嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

你哋有冇俾BB食奶嘴呀?

我亞b成日啜手指,因驚佢會啜到隻手指爛,所以頭先去買咗個奶嘴比佢啜,但依家又擔心會啜到個咀撬,真煩!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 你哋有冇俾BB食奶嘴呀?

其實...我覺得呢係過份擔心...我個仔半個月大就要啜奶嘴...但佢都冇你驚既咀撬...
d人孜話會哨牙...
其實我覺得係出左牙就唔好啜咁多姐...
如果係咁,日日都要用奶嘴飲奶咪一樣...
我個仔10個月先出牙,好彩佢自己其實8,9個月開始都唔多啜奶嘴架喇~
1歲果時重跌左o係街我唔知道...之後就冇買番比佢佢又ok...
bb咁細個...都係想搵d安全感姐~我就唔會唔比佢做呢d野,不過就唔好下下一喊就比佢啜囉~
始終唔可以日日係咁不停啜嘛~

男爵府

畀面勳章

話晒都係女仔嗎!所以有點擔心呢, 不過你都講得幾啱,好啦,等有需要時,我就用啦!Thanks!

子爵府

purplehouse 寫道:
話晒都係女仔嗎!所以有點擔心呢, 不過你都講得幾啱,好啦,等有需要時,我就用啦!Thanks!

車車車...媽咪...啜奶嘴都有分男定女既咩?
哈哈!

男爵府

我唔俾,因99湊,如果俾佢依,我怕女女一喊,99即刻俾佢食,大左好難戒

大宅

Re: 你

我個女而家歲半仲啜緊奶咀, 不過佢淨係夜晚覺覺豬先啜, 平時好少啜. 我都想同佢o係兩歲之前戒o左佢. 不過遲o的佢見到細佬佬有得啜, 我驚佢會搶/偷細佬佬o個奶咀

別墅

我個女都有用奶咀,本來我都唔俾佢用,但佢真係成日喊,食奶又喊,食完又喊,眼瞓又喊,瞓醒又喊,抱又喊,唔抱又喊!咩到喊一餐!

bb係3個月大左右用左奶咀,嘩!!!!!!成個人定哂,幾咁快就瞓著,一喊就俾佢,幾好呀,連坐車都安靜哂,旁邊d人耳根舒服哂!

第日要佢介時先算啦!

大宅

catmilkw 寫道:
我唔俾,因99湊,如果俾佢依,我怕女女一喊,99即刻俾佢食,大左好難戒

哈, 我岩岩相反, 我想比, 但99唔俾佢食, 話食到個咀長哂喎, 連我個印姐都係咁講
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

大宅

我個女到e+都仲有食奶咀喎.瞓覺一定要搵添.我又唔擔心戒唔到.反而我覺得佢要食先有安全感,咪由得佢食囉.
我有d朋友唔比bb食奶咀.點知bb食手指,仲食到起哂"簡"添呀.咁咪仲衰~~

子爵府

pamila 寫道:
我個女到e+都仲有食奶咀喎.瞓覺一定要搵添.我又唔擔心戒唔到.反而我覺得佢要食先有安全感,咪由得佢食囉.
我有d朋友唔比bb食奶咀.點知bb食手指,仲食到起哂"簡"添呀.咁咪仲衰~~

YES~不過凱豐係自己介既,冇左佢都唔會搵∼
但呢排唔知做咩一叫佢訓覺就擺手指入口,啜到啜啜聲!
啜唔夠2秒我發現左就唔比佢啜,唔想佢一黎啜左好難介因為隻手係佢既佢想幾時啜都得好難攪,二黎有機會爛手!!

複式洋房

99吾比Marcus仔用奶嘴,費事第日同佢戎喎!

好彩佢都係耐吾耐先啜下手指...唯有一見到佢擺手指入口就

大宅

sayuri 寫道:
[quote]
catmilkw 寫道:

哈, 我岩岩相反, 我想比, 但99唔俾佢食, 話食到個咀長哂喎, 連我個印姐都係咁講 [/quote]

我個女差唔多三個月,近日成日放隻手落口啜,人地話戒手指難過戒奶咀,所以前幾日終於買左個奶咀俾佢,但我奶奶好衰,佢叫我唔好俾奶咀個女,成日嚇我話食奶咀個咀生得唔靚,又話奶咀舊膠甩出黎啃死bb喎.... :tongue: :tongue:

大宅

BB從出世未夠一個月已經好鐘意啜手指,最初都有諗過要比奶咀佢,但我朋友話佢個BB就算有奶咀,都一樣啜手指,所以我一見到BB啜手指,我就拉番佢隻手出來,結果,久而久之,我又唔駛比佢食奶咀。
We live by faith, not by sight............

複式洋房

冇o架!其實個個bb一到兩,三個月就會開始食手指!呢樣係正常!霖霖o個時一訓覺就要啜!仲要係啜得好實!!啜o左一o個月多D就冇啜喇!自己介o左!依傢9個月大!!
我覺得bb食唔食奶咀,都係睇湊佢o個個人隱唔隱得手!!唔比佢食開,就唔會知有奶咀呢樣o野!食開o左,一唔比佢咪呱呱嘈囉!!

伯爵府

我無俾架...唔想慣左,如果有時跌左又無得消毒時就大件事...
該用戶已被刪除

男爵府

我都冇比奶嘴bb食架, 但99就好想佢食囉...為左唔想99以為我同佢作對我都買左成5個奶嘴比bb試..結果bb都係唔食[

複式洋房

我睇過本書:西原博士的聰明育兒法, 他說食奶咀有好處架, 或者你可以click去我個blog度睇下.

首頁

尾頁

跳至