夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 教女教到比c6係咁嘈我,係我錯嗎??

其實讀書方面可以慢慢教,心急都心急唔黎。而突然間迫得佢太緊也不是一件好事,好容易會弄巧反拙,到時討厭埋讀書就仲死。至於小朋友講大話,一次唔聽,下一次又係咁,我都贊成要打,我覺得呢方面可以同你老公講番,打佢既用意在於邊度,我相信你老公都希望自己的女女不是大話精架嘛。

伯爵府

伯爵府

男爵府

下次入房關埋房門先教女/鬧女, 咁等你亞女無老豆撐, 亦會靜心聽你講, 然後要佢在房靜思, 叫佢講番你鬧佢咩, 點解要鬧佢, 由你個女親口講番出黎既原因係佢要思考過先講到比你聽, 而思考既過程唔多唔小一定入腦既, 呢個方法幾好架, 又唔會同你老公有沖突。

伯爵府

ywpw

e+k3啦,
十點先可以睇電視果個係我,
我6點放工去接亞女返到屋企食完晚飯都8點啦,
亞女練琴30分鐘就8:30啦
跟住1個鐘溫書練習就9:30
最後洗白白o米攪到成10點囉.

男人最怕人嘈, 做左成日野返到黎屋企嘈屋閉想睇下電視都唔得,確實難頂,咁我係o米應該唔好晚上同亞女溫書會好d?
除左晚上我無其他時間可以啦我要返工.

你講得好岩,個頭開得唔好, 都係怪自己,

ywpw 寫道:
k2已經無晒時間, 要等到十點先可以睇電視? 上小學點算? 男人最怕人嘈, 做左成日野返到黎屋企嘈屋閉想睇下電視都唔得,確實難頂, 阿女心0野左要d時間先攪番掂架啦, 有好多0野係由細陪養, 個頭開得唔好, 都係怪自己, 俾多d耐性, 仲細仲有得教, 慢慢黎啦

伯爵府

淡然

可能我post得衰令你地悟會,
晚晚溫到9:30應該係話9:30先完成曬所有ge野.

都成8個月啦我同亞女都適應曬啦,其實係每日溫習一個小時左右ja,應該合理啦.

我之前都係咁間中先獎勵亞女,不過用呢個方法之後亞女就日日要我獎勵,變左好似應份咁

淡然 寫道:
點解幼稚園就要谷到咁行?晚晚溫到9:30?

我覺得妳好似太極端,一係晚晚同佢去夜街,一係就日日谷佢,對小朋友黎講好難適應,亦都唔係好事.

幼稚園階段唔應該太大壓力,小朋友咁細,何必太早要佢承受咁大壓力?

希望妳會採取中庸d既方式,每日溫習一個小時左右夠啦,小朋友應該活潑快樂,唔好咁早逼佢日日坐在書桌前做書蟲.

同時妳都見到用物質利誘小朋友係唔work,小朋友讀書係本份,間中獎勵是可以,但用來作引誘就有反效果了.

公爵府

其實你老公聽到你教女覺得煩..可能係因為佢想返到屋企靜靜地...哩點我可以理解...咁下次你教女時而佢又向屋企咪用住第2個方法盡量唔好大聲鬧o個隻先lor
不過我絕對唔認同你老公話你地個女大左自己會識諗喎,細個已經習慣講大話大個又點會覺得自己有問題呀 ?-(

[quote]
iloveyoub4 寫道:
Ivy124

亞女巳經唔係第1次講大話ge啦,
之前有2次我都算,
同亞女講左叫佢唔可以再講大話,
但佢尋晚又再講囉,
機會我比左啦,
唔通真係由得佢咩,
所以我狠狠地打佢手板囉.

佢真係咁講,
我都唔明囉,
佢話到個女大左佢自己會諗wor

水晶宮

ywpw 寫道:
k2已經無晒時間, 要等到十點先可以睇電視? 上小學點算? 男人最怕人嘈, 做左成日野返到黎屋企嘈屋閉想睇下電視都唔得,確實難頂, 阿女心0野左要d時間先攪番掂架啦, 有好多0野係由細陪養, 個頭開得唔好, 都係怪自己, 俾多d耐性, 仲細仲有得教, 慢慢黎啦

agree - k2已經無晒時間, 要等到十點先可以睇電視? 上小學點算?
幼稚園仲係蜜月期你都咁.......上左小學咪仲難搞?不如將每曰溫書d時間,同佢一齊睇故事書仲好啦!可以引導佢識多d字 ,學多d課外知識。但一定唔可以叫佢默、串返d字出黎,要冇壓力之下學習。係親子時間之一。

而且,你試下每日溫 1/2 hr 同 1hr,其實可能分別唔大。試下放鬆自己 & 阿女。阿女仲細,放左學仲要溫習 (我仔小學都冇日日溫習),又幾辛苦架。而且可能怕左讀書添。就好似我地放左工仲要day day要家務, 真係人都癲架。所以我逢weekend & holiday no cooking

下次你女講大話,你就同老公講(即時 & 平靜地):daddy,阿女講大話,你同佢 (阿女)傾下。(靜靜睇下你老點教, but唔好俾反應、comments)

記得曾經聽專家講過,小朋友好容易將自己幻想既野當係真(搞亂左)。而且,小朋友仲細,表達能力未必咁好,所以要問多d,或者佢地未必係講緊大話。了解後,要教佢以後應該要點表達,唔好令人誤會。
天空之城, 快樂之地

伯爵府

小melo

我覺得亞女行為人格ge問題大過讀書成績ge問題,
我都三番4次比機會亞女,
仲日日返學前同亞女傾下計又提佢唔好講大話ge啦,
我覺得亞女e+講大話叻左好多,
會唔會係亞女第1次講左大話我又無罰佢呢?
佢覺得又過關
同c6講過n次我ge用心係咩啦,
佢答我話:個女咁大個識諗ge啦,洗唔洗咁呀

小melo 寫道:
其實讀書方面可以慢慢教,心急都心急唔黎。而突然間迫得佢太緊也不是一件好事,好容易會弄巧反拙,到時討厭埋讀書就仲死。至於小朋友講大話,一次唔聽,下一次又係咁,我都贊成要打,我覺得呢方面可以同你老公講番,打佢既用意在於邊度,我相信你老公都希望自己的女女不是大話精架嘛。

伯爵府

PINKAVA

都try過好多次啦最小都10幾次,
方法直情係一模一樣呀

亞女親口講番被罰原因出來(好祥細tim),
仲同我講:媽咪我知錯啦我知錯啦,
     你原諒我啦我以後都唔會ge啦,
     你信我啦我一定會改ge啦

我聽左10幾次呢段對白lu

PINKAVA 寫道:
下次入房關埋房門先教女/鬧女, 咁等你亞女無老豆撐, 亦會靜心聽你講, 然後要佢在房靜思, 叫佢講番你鬧佢咩, 點解要鬧佢, 由你個女親口講番出黎既原因係佢要思考過先講到比你聽, 而思考既過程唔多唔小一定入腦既, 呢個方法幾好架, 又唔會同你老公有沖突。

男爵府

iloveyoub4

咁你又試下用另一個方法:--

我買左2本簿仔比亞仔,
1for乖仔記事簿, 將佢乖既行為記錄, 加d貼紙/印仔, 獎勵下個仔。
1for曳仔記事簿, 將佢唔好既事為記錄下來。

然後就2本簿仔得閒就取出來大家一齊睇, 順便提醒佢邊方便你好欣賞, 叫亞女繼續保持; 唔好既又可以再提點佢。

呢個方法我覺得好好架, 賞罰分明丫麻。

伯爵府

PINKAVA

我用左一個差不多ge方法;

用貼紙薄將佢乖既行為記錄, 加d貼紙/印仔, 獎勵下個女,
如有30個印ge話可以去玩具反x城去換gift,
亞女都換過2次ge啦,每晚佢做得好ge時候我都會贙佢ge,有時會錫下佢tim,佢換過2次gift之後巳經無咩興趣啦唔多在乎咁囉

PINKAVA 寫道:
iloveyoub4

咁你又試下用另一個方法:--

我買左2本簿仔比亞仔,
1for乖仔記事簿, 將佢乖既行為記錄, 加d貼紙/印仔, 獎勵下個仔。
1for曳仔記事簿, 將佢唔好既事為記錄下來。

然後就2本簿仔得閒就取出來大家一齊睇, 順便提醒佢邊方便你好欣賞, 叫亞女繼續保持; 唔好既又可以再提點佢。

呢個方法我覺得好好架, 賞罰分明丫麻。

伯爵府

Ivy124

我有咁諗過ge,
佢日日係屋企我o米要日日就住就住咁教囉,
我連同個女講道理佢都話我長氣ge,
我諗住停一排先啦,
由得亞女自由發揮啦,
亞女講大話都唔比我罰佢,
我無野講

其實我都好累

Ivy124 寫道:
其實你老公聽到你教女覺得煩..可能係因為佢想返到屋企靜靜地...哩點我可以理解...咁下次你教女時而佢又向屋企咪用住第2個方法盡量唔好大聲鬧o個隻先lor
不過我絕對唔認同你老公話你地個女大左自己會識諗喎,細個已經習慣講大話大個又點會覺得自己有問題呀 ?-(

[quote]
Ivy124

亞女巳經唔係第1次講大話ge啦,
之前有2次我都算,
同亞女講左叫佢唔可以再講大話,
但佢尋晚又再講囉,
機會我比左啦,
唔通真係由得佢咩,
所以我狠狠地打佢手板囉.

佢真係咁講,
我都唔明囉,
佢話到個女大左佢自己會諗wor

伯爵府

多謝你地聽我呻左一day,
我真係要放鬆下呢.......香港人

伯爵府

PCCW2319

k2已經無晒時間, 要等到十點先可以睇電視? 上小學點算?
幼稚園仲係蜜月期你都咁.......上左小學咪仲難搞?不如將每曰溫書d時間,同佢一齊睇故事書仲好啦!可以引導佢識多d字 ,學多d課外知識。但一定唔可以叫佢默、串返d字出黎,要冇壓力之下學習。係親子時間之一。

--------->>un...每日時間分配係咁

9點         亞女返學我返工
6點         我放工接亞女
7點-8點      返到屋企食晚飯
8點至8點30    亞女練琴
8點30至9點30  做補充,溫書等等
9點30       洗澡

[size=medium]溫書只係用左1個鐘ja

下次你女講大話,你就同老公講(即時 & 平靜地):daddy,阿女講大話,你同佢 (阿女)傾下。(靜靜睇下你老點教, but唔好俾反應、comments)

----->>>hehe都試過2-3次啦,c6只係同亞女講下次唔好囉,不過下次又會有下次囉

PCCW2319 寫道:

agree - k2已經無晒時間, 要等到十點先可以睇電視? 上小學點算?

而且,你試下每日溫 1/2 hr 同 1hr,其實可能分別唔大。試下放鬆自己 & 阿女。阿女仲細,放左學仲要溫習 (我仔小學都冇日日溫習),又幾辛苦架。而且可能怕左讀書添。就好似我地放左工仲要day day要家務, 真係人都癲架。所以我逢weekend & holiday no cooking

記得曾經聽專家講過,小朋友好容易將自己幻想既野當係真(搞亂左)。而且,小朋友仲細,表達能力未必咁好,所以要問多d,或者佢地未必係講緊大話。了解後,要教佢以後應該要點表達,唔好令人誤會。

水晶宮

PCCW2319

k2已經無晒時間, 要等到十點先可以睇電視? 上小學點算?

--------->>un...每日時間分配係咁

9點         亞女返學我返工
6點         我放工接亞女
7點-8點      返到屋企食晚飯
8點至8點30    亞女練琴
8點30至9點30  做補充,溫書等等
9點30       洗澡

[size=medium]溫書只係用左1個鐘ja

----->>>hehe都試過2-3次啦,c6只係同亞女講下次唔好囉,不過下次又會有下次囉

iloveyoub4,

希望你唔好介意。我真係覺得幼稚園唔需要one hour做補充,溫書等等...........真係冇咁多野溫習law。試下隔日做、做少d, 效果會唔會係差唔多/一樣?

可能我仔幼稚園返全日,功課會係學校做哂,老師會幫佢地溫下習。所以,我通常都係由得佢玩玩具,同佢睇下書,培養佢有閱讀習慣,唔係only 睇學校課本,要令佢主動拎起書黎睇,我覺得呢個至重要。

做補充,溫書..........我都會俾, 但唔係day day law. (幼稚園時)。到e+小學...........補充只係exam前做下,因為平時實在太忙啦。 :lol:
天空之城, 快樂之地

伯爵府

PCCW2319

我亞女都係返全日ge,
功課會係學校做哂,
老師會幫佢地溫下習,
不過佢學校係個個星期測驗ge,
一直去到大考囉

d數學教緊:20-7=?
      18-9=?
      15-7=?
      10+9=?
       9+9=?

1-100 5的倍數,1-100 10的倍數

中默   :食物多營養
      我愛吃有益我食物
      每天要定時進食
      好孩子不偏食
超級市場貨品多
我們一起做菜湯
不要吃過期我食物
早睡早起身體好
蔬菜水果真有益
(只係一個星期既測驗)

一個學期總共中默 48句,
英默都44個生字仲有oral,
呢d都唔係正式大考只係測驗ja

話就話k3其實就教緊p1上學期d野,
我亞女又未有小學收wor,
萬一大抽獎衰左我要攞住張成績表去搵學校,
如果成績差又點會有好學校收呢??
我都唔想亞女好似日日都係溫書,
但唔溫好d書又死得.............唉

PCCW2319 寫道:

希望你唔好介意。我真係覺得幼稚園唔需要one hour做補充,溫書等等...........真係冇咁多野溫習law。試下隔日做、做少d, 效果會唔會係差唔多/一樣?

可能我仔幼稚園返全日,功課會係學校做哂,老師會幫佢地溫下習。所以,我通常都係由得佢玩玩具,同佢睇下書,培養佢有閱讀習慣,唔係only 睇學校課本,要令佢主動拎起書黎睇,我覺得呢個至重要。

做補充,溫書..........我都會俾, 但唔係day day law. (幼稚園時)。到e+小學...........補充只係exam前做下,因為平時實在太忙啦。 :lol:

別墅

[quote]
小melo

我覺得亞女行為人格ge問題大過讀書成績ge問題,
我都三番4次比機會亞女,
仲日日返學前同亞女傾下計又提佢唔好講大話ge啦,
我覺得亞女e+講大話叻左好多,
會唔會係亞女第1次講左大話我又無罰佢呢?
佢覺得又過關
同c6講過n次我ge用心係咩啦,
佢答我話:個女咁大個識諗ge啦,洗唔洗咁呀

小朋友講大話可大可少,你真係要好好地同你c6溝通下,因為小朋友長時間習慣了講大話會很難改的。我有個朋友個女情況就係咁,佢個女講的大話非常犀利,有時我會覺得個小朋友講的大話,可以連自己都呃埋,即信埋自己講的大話是事實,成件事變得好恐怖,咁好容易患精神分裂。所以千祈唔好俾小朋友習以為常地講大話,小朋友係要教,但適當的體罰我是贊成的。
不過,我見你話成日同佢講『唔好再講大話....』其實佢知自己都知講大話是不對,所以你唔好成日向小朋友面前提住佢講大話,搞到你成日都好似好唔信佢咁。小朋友都可能會因此而不開心架。

伯爵府

moonchacha

明白你ge意思呀 thank,
就係你所講咁樣啦信埋自己講的大話是事實
佢講到真係唔泛眼ge

我呢幾日會等c6領教下個女d野先(等佢去教),
o米等佢意謂個女好乖tim呀

洋房

我曾經睇過一份article講話, 父母教細路大方向要一致, 如覺得對方教的方法有問題, 都不應在小孩面前爭論, 因而令小孩無所適從同埋知道邊個先係亞頭, 會更加難教.

我唔知你是否大聲左, or 過份緊張, 你自己都應檢討一下吧. 大家平心靜氣傾下, 搵個共識先係長遠計.

不過你老公既言行就真係差D :

-香港地方細, 細路如在廳溫書, 就應該熄tv, 只係1.5hr ( incl piano practice time), 咁小事都做唔到...佢一定要睇就入房睇到夠啦
-你一路教佢就一路ee哦哦, 加上你話囡囡百厭, 咁你係囡囡面前會失去authority, 你囡囡會覺得你教得唔好, 以後會唔聽你話
-講大話...我就覺得好嚴重, 細路真係3歲定80. 你老公話囡囡大D唔會講, 就好錯啦 我有個表妹真係由細到大都中意講大話同講野勁誇張, 佢講得好自然架, 唔熟佢既一定信晒佢....你要研究下囡囡講大話既原因 - 想cover up 錯處? 想有好處? 覺得好玩? 習以為常?想attention? 分析下囡囡多講什麼大話, make notes, 睇下點幫佢介. 暫時未有頭緒, 唔好打佢(住), 因越打越奀皮

贊成俾c6幫囡囡溫習一星期, 等佢知道教女唔係想像咁易. 又或者有surprise你老公將會用個套work, 咁咪自己唔洗勞氣. 無謂教女影嚮感情.

首頁

尾頁

跳至