自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

3歲半仲有冇坐車仔??

請問3歲半ge小朋友仲有冇出街比佢坐車仔arh??

伯爵府

Re: 3歲半仲有冇坐車仔??

冇呀,坐唔落啦

子爵府

好媽媽勳章

鍾薏媽媽 寫道:
請問3歲半ge小朋友仲有冇出街比佢坐車仔arh??

如果去得長時間一定會帶定,預防亞女要瞓覺...

不要五十步笑一百步;不要看見人地眼中既刺而忘記了自己眼中的樑木;做人要對得住自己~

男爵府

奀豬mami, 肥仔肥嘟嘟, 2歲半都坐唔落la~~

男爵府

Lok1206 寫道:
如果去得長時間一定會帶定,預防亞女要瞓覺...

係lohh, 就係驚佢瞓覺, 但係係hk帶住佢加埋車仔搭車上上落落又好似好麻煩, 所以想睇下大家認為3歲半係咪應該訓練佢自己行多d lohh

大宅

長時間一定會帶定stick車,預防Trevor要瞓覺...until last summer his 7th car broken :-( :-( :-(

Because I always use it to carry a heavy things when I go to supermarket!!!

男爵府

7架都比你整爛左arh??

大宅

有架 ,我女3.5歲 ,36磅 , 去街瞓了覺 ,我就死得 ,
所以一定有車仔 ,
從她bb至現在已換了4架車 ,都係 mothercare的出品最好 .
我有一個5歲女女和8個月仔仔 , 閑時返下 freelance湊下仔...

我的blog
http://hk.myblog.yahoo.com/chancharlize/article?mid=1357&prev=1373&next=1342

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

冇喇
以前兩個仔一識行冇耐就冇坐車仔, 去街輕鬆好多, 起碼唔會搭車上上落落都要顧住架車仔

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

仔仔坐車仔坐到4歲鬆d...近期我先開始train佢唔坐車仔..之前坐車仔都係for佢sleep用...但係依家就盡可能叫佢係車度sleep,到站要起身咁囉

本來我重想用車仔架..因為佢40幾lbs...係我體重既一半..我根本就抱佢唔郁...仔仔由2歲鬆d就30lbs以上...所以我一直唔駛抱都唔好抱

一部士的車都重極都係5,6lbs..重要有look..我情願拎車仔都唔想抱3,40lbs既人仔行街

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

囡囡而家3歲4個幾月...本來佢兩歲半後已經冇乜坐車仔...點知過年前(3歲3個月)我同老公都有手痛...唔抱得佢...所以出街就比佢坐...一比佢坐開就成日都要坐喇...而且佢好多時都係我地出街果陣會瞓覺...試過好多次抱到我cc下...所以到而家都仲有比車仔佢坐...不過一星期都係一兩次囉... :mrgreen:

禁止訪問

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

[quote]
大眼肥妹 寫道:
你地講開車仔,我就諗起今日揍阿女番學既辛苦野.講老實,其實個女都真係好乖嫁啦,因為我每日都要同佢一早起身,跟住就要番過灣仔.我番工佢就番學,原本佢可以遲d先至番學,但每日個女都要我揍埋佢番學,但我係番八點半既,結果佢就要好早番到學校.個女今朝由一出門口果刻開始已經lur我要抱,但係我真係唔想成日抱佢咁多,佢依家成三歲幾人仔,但仲成日唔肯行成日都要人抱,我為左等佢養成要自己行既習慣所以迫住硬起心腸,但點知佢由出門口直到上地鐵,因為佢要扭抱而我唔肯抱佢,佢就放聲大哭喊到收唔到聲.

其實佢都成三十幾磅,都幾重,因為每日我都要

大宅

4歲都仲有用車仔, 但只是用作流動bb床 :-P

禁止訪問

珊瑚宮

有呀,最紀得細囡3歲幾就快4歲個時已經40幾磅,佢唔坐車就要人抱,所以都好慘呀,到後來同老師傾過,跟住老師同佢講,佢先的起心肝唔坐車仔(不過耐唔耐都要人抱佢呀

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

點解你地可以換咁多車gei, 我主要得一部graco, 依部由佢初生坐到依家都仲ok, 囝囝依家就4 years old, 只係2星期度用一次 (去街訓時), 我試過唔拎車佢訓左, 我咁大隻都抱到腰都緊埋, 番到屋企郁唔到, 慘過俾人打一身.

其實佢2 歲幾時已經好少坐, 不過去街都係拎車仔好少少. 去旅行我都會拎.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

你意思係佢唔肯自己行 (唔係訓覺時都係咁)?
phoebelamlam 寫道:
有呀,最紀得細囡3歲幾就快4歲個時已經40幾磅,佢唔坐車就要人抱,所以都好慘呀,到後來同老師傾過,跟住老師同佢講,佢先的起心肝唔坐車仔(不過耐唔耐都要人抱佢呀

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

複式洋房

其實我個囡囡都好鬼鍾意人地抱, 之前都有帶士的車, 但俾佢
整爛左就無用了, 所有有排都好鬼死辛苦。
但之後,我發現左樣野,~我同佢, 好, 我抱你, 你行一間, 我抱一陣, 每一次行既路程又多D, 漸漸佢行得多左, 幾舒服, 雖然都有時抱下佢, 但已經好輕鬆架啦

首頁

尾頁

跳至