自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

拖住細路要點企??

話說上星期六

男爵府

Re: 拖住細路要點企??

可以小朋友企上一級,你在後面保護住佢,咁樣唔駛阻住啲趕時間既人行.

大宅

應該全部企係右邊, 一前一後, 正所為左行右企; 個男人有適當的埋怨係可以理解既.

珍珠宮

我都係咁~
免得過比人話~
其實扶手電梯有指示~下次可以睇睇~
Asher 寫道:
可以小朋友企上一級,你在後面保護住佢,咁樣唔駛阻住啲趕時間既人行.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

同小朋友搭電梯...上電梯我會比仔仔企上一級,我企下一級..一齊靠右邊...如係落電梯,我會自己企下一級..仔仔企上一級..我再轉身睇實佢到到地為止

禁止訪問

大宅

我的方法差不多:

如果 上:
小朋友企上一級, 我企佢後面

如果 落:
我企落一級, 則身企佢前面, 見到路又見到佢

不如試試, 我都係比人話過先識改

男爵府

通常我都係叫仔仔企上或下一級.. :mrgreen:

大宅

都係一前一後。一來唔會阻住人,二來如果小朋友跌倒可以用兩隻手扶佢,三來比較容易見到小朋友有冇伸隻腳落D"lar"度。

我都試過趕時間要行左邊...與人方便即是與自己方便囉...
laughin' to keep from cryin'

大宅

我都係咁架。好怕的人平排企架,趕時間時想行上行落都唔得。

Vaseline 寫道:
我的方法差不多:

如果 上:
小朋友企上一級, 我企佢後面

如果 落:
我企落一級, 則身企佢前面, 見到路又見到佢

不如試試, 我都係比人話過先識改
開心每一天

大宅

好媽媽勳章

有無睇星期六{一網打盡}呀?專家話係扶手電梯根本係唔可以行,係非常危險
快樂可人兒
:-DResults:

大宅

ir9974 寫道:
有無睇星期六{一網打盡}呀?專家話係扶手電梯根本係唔可以行,係非常危險

agree,我係唔會讓既

民房

hodoyoudo 寫道:
應該全部企係右邊, 一前一後, 正所為左行右企; 個男人有適當的埋怨係可以理解既.

"左行右企" 冇好耐啦,
而家講宣傳口號係 "緊握扶手"。

大宅

好媽媽勳章

我真係好唔明,電梯矛講明右企左行...
係d人做成咁之麻..
咁趕時間搭的士囉

電視都有教啦,搭電梯要緊握扶手,切勿行走
無論世界點變都好~媽媽永遠都愛熹熹同楓楓
熹熹豬2006年4月10日出世.楓楓豬2008年2月4日.
健康才是財富~希望2隻豬身體健康^-^

民房

寶寶儀 寫道:
我真係好唔明,電梯矛講明右企左行...
係d人做成咁之麻..
咁趕時間搭的士囉

電視都有教啦,搭電梯要緊握扶手,切勿行走

"左行右企" 係成廿年前用過的口號,
但係後來都因為安全問題,冇再咁講,
而家都話要 "緊握扶手",
不過 d 人成日拎番出黎大抄大鬧,
講真,行個條扶手電梯,會快幾多?
一分鐘?兩分鐘?
怕遲,就早 d 出門口啦。

不過咁,如果對方有禮貌講 "唔該借歪",
我都一定會讓被佢行先。

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

依d野係常識來, 我唔知d人真唔明定假唔明.
如果你拎轉身企咪做左壞榜樣俾小朋友囉. 我盡可能都唔會咁企, 會平排企, 要求囝囝同我企係同一級.
ir9974 寫道:

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

同細路搭扶手電梯時, 有時會一高一低靠一邊企, 有時又會並排同一級.......有人要趕時間都會企埋一邊比佢......但就唔知點解, 有D人會讓左比佢行幾級然後專登企我地前面.
返工時間, 或趕上堂, 要趕可以理解.......但有D人去HEA都會行扶手電梯趕, 就真係

有另一情況, 在家樓下商場見過, D細路自己一個行扶手電梯又無扶住, 我就好怕佢地會碌左落黎連我同仔都跌埋0羅, 有時我重要揹住個女 ......我個仔以前試過跟同學仔跑上扶手電梯, 我就以後搭扶手電梯時都捉實佢隻手, 話比佢知唔準行的, 叫佢唔好學其他小朋友咁.

大宅

有睇, 好同意!

ir9974 寫道:

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

月希 寫道:
同小朋友搭電梯...上電梯我會比仔仔企上一級,我企下一級..一齊靠右邊...如係落電梯,我會自己企下一級..仔仔企上一級..我再轉身睇實佢到到地為止

我都係咁樣同小朋友搭電動樓梯(但落電梯時我就冇轉身, 只係用個身擋住佢以防萬一), 雖然話而家唔鼓勵人行電動樓梯, 但一樣有咁多人行, 我怕平排企時會被一啲冒失o既人撞到小朋友(有啲人就算你平排企佢都要穿過或喺側邊通過), 倒不如留返一條線出嚟等佢哋鈡意行就行, 唔行就唔行, 好過撞到小朋友有意外.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我平時都係自己企o係小朋友下一級, 讓人先行
(香港人都係有d燥狂症, 費事得罪人)

首頁

尾頁

跳至