過去生活。其

原帖由 creamychoy 於 13-10-31 發表
我見大家都好似預備一大舊錢先過去生活。其實有無人好似我咁,錢只夠去到時settle down用,之後要買樓就要 ...
我地來了三年,初時無小朋友,真係見步行步咋。
頭半年錢倒水咁,有親戚但生活唔開心囉。
搵散工做,捱左一排,有了bb, bb出世,問62拿了少少首期,三份夾首期買屋仔,之後自己供車供樓。
無錢住校網好區,無錢讀私校。
慳d洗,自給自足。但開心過係香港。

禁止訪問

回覆:jelly208 的帖子

大宅

回覆:其實有無人好似我咁?

近日同朋友傾開,佢話宜家澳洲讀書同香港一樣咁大壓力,一樣要考琴8級,一樣要補習,公立學校唔好,都係考私校。講真,就是唔想小朋友係香港讀書咁大壓力先移民,如果過到去一樣,真是要再諗下。其實澳洲教育係唔係真是同香港一樣?

男爵府

畀面勳章

引用:可否分享下點開心法?

原帖由 puffdaddyy 於 13-11-22 發表
可否分享下點開心法?
工作壓力少左,生活上少左比較,小朋友自由度大左。
生活簡單左,無咁多物質引誘。
家庭生活多左,同香港家人的感情好左。
真係做到,多有多洗,少有少洗。

禁止訪問

引用:Quote:creamychoy+發表於+13-10-31+09:21+

大宅

DadaF 發表於 13-11-22 16:43
近日同朋友傾開,佢話宜家澳洲讀書同香港一樣咁大壓力,一樣要考琴8級,一樣要補習,公立學校唔好,都係考 ...
我覺得你朋友講得一D都冇錯,我唔敢講其他states, 但NSW一定好大競爭。
我之前都喺度問過關於學校問題,嗰時就嚟搬去較好的區,亦只係啱啱開始做功課。

搬了之後同多了家長接觸(我呢度已經少華人),發覺競爭同樣激烈。只係本土人唔多送小朋友去institutions , 多係private tuition , 其他人唔覺。

譬如我之前都好心儀的netural bay public, 都有曾經諗過要唔要賣了新買的屋再去𠴱度買間,但後尾D媽媽同我講 根本如果入唔到 OC都係一樣的。

有時下午我同我BB去community 度飲杯咖啡,好多呀媽接了小朋友放學後食D嘢順便等埋tutor (聽得出談話內容)

我初初都驚競爭大,寧願要先俾錢報名都報了2間私校。其後我的surgeon 同我講,私校的小朋友係all rounded D,但同學之間一樣比身家比父母比成績。假若小朋友資質一般讀私校總可以免卻好多troubles (佢冇明確表示咩troubles)

其實我覺得無論喺邊,只要想讀好學校,競爭自然會大,無可厚非的。 我自己覺得香港都叫有5間大學叫做見得下人,呢度講就SYD U / UNSW, 俾到盡MQ, 當然都要睇返學科,但假若某科western Sydney 的認受性係高的,競爭一樣大。

除非讀的係好技術性的科目,otherwise 比較一般的大學畢業,根本搵唔到工

當然如果唔介意小朋友入唔入到selective, 考唔考到大學就邊度讀書都冇壓力,相信咁的情況下喺香港一樣可以活得好開心。

大宅

其實我見有D喺香港識的朋友移民過來,佢哋同我講開心咗,某程度上喺遠離了自己屋企丶朋友丶小朋友的學校的家長們,冇了近距離的比較。亦可以隱藏下自己,唔需要下下俾人知道,做咩工,搵幾多錢。而且澳洲,工人類搵的錢好多都多過所謂白領,所以冇乜邊個睇得起或睇唔起邊個。

譬如新移民,可能認識的人唔多,人與人之間的距離大了,心理上的競爭自然細了。再講,起碼澳洲家長唔會無啦啦問你,你個小朋友考幾分?甚至將小朋友的學校成績/戰績放上網。一個學生成績好唔好,可能學生之間自己會知,但好少家長會去主動8或議論。

但可能當你入了好學校/selective, 華人家長一多之後,睇唔出同香港有咩分別。相反好多時要面對大6小朋友,競爭反為更激烈,佢哋家長大部份用大6嗰套,除了讀書就是讀書,可能會去學琴。

有次我睇我auntie個仔踢波(一間好好的私校小學),有個大6家長個仔俾教練換落嚟,佢行番去場邊時,佢呀媽一邊幫佢抹汗,遞水俾佢,然後已經塞本書俾佢:「快!看看書吧」,我睇到眼都突埋。

所以我覺得,有時所謂壓力都要睇番接觸圈架。

伯爵府

引用:其實我見有D喺香港識的朋友移民過來,佢哋

原帖由 A.Yin 於 13-11-22 發表
其實我見有D喺香港識的朋友移民過來,佢哋同我講開心咗,某程度上喺遠離了自己屋企丶朋友丶小朋友的學校的 ...
最重要都係睇人。有心比去到邊度都會比,係唔會比的,去到邊都唔會比

大宅

回覆:A.Yin 的帖子

其實當初生小朋友時都係想佢地健康快樂成長,有時見到其他家長和朋友言談間都係學咩,比賽咩,考咩學校,小朋友有幾多個offers,識啲乜,真是好無謂,佢地只係攞自己小朋友來比較來弦耀。

A.Yin    發表於 13-11-23 13:10

大宅

回覆:A.Yin 的帖子

睇完你所寫既野,真係令我好猶豫走唔走。依家兩個小朋友係讀或就黎讀一條龍直資,升中唔駛煩,中學成績唔太差,品行都幾好。如果過去總辛苦過香港,大學畢業都無野做就。。。。
過去一定無錢讀私校,public school係咪咁差呢?

大宅

creamychoy 發表於 13-11-23 11:07
睇完你所寫既野,真係令我好猶豫走唔走。依家兩個小朋友係讀或就黎讀一條龍直資,升中唔駛煩,中學成績唔太 ...
唔好太灰。搵唔搵到工呢方面,相信香港大學生都一樣面對同樣問題。
分享個例子。2000左右開始,當年有好多香港人揀讀IT (大6人揀accounting), 為了移民。
有時出去玩會識到第二D學校的人。

咁嗰兩個男仔係讀UTS的,我個人覺得係比較次等的大學。A distinction 畢業,B high distinction仲要有奬學金

04年左右兩人PR同時批了落嚟。但亦同時搵唔到工,我同A較熟勸佢無謂為了一個身份留喺度,今年30出頭的佢已經係上市公司高層,光每年交稅由30萬起跳。

相反B,我由04年開始一路見佢喺某高級酒樓做侍應(我絶唔係睇唔起此等工種),初初我以為啱啱出嚟做嘢,佢唔夠錢,做下part time,整整下我星期六丶日飲茶又見到佢,閒日又見到佢,後來A同我講佢搵唔到嘢做,正職做酒樓,副業接上門整電腦的外判工。後尾捱到攞了citizen,返了香港,既不是fresh grad,又不是已有一定相關工作經驗,冇人請佢,係A格硬offer了佢公司的一個小職位俾佢,做了兩年冇做。

近D的例子,我自己公司,半年前個普通admin (receptionist) ,要生BB,我哋登報請人,有要求要識睇中文.
本土人佔一成申請,香港/人陸 4:6左右,其餘少量台灣丶SG、Malay等等 surprisingly 8成以上大學畢業,當中6成係UNSW SYD U MQ

大宅

A.Yin 發表於 13-11-23 13:36
唔好太灰。搵唔搵到工呢方面,相信香港大學生都一樣面對同樣問題。
分享個例子。2000左右開始,當年有好多 ...
其餘的都係high school 畢業。公司Offer 55,000 + super

坦白講呢份職位係唔會有咩進升機會的,就係平時聽下電話收下信,arrange下D courier,所以我哋一定唔會揀大學生,一來over qualified,二來大學生都係檔呢份工騎牛搵馬,無人想公司成日換人。

所以係咪難搵工,見仁見智。

但我可以好肯定講,澳洲人少,市場就細,機會亦都會細係不爭的事實,如果想有好機會,名牌大學,名牌學科仲要最少credit畢業先有機會,好似我先生的investment bank,就算最普通的職位都只會請相關學科的精英。又好似之前鬧出大笑話的一個喺Ernst & Young做的 James Ruse學生,佢未讀大學人哋已經請佢做intern。

如果唔係gifted,大公司的機會真係好少,如普通大學畢業真是同high school畢業分別不大。

所以我亦打算如我小朋友資質平庸,一定唔會谷佢讀selective讀大學,我寧願佢花時間讀TAFE, 搞自己喜歡的事業,早D攞相關經驗。

但撇開以上種種,澳洲終究一句就係餓唔死,如果唔介意小朋友做平庸工作(好多時壓力源於父母丶親友),咁小朋友一定可以開心成長。

至於Public school,我自己仍然喺度廣納意見中,收入高職位高的本地人到修甲或睇醫生時旁邊的陌生人我都會買意見。
So far我發現,本土人自己都唔buy public school,除非真係好好,但同時佢哋相對地唔會太緊張/迫自己小朋友考入selective, 會預一筆錢俾佢哋讀private.

但華人十個有十一個一定要谷到C為止,可能因為冇錢或唔想嘥錢或其他無講的原因。睇到佢哋一講selective就滔滔不絕,非讀到不可。真是讀唔倒會無奈接受public, 但 in the mean time又成日想考返入selective,希望點都插到班

我都係初哥,收集資料時間嘗短,但從簡單角度睇,public點都有不足的地方。唔好話其他地方,我依家住的地方算係historically 好的,它的public school 近幾年成績越來越好,附近亦有好幾向有名氣的private school。但一到放學時間"高下立見",public school 的學生吵吵鬧閙,"溝"下女,hang around. Private school的學生一般喺樹下面傾project, 睇書,好well behaved 的,最多炫耀下自己揸車番學(好似我呢度最大單有間private school的新聞,就係個學生揸B class返學被人排濟,話佢cheap), 相比起public school 的新聞,下下打人或針對Asian 學生而挑釁,呢D排濟算係咩(無奈)

首頁

尾頁

跳至