自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

Re: 3歲半仲有冇坐車仔??

有ga....萬一佢瞓咗覺,真係抱唔郁

大宅

鍾薏媽

三四歲 座車仔唔奇!!!
我細仔快四歲 及 已46磅,
每次去街我都帶定 士的車仔,
佢行一陣又話要抱,又話腳無力,咁你話點抱,
唯有帶車仔,雖然看落唔好看 及 車仔SIZE唔ARM佢,
因仔仔OVERSIZE,但好過我 斷腰骨。
哈哈 ,真有點亞Q精神。

ELING

男爵府

耐唔耐都仲有坐!

珍珠宮

yes! 一定帶定!
lamlambaby 寫道:
有ga....萬一佢瞓咗覺,真係抱唔郁

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

水晶宮

好媽媽勳章

本來都冇.
阿仔由兩歲幾開始已經唔比佢坐車仔出街,要出街就要自己行,唔准抱,一係就唔好出.
但細女出左細之後,就有時都會坐返.因同細女出街一定帶車,有時細女食奶時(全母乳bb)大仔就話眼訓要坐車訓.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

actually i want to ask why some kid like my son walk 3-5 mins start complain "legs feel painfull"?
and he is already 4.5 years old!!!!any solution let him walk himself because i feel shame to put him in
stroller.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我個仔4歲都仲有坐(for訓覺),而家要佢自己行,而個女3歲一出街超過個半鐘就要帶車仔,如果要我抱佢地行5分鐘我都頂唔住,揹住都仲可以,不過一買野就唔掂。

我咁耐都係買過3架,一架八百幾蚊大型車,不過唔方便上車就留係屋企用過一排,而家留俾我叔仔有細路時用,另一架係超輕個d,用左7日就甩輪,要番去千色換做而家個架,而家個架係摺得ge平野(當年$4xx),用左4年幾都仲用緊,好正。
盡我一己之力,發放正能量!

別墅

[size=medium]我仔5歲都帶,係我自己怕佢要訓覺,又無得行街,又要抱,你話係咪一定要帶,不過我就係去全日街先帶,如果去半日我都唔帶,我仔都好鍾意坐車仔

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

仔仔3歲入學開始就唔比佢坐車了,要訓練佢行下,對腳仔有益啊,當然有時行街佢會訓教,當佢訓左我地就會搵地方下午茶,等佢訓一陣(一個鍾左加啦)跟住叫佢起身,當然要搵D佢有興趣的東西啦,例如佢鍾意的食物,喜愛的玩具等,佢就會肯起身。小朋友好多時都會要求抱抱的,家長就先來個恊定,例如抱一個街口就放佢落地,要佢應允左才抱佢,當到街口放落地時佢唔肯,你就同佢講小朋友要守信用啊,否則媽媽以後都唔會再抱佢,可以教到佢守承諾,又唔會即時唔抱佢弄到佢鬧情緒,當佢行慣左腳仔有力,要抱的次數就會減少,當然父母的堅持好重要。

禁止訪問

侯爵府

如果去得遠既,同埋撞岩佢訓覺時間我都會拎定車仔,
因為要我抱住成40磅既佢訓我就一定頂唔順,同埋佢都會訓得唔舒服呢

子爵府

有時帶小朋友去街, 佢訓左既話,
架車就可以發揮最大既作用啦~

不過, 我就日日帶亞囝返小學
都見到有個同學仔, 佢日日都係坐車仔返學噃~
仲要人地推到去學校門口, 果小朋友先至落自己行入去囉~ ?-(

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

rubytang 寫道:

仲要人地推到去學校門口, 果小朋友先至落自己行入去囉~ ?-(

呢d係咪叫嬌生慣養

伯爵府

me too
wing_so 寫道:
如果去得遠既,同埋撞岩佢訓覺時間我都會拎定車仔,
因為要我抱住成40磅既佢訓我就一定頂唔順,同埋佢都會訓得唔舒服呢

子爵府

貝貝 寫道:
[quote]
rubytang 寫道:

呢d係咪叫嬌生慣養 [/quote]

係囉, 日日都係咁樣,
我初時見到以為個小朋友或者係整親腳之類啦~
點知跟住既日子都仲係咁,
我見佢行得幾快架, 有時仲跑跑跳跳咁入學校添~

子爵府

唔係懶成咁呀~ ?-(

禁止訪問

別墅

如果咁大個仲坐車仔, 比d同學仔見到實笑佢, 怏d破斧沉舟, 將架車仔送比人, 訓練佢自己行啦 !

複式洋房

我個小朋友2歲就已經無坐車仔,除非佢訓左覺而我又要落街,我先會推車仔,否則我都好小俾佢坐.

男爵府

我女未夠2歲,佢部車仔,士的車坐左都唔知有冇10次∼佢唔鐘意坐車仔,一放佢落車仔,佢就大喊
。。。。。。。。。。。

首頁

尾頁

跳至