夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

教女教到比c6係咁嘈我,係我錯嗎??

唉..................又係我錯??

呢年幾我覺得自己做得好好(對c6&亞女)
我有盡心盡力去做好自己ge本份ge,
我唔係要有回報,但點解佢要咁樣黎話我呢??
真係我ge問題???

我同c6都十幾年ge啦,
結左婚都6年幾7年lu,
之前同佢既關係好好好差ge,
差不多去到離婚ge地步,
最後我地都係一齊番,
重新開始咁話啦,
近呢年幾我地一家三口都好好地ge.

之前同佢ge關係差所以我無咩點留戀過呢個家,
亞女我都無咩點理佢ge,
我放左工之後成日同亞女去街去街再去街,
好多時晚上成11點先返到屋企,
亞女第2日又要返學,
我都唔理啦最緊要我開心.

伯爵府

Re: 教女教到比c6係咁嘈我,係我錯嗎??

後來同c6ge關係修補番,我再重新投入家庭生活.

咁ge生活方式都成年,
到亞女上年k2見家長時我呆左一呆,
d成績差到全級尾幾,
我睇完之後回家諗左好耐,
自己都反醒左好耐,
係我問題,
我無好好地去教個女,
攪到個女d成績咁差,
我係上年ge6月開始重新檢討自己,
再set過時間表比自己去教個女.

我再唔去街,
每晚一放工即刻去接亞女,
返到屋企即刻同亞女溫書,做練習,直到9:30,
每日都用心去教個女,
日日如是,
星期日就先同亞女去街玩,
經過左8個月既努力,
亞女既成績巳經好好多平衡分都有95分

伯爵府

但我個女比較百厭,
尋晚亞女又講大話,
我就要罰亞女,
要佢企定比我打手扳,
咁亞女o米大哭大叫囉,
c6聽到之後覺得心煩,
就嘈我,
話我教女教成咁樣,
話我日日嘈,
教到咁唔好教wor,
佢話我之前都唔理個女ge啦,
唔想教就唔好教
話我不知所謂,
c6話個女想讀o米先讀囉,
佢唔想讀o米由得佢囉等等

咁我應該點做???
k2果時我唔理個女由得亞女佢又話我咩都唔理!
k3我理個女日日教啦,佢又話我好日日教!!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你作出咁大改變,對個女絕對係好事黎既。
不過教小朋友,唔一定要大聲鬧,
你成日家嘈屋閉,個女都會學你一樣。
我有時都好勞氣,見個仔比人寫左手冊,
咁我又EE 哦哦,有時又忍唔住鬧個仔,
但有日我老公話好嘈,問你唔覺好煩咩?!
咁我諗佢成日返工咁辛苦,返到黎見我咁,
又真係幾鬼煩既,想睇吓書都聽到我把聲!
加上亞仔好似慣左咁,左耳入右耳出,
我話完佢咩,第日又比老師寫欠野!!
之後,我開始買D 小禮物,佢鐘意大口仔,
我咪買定D 筆仔、擦紙膠咁,我無講明會獎架,
但見佢兩日無比人寫,我又送一枝比佢,
前排佢操行分高左,我又放左大口仔啤牌係佢枕頭面!
呢幾排亞仔都好乖,上堂無傾計又無比人寫手冊,
我覺得如果可以用第二個方法,可能好過打鬧既。

公爵府

小朋友講大話真係唔可以唔理架...講慣左想介都難呀
你老公諗野都幾得意喎...想讀就讀唔想讀就算..咁點得架...而且佢就算覺得嘈覺得煩都唔應該話你不知所謂啦...好難聽lor

複式洋房

iloveyoub4 寫道:
但我個女比較百厭,
尋晚亞女又講大話,
我就要罰亞女,
要佢企定比我打手扳,
咁亞女o米大哭大叫囉,
c6聽到之後覺得心煩,
就嘈我,
話我教女教成咁樣,
話我日日嘈,
教到咁唔好教wor,
佢話我之前都唔理個女ge啦,
唔想教就唔好教
話我不知所謂,
c6話個女想讀o米先讀囉,
佢唔想讀o米由得佢囉等等

咁我應該點做???
k2果時我唔理個女由得亞女佢又話我咩都唔理!
k3我理個女日日教啦,佢又話我好日日教!!

你老公好明顯係係度發緊你脾氣..
佢工作辛苦,番到屋企想靜下,點知又聽到你教女嘈住晒...加上可能你之前咁多年都唔理個女,你老公一時間適應唔到--教女原來係咁勞氣咁嘈.
我愛鱆魚&小b~

伯爵府

麟媽媽

我有d灰心.........

你講得岩呀,
佢就係話我成日家嘈屋閉,
佢返到屋企連電視都無得睇住,
起碼等到9:30,
有時成10點先有得睇ge,
佢覺得巳經無電視睇仲要睇住我係度家嘈屋閉,
佢係覺得好煩無自己空間,
咁佢有無理下我ge情況呢!?
我無電視睇又要勞氣都無所謂,
做咩要用d咁ge說話來話我wor,
我真係無野講,
我覺得自己所做既野係吃力不討好,
好似好多魚咁

小禮物,傾訴,獎印換禮物......都try過曬,
唔係好work,
仲好似衰左,
因為一唔獎亞女佢就話唔做

伯爵府

Ivy124

亞女巳經唔係第1次講大話ge啦,
之前有2次我都算,
同亞女講左叫佢唔可以再講大話,
但佢尋晚又再講囉,
機會我比左啦,
唔通真係由得佢咩,
所以我狠狠地打佢手板囉.

佢真係咁講,
我都唔明囉,
佢話到個女大左佢自己會諗wor

Ivy124 寫道:
小朋友講大話真係唔可以唔理架...講慣左想介都難呀
你老公諗野都幾得意喎...想讀就讀唔想讀就算..咁點得架...而且佢就算覺得嘈覺得煩都唔應該話你不知所謂啦...好難聽lor

翡翠宮

咁你又確實係有唔啱喎 ?-( 個女第二日要返學 你點可以咁自己為左自己開心而帶個女去街去到十一點都唔諗下個女夠唔夠瞓 第二日有無精神返學先得架 太自私啦你 :tongue:

伯爵府

貪靚鬼

我都覺得係借d2發我脾氣

番到屋企想靜下邊個唔想,
我都想啦日日去街都唔知幾開心呀,
又唔係未試過,
但換來ge係亞女成績包尾咁濟之嗎,
我唔想囉,
我情願e+努力d教個女,
將來個女大先黎教我諗佢都唔會聽我講啦,
教女係咁勞氣ge,
我尋晚同佢講我唔識教啦,
佢教啦反正我做咩都唔會佢意

貪靚鬼 寫道:

你老公好明顯係係度發緊你脾氣..
佢工作辛苦,番到屋企想靜下,點知又聽到你教女嘈住晒...加上可能你之前咁多年都唔理個女,你老公一時間適應唔到--教女原來係咁勞氣咁嘈.

伯爵府

ringoivy

係呀,
係之前既事lu,
所以我改左好多啦,
我無睇電視8個月,
星期一至五都只係同個女溫書ja

翡翠宮

咁咪好囉努力改進, 你老公會feel到的
ringoivy

係呀,
係之前既事lu,
所以我改左好多啦,
我無睇電視8個月,

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

iloveyoub4,

其實好多男人都係咁既,
平日佢去返工搵錢辛苦有壓力,
返到屋企又想做大爺,咩都唔好煩佢咁。
我老公好錫我同個仔,但都有呢個通病,
但我有時又諗,一係同佢嘈一餐死過,
但又未必有幫助,反而傷感情囉。
加上係個仔前面嘈真係唔好既,
所以我選擇自己做多D,唔係點過人世呢?
有時兩公婆既野,要搵錯處再放大好易既,
好多人只睇到唔好既野,但又唔欣賞好既一面,
所以而家好多人開口要離婚。
婚姻係要包容同忍讓,如果好聲好氣同對方講,
效果一定好過鬧交口吻咁講既。
如果你好聲好氣同佢講你老公仲發難既,
咁一定係佢錯,到時你可以當佢透明,
佢問咩你都唔應,又或者咩都唔幫佢做,
咁你無發惡,男人多數會知衰tum 番你既。

同埋你為個女付出多,定老公多D?!
呢樣無得計既,母愛永遠都係咁偉大,
只要你付出既係為著個女好既話,
使咩計較老公點呢?

伯爵府

ringoivy

你問我電視做緊咩節目我真係唔知ge,
我最早都只係可以睇到”向x界出發”ja

ringoivy 寫道:
咁咪好囉努力改進, 你老公會feel到的 [quote]
ringoivy

係呀,
係之前既事lu,
所以我改左好多啦,
我無睇電視8個月,
[/quote]

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

樓主教仔真係一門高深學問,唔係你付出幾多一定會收番幾多,家長身教好重要,你們兩公婆時時嘈對小朋友都沒有好處。
有關學業問題,你應該同學校傾下,佢係學校的表現,平常小測同考試是有分別的,應找出原因幫助佢,而唔係罵佢,好好同佢傾下計啦,你放棄管教佢咁耐,突然你話教就教,有否先建設兩母女的關系?有關講大話,體罰是沒有用的,你應該問下原因,再解釋問題所在。
有關你老公的問題,可否買一部細電視,你老公係房睇?同時應大家協議好,有問題不應在女兒面前罵你,這樣你日後很難教小朋友的,多溝通才能解決問題。

伯爵府

麟媽媽

我都係要返工ge每日6點先放工,
屋企ge開支我都係要比部份ge(最少都$5000),
所有關於個女既野都係我攪曬,
屋企家務又係我做曬,
連佢公事上既野我都要做(唔係日日ge),
我都覺得無問題一家人嗎,
但佢好似覺得係應份咁,
都算,
佢一出口就講到咁難聽,
我真係好灰心囉.
佢巳經好多次係咁樣,
我都同佢傾過講過
唉.......又如何!?
佢依然係一覺得煩到佢就嘈我

男爵府

好媽媽勳章

k2已經無晒時間, 要等到十點先可以睇電視? 上小學點算? 男人最怕人嘈, 做左成日野返到黎屋企嘈屋閉想睇下電視都唔得,確實難頂, 阿女心0野左要d時間先攪番掂架啦, 有好多0野係由細陪養, 個頭開得唔好, 都係怪自己, 俾多d耐性, 仲細仲有得教, 慢慢黎啦

翡翠宮

家陣d電視劇叫咩我都唔知架 我又覺得無咩所謂反正我本身都唔嗜睇電視, 家陣連我個細寶都知我唔like睇電視, 電視係爹地先會睇架 尋晚爹地夜左返我叫佢開電視比我睇, 佢話爹地既 佢得個兩歲我估佢係想話爹地未返唔開住 [quote]
ringoivy

你問我電視做緊咩節目我真係唔知ge,
我最早都只係可以睇到”向x界出發”ja

別墅

點解幼稚園就要谷到咁行?晚晚溫到9:30?

我覺得妳好似太極端,一係晚晚同佢去夜街,一係就日日谷佢,對小朋友黎講好難適應,亦都唔係好事.

幼稚園階段唔應該太大壓力,小朋友咁細,何必太早要佢承受咁大壓力?

希望妳會採取中庸d既方式,每日溫習一個小時左右夠啦,小朋友應該活潑快樂,唔好咁早逼佢日日坐在書桌前做書蟲.

同時妳都見到用物質利誘小朋友係唔work,小朋友讀書係本份,間中獎勵是可以,但用來作引誘就有反效果了.

伯爵府

樓主教仔真係一門高深學問,唔係你付出幾多一定會收番幾多,家長身教好重要,你們兩公婆時時嘈對小朋友都沒有好處。

----->>>我明白都無話收番幾多,次次都只有佢嘈,我多數都係唔出聲由得佢嘈到夠,事後同佢講番過問題,佢聽完多數就算亦無咩回應一係就話我多魚,我都唔想嘈ge,次次係佢無啦啦大大聲咁嘈囉,咁我應該點先岩??

有關學業問題,你應該同學校傾下,佢係學校的表現,平常小測同考試是有分別的,應找出原因幫助佢,而唔係罵佢,好好同佢傾下計啦,你放棄管教佢咁耐,突然你話教就教,有否先建設兩母女的關系?有關講大話,體罰是沒有用的,你應該問下原因,再解釋問題所在。

------->>學業上無問題好耐ge啦,中英常識及宗教100分ge啦,係數學差小小囉95分,亞女係呢排成日講大話,之前巳經同亞女傾左好幾次叫佢唔可以講大話ge啦,
但佢就照講重唔認(理直氣壯果隻)tim,所以我先打佢囉,之前我好小好小打亞女ge,只係同佢講道理,不過原來亞女當我唱歌ja,我都唔知點做好啦.

有關你老公的問題,可否買一部細電視,你老公係房睇?同時應大家協議好,有問題不應在女兒面前罵你,這樣你日後很難教小朋友的,多溝通才能解決問題。

-------->>一早巳經係房度裝多左部電視機ge啦,
佢就係唔睇,係都要係廳個度好似看住我點教女咁,
我都唔知佢想點囉,我都一早同c6講左,我教亞女會比較嚴厲ge,萬一你頂唔住就行開下啦,我亦都同c6講過n次有問題不應在女兒面前罵我,這樣我日後很難教亞女的,
佢聽完就算,但次次又係咁嘈嘈嘈,

首頁

尾頁

跳至