美容扮靚

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

~點解硬係做 Facial D 美容師必定要 Hardsell,佢哋(Alqvimia)唔會覺得咁係趕客架咩?∼

早排有個 bk 姊妹話 Alqvimia 呢隻牌子好好用,當時有八折優惠,咪約佢一齊出去買 d 產品試吓!當時啱啱 facial 又做緊半價優惠,個 bk 姊妹極力推薦,又話佢哋好少有呢 d 咁平嘅優惠,而我見果位 bk 姊妹 d 皮膚真係好靚,我都問清楚佢會唔會 hardsell,佢重介紹埋邊個唔會 hardsell 嘅美容師比我,我先敢試吓,點知都係 "奶" 嘢.......

二月尾去開半價優惠,包括一次玫瑰 facial,一次玫瑰 body treatment 及一次玫瑰 body message,佢即時接受及收錢,我重即刻 book 埋三月頭,話明試玫瑰 facial 先!當日去到,個美容師見到我,話我 d 皮膚比較敏感,唔適合做玫瑰 facial 住,會浪費咗個 facial,可能更會導致我的皮膚更敏感,提議我比錢做防敏感嘅 facial 先,講到好 "pro" 架,咁我都知我 d 皮膚比較敏感,當時咪信佢囉,因為我信 bk 個姊妹嘛!做完皮膚真係有改善,佢就話不如開個防敏感 course 先,改善吓 d 皮膚先,咁我問佢可唔可以五次一款,另外五次又另外一款呀,佢話出去幫我問吓,問完就話唔得,要同一種 facial,佢話可以每次落唔同嘅油,就有唔同嘅效果架啦,既然佢有呢個承諾,我咪開咗十次防敏 course 囉,因為我都想 keep 番好 d 皮膚!跟住 book 埋一星期後 facial 加玫瑰 body message 試吓!

第二次去到,佢話首先要做個 "陰陽測試" 先,做完之後,就話我唔適合做玫瑰 body message 住,叫我試個 relax 嘅 message 先,佢話 member 有生日禮物 $500 蚊,我加百幾蚊就可以試個啱我今次身體狀況嘅 relax body treatment,我見加百幾蚊,又試吓先啦,做完又 ok 喎,好 relax,佢話如果開埋個 body message,就可以做埋 "白金 member",又可以 keep 住 relax,又多 d 優惠,買嘢又有八五折,我心軟,又開埋!然後再 book 下個星期第三次 facial 加 body message!都 book 得好順利架!

到第三次去,佢話早排有個優惠,有 d member 錯過咗,咁打去寫字樓投訴,依家公司做番呢個優惠,就係比 $15,000 蚊,就有 $20,000 蚊去扣,做任何 facail or body treatment 都得,又問我有冇興趣,我果時至 feel 到有問題,原來呢度又係咁 hardsell 嘅,我咪話點解上兩次叫我開 facial 同埋 body treatment 時唔講,我依家都開咗兩個 course 啦,重開,唔係嘛!佢話其實個優惠完咗架啦,係有 member 要求至有番,所以至問我有冇興趣唧,我話我果 20 次都有排做啦,諗諗先,佢喺做 facial 時不停講話好抵,又可試唔同嘅嘢,又送 $5,000 蚊,即係成七折架啦,係咁不停咁講,我緊係繼續話諗諗先,因為佢重幫我做緊架嘛,費事佢整差我塊面啦!

終於做完出嚟,佢重係咁 sell,我見我重有咁多次要做,緊係完滑 d 咁推啦,又話老公唔比,又話信用卡未截數,比我諗清楚下次先啦,嘩!諗唔到佢居然話可以碌咗卡先,keep 住張 voucher,下星期先幫我過數喎,真係嚇死我啦......後尾我堅持話要走,跟住即刻起身,佢至 "啤" 住我走咋!

跟住唯有打電話去想 book 時間,點知成日都話 full,book 嚟 book 去都 book 唔到,我咪問佢到底咩時間至有,佢居然只比到我要返工果 d 時間我喎,我投訴佢,話我二月開果半價優惠佢哋話要兩個月內做晒架嘛,依家居然成個四月都比唔到時間我,咁果兩次 body 點先,後尾佢至比少少時間我,依家成個四月剩係 book 到三日咋........

好慘呀,果 20 次都唔知幾時至做完! :-(

我寫出嚟,係唔想再有姊妹受騙,希望各位提高警覺!

但係我真係唔明,佢哋點解要咁 hardsell,佢哋唔會覺得咁係好趕客架咩,我做晒果 20 次都唔會再去啦,更加唔會介紹朋友去添,所以,我真係好唔明架?

另外,介紹我玩 bk 果位朋友話覺得害咗我,因為我真係太易信人啦,但係,我又喺 bk 識到好多好人喎,所以,我以後會小心 d 架啦,大家好姊妹以後都要小心 d 呀!

別墅

Re: ~點解硬係做 Facial D 美容師必定要 Hardsell,佢哋唔會覺得咁係趕客架咩?∼

D 咁既公司呃呃騙騙咁既手法,真討厭~
水水 8-)

禁止訪問

Re: ~點解硬係做 Facial D 美容師必定要 Hardsell,佢哋唔會覺得咁係趕客架咩?∼

大宅

conniechan1975,

Alqvimia 係咁識做就好啦,如果我唔係重有 20 次咁多,我都費事同佢講咁多,我係咁推佢話要考慮,佢都講成半個鐘,如果我唔係起身走,佢重有排講呀!好心佢哋識做 D,咁我咪長有長做,又會介紹朋友去做添啦.....

禁止訪問

伯爵府

BK Milk勳章

Another Modern Beauty,
I feel sorry for you B二姑媽,
You are so kind to share your experience here with us, so we won't go there. I was thinking to try their products too. But after hearing your case, no more.
And I will tell my friends too.

子爵府

B二姑媽,

你加了咁多次course,用了幾多錢呀?
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

大宅

moyan,

我都覺得應該講出來,唔想再有人上當!

beverly@mimi,

唉!咁 "瘀"!唔敢話你聽,萬一比我老公上網見到咪大鑊.......只能講你知,佢哋要消費滿 $15,000 蚊才可做 "白金會員" 囉! :-( :-( :-(

子爵府

嘩,就算only $15000,都好多錢喎!
乜咁衰呃人架!

B二姑媽 寫道:

beverly@mimi,

唉!咁 "瘀"!唔敢話你聽,萬一比我老公上網見到咪大鑊.......只能講你知,佢哋要消費滿 $15,000 蚊才可做 "白金會員" 囉! :-( :-( :-(
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

禁止訪問

複式洋房

1. 勁憎hardsell, 以前試過去一間美容院試做, 瞓低sell到走, 真係救命.
2. 版主你去邊頭架, 等我留意一下嘛..
3. 好好彩, 我依家做緊個一間唔係咁, 否則, 我一定唔會join, 幾平幾好都無用, 次次上嚟煩餐死, 咪攪啦...

所以趁大公司趁靠唔住...唉....

子爵府

而家好多美容院都係咁,尤其大公司 :-|

複式洋房

哦,我果個美容師之前係現x美容出來的.
聽佢講,因為公司要追target,所以d同事會不停
Handsell.所以先至會咁...
不過都唔係個個係咁,又似我個美容師咁,
都係幫我試做一次好.先至join佢的plan

子爵府

B二姑媽:

我都見呢位bk sister對Alqvimia讚不絕口, 我仲諗住遲d去買佢d product試吓 依家見到你咁既遭遇, 都心大心細唔知去唔去好, 一來因為我都幾易心軟, 二來又怕事實同個位bk sister講既有出入.

你除左join course外, 仲有冇買佢d產品返屋企用? 效果如何?

大宅

我喺咁短時間就被呃咁多錢(絕對唔止 $15,000 蚊囉),而且我又後知後覺,醒 D 就唔駛咁啦....... :-( 我老公話有錢就唔怕比人呃,因為呃極都大把,最慘我係簽卡,有排還......

複式洋房

又唔係咁講呀

有同要俾人呃係2回事嚟的....

B二姑媽 寫道:

我喺咁短時間就被呃咁多錢(絕對唔止 $15,000 蚊囉),而且我又後知後覺,醒 D 就唔駛咁啦....... :-( 我老公話有錢就唔怕比人呃,因為呃極都大把,最慘我係簽卡,有排還......

禁止訪問

大宅

julieBB,

係啦,我諗住大公司唔會咁架嘛!不嬲細舖至係咁(因為我以前去過細舖做!)點知.....唉!

如果大把錢,呃咗都冇咁慘嘛,我估唔到佢每次都勁 sell,重係一次貴過一次,唔買 package 就 book 唔到時間!

大宅

Miucym,

佢做得好我 join plan 係冇問題,我一定會 keep 住做!但呢度我頭兩次都係覺得幾好至 join,最大問題係佢每次 sell 唔到嘅 plan,又話你啱做估喎!唔 join 就唔比走,係咁 sell,走咗打電話 book,問完你電話 check 番會員,就話 fully book,係成個四月都 fully book 喎,你信唔信呀?!投訴完,至比三日你,好似乞咁呀!

大宅

BBQBB,

唔知你講果位係咪同一位,因為我果位係早一排架啦,重會比埋佢個會籍你買嘢添,佢有八五折嘛!

講真,我初初買產品時佢哋冇 hardsell 架,買兩次都冇 hardsell,我咪以為真係唔會 hardsell,所以貪半價買 facial package 試囉,點知,真係恨錯難翻呀!

果位 bk sister 話 body sculptor 收肚腩好 "正",我塗咗一個月,暫時未有反應,我照足佢話按摩五分鐘,可能我唔吸收卦,如果遲 d 真係有效我再話你知!

2. Anti-Aging Beauty Extract - 話收毛孔好 "正",未見效
3. White Light - 美白,但我敏感
4. Rose Hip Facial Oil - 底油,均勻面色,有效,白淨咗,但老公話 d 味好 "鯹"
5. Healthy Feet - 塗腳
6. Smooth Hands & Nails Oil - 塗手
7. Feminine Sensuality Body Oil - 話好瞓 d,點知用咗失眠添
8. Chamomile Rosemary and Juniper Body Oil + 一支水 (塗油之前塗先的)- 塗肩頸止痛,幾好!
9. Eye Contour Beauty Extract - 未開,塗眼的
10. 玫瑰花水 - ok la
11. 重有支塗胸嘅(volume)- 未用
(可能有遺漏)

以上除 body sculptor & 玫瑰花水外,其他全是做 facial 時 sell 我買,初初以為真係啱我至介紹我,後尾至覺得唔妥,你話我係咪好蠢呀!

首頁
12345...7

尾頁

跳至