自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

事源喺今年1月朋友叫我幫佢買我公司貨品,其實我唔係每個朋友都會幫佢買,但呢個朋友之前幫過我,咁我還過順水人情比佢就幫佢買啦(講明先我公司貨唔係咩好巴閉嘅嘢,只係開quota好麻煩啫!)
好啦當我買完之後,我朋友一直都無問我攞貨,但佢亦無過數比我,咁我當佢好忙啦,直至3月我忍唔住問佢幾時攞返件貨呀,之後佢先認機話月尾攞,好啦約咗佢出嚟之後佢就講佢而家有幾慘幾咁無錢
咁我當時又唔係好等錢洗,咁我話不如遲啲先比返件貨錢我啦!就係咁。。。直到而家佢都未還錢,咁我可以點追佢還呢?

男爵府

回覆:點追人還錢好呢

其實我覺得你收返既機會都好微
除非你黑面咁迫佢

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

根本佢唔想出來見你。

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

這個問題,我也想請求高人指點!

侯爵府

距會唔要件貨多D啵……好難追……

大宅

回覆:ToC9 的帖子

或者你睇下搵個借口有冇嘢叫佢幫你買,貴過你被欠的數、之前還錢俾佢時同佢講聲,上次果件唔使還俾你,減返數後,俾返個尾數佢,大家都好落台。

大宅

引用:事源喺今年1月朋友叫我幫佢買我公司貨品,

原帖由 ToC9 於 13-11-05 發表
事源喺今年1月朋友叫我幫佢買我公司貨品,其實我唔係每個朋友都會幫佢買,但呢個朋友之前幫過我,咁我還過 ...
我會同佢講,呢排屋企有啲事,有啲手緊,麻煩你俾番錢我先

伯爵府

回覆 ToC9 的帖子

今年1月,依家11月啦喎... 預左收唔到啦..

珍珠宮

借出去既錢,如潑出去既水

伯爵府

回覆 Lorican 的帖子

樓主唔係借錢比人呀,係幫人買左貨,未收番啲錢呀...

珍珠宮

引用:回覆+Lorican+的帖子樓主唔係借錢比人呀,係

原帖由 swing1971 於 13-11-05 發表

樓主唔係借錢比人呀,係幫人買左貨,未收番啲錢呀... ...
總之就難追啦
所以我唔會借錢比人,亦唔會借人錢。

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

首先,無論幾好的朋友/親人,借得出去就預左唔得還先。
有得還米好彩,無得還就當跌左。
起碼個心會舒服d。

大宅

引用:Quote:原帖由+swing1971+於+13-11-05+發表

原帖由 Lorican 於 13-11-05 發表
總之就難追啦
所以我唔會借錢比人,亦唔會借人錢。
Agree 我都中過好多次計,仲要係屋企人

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

少少錢就算啦,下次唔再幫

男爵府

玩具勳章 畀面勳章 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

之前有個人連續兩個月問我借$,第二個月借既$係第一個月既drouble!我用藉口reject 左,因為我好度囉又怕佢唔還!佢之後冇再揾我lu...

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

如果我係你我會直接問佢攞番(如果數目吾細,在你而言)
但如果講緊係細數就算吧了。

Evilgrin  agree  發表於 13-11-5 08:54

大宅

引用:或者你睇下搵個借口有冇嘢叫佢幫你買,貴過

原帖由 babyden18 於 13-11-05 發表
或者你睇下搵個借口有冇嘢叫佢幫你買,貴過你被欠的數、之前還錢俾佢時同佢講聲,上次果件唔使還俾你,減返 ...
呢個主意幾好,不過應該好難會叫佢買到,一嚟價錢其實唔少錢,二嚟好難會無啦啦叫佢幫我買嘢

大宅

引用:回覆+Lorican+的帖子樓主唔係借錢比人呀,係

原帖由 swing1971 於 13-11-05 發表

樓主唔係借錢比人呀,係幫人買左貨,未收番啲錢呀... ...

你講得啱,我當初無諗過叫人買嘢會唔比錢!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+swing1971+於+13-11-05+發表

原帖由 ToC9 於 13-11-05 發表
你講得啱,我當初無諗過叫人買嘢會唔比錢!
我叔自己跌左電話,叫我細佬幫佢買二手,市價iphone 4 回收價都4000,佢話ok, 點知拎左我妹電話,問極都話下次,極小見,隔到而家,我細佬都唔記得左啦。

以後唔幫人買野

首頁

尾頁

跳至