烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

火石 ,

我有野想請教你 ,

我頸後兩邊膊頭好痛 , 仲好慶&熱添 , 我開頭以為係職業病 , 之前做文員 , 做左年半 full time mami 到而家, 膊頭痛從沒減少痛過 , 而家連膊頭附近既骨都痛埋 , 都好驚唔之係咪有暗病

[ 本文章最後由 TobiMom 於 08-3-6 14:38 編輯 ]

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

複式洋房

hi,火石~

我睇咗你講食療好耐架啦,但我有d唔明想問你,我係一個虛不受補既人,食少少補野就喉嚨痛,食涼野又暈陀陀,都有人教過我煲桑寄生蓮子蛋茶飲,我都唔係時時煲架啦,但就飲完都覺得喉嚨有少少慶慶地好似想痛咁,點解會咁架,and我岩岩做完婦科手術無耐,我可以煲d咩食呀
人心善則天下平,人心惡則災難起。

大宅

桑寄生蓮子茶

大家好,

看了你們對中醫那麼有研究, 我忍不住想發問一些問題,
本人現懷孕 6個幾月, 但在懷孕期間經常傷風, 感冒, 差不多一星期就一次, 起初都有睇一兩次西醫, 不過的人話吃得多西藥不好, 故轉睇中醫, 但總是好完兩三天就又來. 請問有咩中樂療方 或 湯水可以煲來飲呢 ?

另外我有個女兒 歲多 亦是 有鼻敏感 及支管敏感, 咁細個可以食的麼野呢 ? 謝謝!

侯爵府

醒目開學勳章

原文章由 火石 於 07-3-30 17:11 發表
我個人認為,
斑, 一般係曬太陽,
否則就係你身體內 淋巴阻塞了 / 不暢通,
因我有朋友滿面好多...好多 班...
她用好多不同牌子護膚品, 效果都唔理想...
後來有人指點佢, 叫佢去推淋巴,
之後她面上的班, 慢慢淡了好 ...

火石 今日我買左煲緊啦 唔知面黃飲有冇效thank

大宅

Hi, 火石

想請教你...我個囡 3歲...但胃口細..食飯好少量...多時要食奶..好鐘意食硬的食物...我怕佢個胃唔好...

請問你有什麼湯水可健胃的? 3歲可飲的???
還有佢好大汗...如果熱...經常成頭濕...請問有什麼湯水可飲用??

另外.. 桑寄生 是否可常飲...除了 m到的時期...

多謝你的指教..thanks so much

男爵府

我今日都係係余仁生買左, 用左一半,
加蓮子&蛋煲左3個hours, 不過d 蓮子苦,
我無挑蓮子個心, 係咪咁所以會苦呢? tks!

3.91kgs - 出世

大宅

原文章由 maipo 於 08-10-4 23:11 發表
我今日都係係余仁生買左, 用左一半,
加蓮子&蛋煲左3個hours, 不過d 蓮子苦,
我無挑蓮子個心, 係咪咁所以會苦呢? tks!

苦可能係太多桑寄生? 你落左幾多? 水多少?
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

大宅

裕華寄生茶做緊特價$12.00 蚊

伯爵府

火石:
我都想問吓, 桑寄生要煲幾耐至得呢

珊瑚宮

環保接龍勳章

唔知中年或老年男人可否飲呢? 想煲多一點, 俾父母一齊飲
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

水晶宮

2024年龍年勳章

火石,
如果加杜仲, 2大1小飲, 杜仲要幾多呢 ?
tks
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

首頁

尾頁

跳至