烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

Re: 桑寄生蓮子茶

複式洋房

火石,

係呀, 係全黑啡色, 仲皮光肉滑, 今晚再煲過, 落少d水多d, 真係好味d, 多謝你的好介紹, 今晚朋友在我家都飲得好開心, 同你傾計真開心!

呀! 你話我幾唔掂, 諗住係涼茶類就可以醫熱氣, 對喉嚨痛就有幫助, 多謝你提醒, 聽朝要即刻買料整過! 再接再厲! !

別墅

想問吓 ...

我而家有咗 24 週, 最近被花粉敏感困擾 (我住係 new york), 請問有冇啲食療或湯水可改善情况?

另外, 我 last night 試咗煲桑寄生+蓮子+蛋, 桑寄生落咗 30g, 片話糖落咗 1.5 條, 煲出嚟大概有兩大湯碗, 有 d 苦"giv", 係咪正常?? 盒桑寄生同火石張相一樣, 裡面全啡色, 有葉有枝, 係咪咁架??

如果落杜仲, 咁要落幾多 gram or 両? 桑寄生又落幾多? 落幾多碗水煲? 請指教 ... 唔該哂

別墅

再想問吓 ...

(1) 有乜嘢湯水啱大肚婆飲?? 我淨係識煲落蕃茄 potatoe 豬骨湯 and 花生眉豆雞腳豬骨湯

(2) 聽 d 媽咪話飲白蓮鬚可以去胎毒, 係點煲架? 係咪個個大肚婆都啱飲?? 幾時飲啱呢?? ... 白蓮鬚係點樣架??

thank you~~

大宅

Hello 火石,
自從阿仔出世後(而家3歳), 好耐冇追過電視, 但呢排每日返工都要好似追電視劇咁追你的養生, 高速煲 & 桑寄生, 我以前聽過我的鐵打佬叫講過叫我老公食六味地黃丸, 我重以為剩係比男人食, 但聽完你講, 女人都食得, 尤其是有腰酸背痛都食得(自從9月後要湊仔返學, 我對手&腳&腰好似5係屬於我一樣, 我又咪到好痛, 但好倦好"軟"), 咁我一陣都要落樓下同仁堂買番樽嚟食

想問下你點樣當維他命丸食, 要食幾耐
同埋係北京同仁堂買係咪平好多, 因為老公呢個星期日去北京出trip

火石 寫道:
[size=medium]isak

筋膜炎,一般都係由於肌肉過度勞累引起,
我都試過,我就去睇中醫,用針灸方法,連針幾天,
有D人就會睇西醫,食西藥,一般都係食消炎藥囉,
而且要俾隻腳多D休息,唔好行�企咁多,
唔係有排都唔會好,

至於你條腰,有可能係你生BB前,和之後,冇好好調理,
咁腎唔好,都會影響腰痛,
所以你見好多補腎既中藥,都會有強筋骨既功效,
好似桑寄生�骨碎補�肉桂�石斛

另一樣,唔係我嚇你:mrgreen: :mrgreen:
有腎石�膽石�子宮向後傾,向後屈的人,
都會有腰痛情況出現,

其實當你已經痛到出來,要用中藥去醫治,
唔係短時間可以得到功效既,
而且生活上都要配合,咁你之前睇中醫時,個階段有冇好D??
你幾耐煲一次呀?

仲有呀,你叫哥哥在香港買:六味地黃丸,幾錢一樽呀?
係咩地方買呀?
廿幾蚊�五十幾蚊??
是否買北京同仁堂?
其實你都適合食既,
嘻嘻,就算你買唔到,我都可以教你煲,
六味地黃丸,就梗係用6種野煮出來啦,
熟地、淮山、丹皮、茯苓、澤瀉、萸肉,
主要歸腎經,
我建議你都可以食下架,
你當維他命丸咁食一段時間,
總之買到真貨就唔洗怕,
我新年去北京旅行,
都係北京同仁堂買過六味地黃丸,
唔係嚇你,我係買2打回來,俾我亞媽慢慢食,
而且比係韓國買既參粉平好多,
佢當作食維他命咁食囉,
唔係我鬼識教你咩,
總之一定係好野,
你唔好諗食一至2樽就得喎,
凡係中藥都一定要有恆心架,

你如果面上斑多,
飲多D玫瑰花茶啦,
日子有功,內外兼備,
你會見到功效架,
仲有,咁你有冇煲川芎白芷俾你老公飲呀,
其實你煲野,都可以飲碗架,川芎白芷都有止痛消腫作用架,
你和老公喜歡飲酒嗎?
我可以教你自己浸酒飲下,用來養生調理下身體都唔錯
我手上有一個補腎藥酒方,你想飲我可以俾你,
不過你既腰痛,唔可以單靠煲湯飲啦,最後去針灸下,又或者睇下醫生,
亦要俾條腰多多多休息,再煲下野飲,先搞得掂

禁止訪問

大宅

火石
我買咗濃縮裝$80*80% disc=$64
我問過sales點為之一個療程, 佢話冇, 個人精神咗就5洗再食

伯爵府

火石,

我今日終於去咗買桑寄生, 都係你買果隻- 桂鋒牌一盒, 係國貨公司買, $15一位盒. 點知一打開差唔多全部都係樹枝嚟嘅, 只有少量的碎葉! 點解會咁嘅? :cry:

咁樹枝煲唔煲得架? 效用一樣嗎? :-(

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 車迷 於 07-4-18 11:12 發表
早兩日去余仁生買左桑寄生茶, 好靚, 全啡色, 不過就貴d, 4襾要20元, 不過都物有所值, 因為一d都唔澀, 好好飲

我今日都去左余仁生買左兩包(四兩一包).

民房

好勁呀火石

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

男爵府

昨天在東莞買了一盒桑寄生,人民幣$5,淨係用桑寄生加一片黃糖煲左1hr,都好好味 (可能我要求較低 )
《 在神面前萬事非偶然,因神計劃萬有。》

洋房

火石:

終於一口氣睇晒10頁, 多謝你的提供, 你好勁呀!

別墅

我都不甘示弱..我都睇哂咯 ~
得閒我都要試吓先 ~

thansk 火石 & other Bk sis ~ ~ :-P:-P

大宅

火石好讚呀

大宅

腰痛

火石, 你好:

我都有腰酸背痛問題, 膝蓋都係, 仲坐低起身或者轉身膝蓋都有格格聲, 平日瞓覺半夜口乾到會起身飲d水, 請問我係咪都應該飲桑寄生 + 杜仲? 我見你冇post到鹿筋條方, 我想問吓我又啱唔啱飲呀??

其實我生完仔之後成日一朝早去好多次廁所, 冇點飲水都係咁, 都幾唔開心 , 有冇d 野我又可以煲黎飲呢??

唔該哂你先

原文章由 火石 於 07-3-30 16:33 發表
isak
你腰痛 ~~
桑寄生 + 杜仲 ...
至於再加唔加 其他, 好似連子/ 蛋, 就隨意啦
杜仲對你條腰, 好呀
杜仲 : 腰 、膝、肝、腎、筋骨 有功效

再唔係.....
我醒一條勁既藥方俾你啦
不過比較難飲既,
用鹿筋去煲既 ...

伯爵府

2大一小要幾多兩桑寄生杜仲先夠?

[ 本文章最後由 fanfan0582 於 08-3-3 14:51 編輯 ]

子爵府

火石
我想問下 2大2小都干咳 能否飲桑寄生 如唔得 煲咩好呢
我煲過幾次桑寄生 但煲出來好濃好澀 難飲 同出面糖水鋪的唔同 是否我落得太多

[ 本文章最後由 lok^^b 於 08-3-3 19:32 編輯 ]

男爵府

畀面勳章

thank all beautiful ladies. I learned a lot here ne

男爵府

畀面勳章

火石

想問問如果脫髮呢個問題可以飲 d 咩/ 外洗 d 咩去改善呢?

Million thanks ne

首頁

尾頁

跳至