自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆:輸在起跑線

我都見過有d谷得個小朋友好勁,但到大咗反而反彈仲大,好反叛⋯⋯

男爵府

keitani 發表於 13-11-2 01:51
呢句說話害人不淺,難為了「小孩」
其實⋯我估家長都好辛勞。

伯爵府

2020勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

YLYWT 發表於 13-11-2 02:19
輸在起跑線+愛面子+愛比較=迫害孩子

可能父母是出於好意,但我們無法評估孩子的承受能力,傷害了孩子都不 ...
同意x100000000000000000000000000000000

伯爵府

2020勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Jacmavbb 發表於 13-11-2 06:58
其實我生完個仔都唔係好明,點解要贏在起跑線,一生人流流長,要識既野終有一天會識,逼個細路仲咩呀!可憐 ...
十歲就退休

imconfusing    發表於 13-11-3 13:41

男爵府

VKwan 發表於 13-11-3 09:32
但最弊到我地下一代,想過你咁簡單的生活都唔容易呢!
同意。
在全球一體化的情況下,我地下一代要同全球其他國家的人一起競爭,生活真係唔容易。

禁止訪問

寶石宮

2020勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我地而家幾十歲,都未知邊個笑到最後。

但係好明顯,讀書好既,條路順好多

寶石宮

2020勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:VKwan+發表於+13-11-3+09:32+但最弊

原帖由 EVA222 於 13-11-03 發表
人是有欲望,你想簡單,不代表你仔女也想簡單生活.
我上一代同我下一代,生活已有好大對比,50年前文盲生活無 ...
係,而家仲成日收工返學,工作時間又長。

好累

寶石宮

引用:Quote:VKwan+發表於+13-11-3+09:32+但最弊

原帖由 BFIF 於 13-11-03 發表
同意。
在全球一體化的情況下,我地下一代要同全球其他國家的人一起競爭,生活真係唔容易。
...
係,我地都未必夠人爭,下一代,人地生活水平低過我地,就已經成功。

例如大家請菲姐,都冇請香港人就知

子爵府

我好討厭呢句說話,唔止害左D細路,連大人都變得自私,乜都鬥一餐

男爵府

我們是人!
為何要定輸贏?
我們生來好似馬咁,只為比賽嗎?

男爵府

EVA222 發表於 13-11-3 10:52
人是有欲望,你想簡單,不代表你仔女也想簡單生活.
我上一代同我下一代,生活已有好大對比,50年前文盲生活無 ...

同意

公爵府

2020勳章

引用:我們是人!為何要定輸贏?+我們生來好似馬咁

原帖由 晴朗家家 於 13-11-03 發表
我們是人!
為何要定輸贏?
我們生來好似馬咁,只為比賽嗎?
笑左

寶石宮

Joball 發表於 13-11-3 11:57
笑左
但係事實都係咁....

大家阿媽都話....阿表姐又點點點, 阿表哥又點點點..........

公爵府

VKwan 發表於 13-11-3 09:32
但最弊到我地下一代,想過你咁簡單的生活都唔容易呢!

非常同意, 有d小朋友細細個也有自己的理想 ,希望可有條件選升心儀的Band 1A中學, 隨後再升讀大學讀理想的科目,這必需有更多的付出......未必每個人也希望過簡單的生活, 總之小朋友唔覺得辛苦/感到有壓力下, 我會全力支持佢去追求更高程度的學問, 話之比人話我係妖魔鬼怪丫!冇人比自己更了解孩子的能力和需要。

禁止訪問

男爵府

BB防敏心得分享勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

引用:呢句說話害人不淺,難為了「小孩」

原帖由 keitani 於 13-11-02 發表
呢句說話害人不淺,難為了「小孩」
同意,起跑輸唔緊要, 十幾年,中段後段都可以再追。有幾多個長途賽運動員可以由一開始就領先帶到尾。

大家可以去我的文討論墾丁旅遊問題

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=713096

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

贏在起跑線,輸在終點缐

公爵府

EVA222 發表於 13-11-3 13:10
正如有些c9,覺得有基本教育就夠,香港地唔會餓死人,個女做快餐店都幾好,嫁到個養到家男人就可以..你個女想 ...

如果用返我們細時讀書風氣和兢争力去套入現今社會已不合事宜了!並非要隨波逐流,但至少不能故步自封, 可憐天下父母心,我們的心意只是希望兒女有較好的仕途和較康莊的人生吧!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至