美容扮靚

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

Re: ~點解硬係做 Facial D 美容師必定要 Hardsell,佢

你去番第一個 post 改標題好似就得 ga..

B二姑媽 寫道:
moyan,

我唔識點 add 番落去添,可否教我?
[img align=left]http://i6.photobucket.com/albums/y233/kinkioby/0011mm7.gif[/img][img align=left]http://i6.photobucket.com/albums/y233/kinkioby/c85190be95bq7.gif[/img]

大宅

Re: ~點解硬係做 Facial D 美容師必定要 Hardsell,佢

mama_kevin,

唔該晒!加咗啦!得唔得呢?

大宅

得左喇..
希望你既經歷可以幫到人 la..

我就係因為呢 d 原因..
所以唔肯去美容院做 facial..
其實唔只美容院..
o個 d 纖體公司都係一樣..
不斷 sell 客追 quota..

[img align=left]http://i6.photobucket.com/albums/y233/kinkioby/0011mm7.gif[/img][img align=left]http://i6.photobucket.com/albums/y233/kinkioby/c85190be95bq7.gif[/img]

子爵府

Re: ~點解硬係做 Facial D 美容師必定要 Hardsell,佢哋唔會覺得咁係趕客架咩?∼

你total買了咁多野既! 不過點解無第一樣野既?係咪facial呢架?
買咁多野,幾時先用得晒?

B二姑媽 寫道:

2. Anti-Aging Beauty Extract - 話收毛孔好 "正",未見效
3. White Light - 美白,但我敏感
4. Rose Hip Facial Oil - 底油,均勻面色,有效,白淨咗,但老公話 d 味好 "鯹"
5. Healthy Feet - 塗腳
6. Smooth Hands & Nails Oil - 塗手
7. Feminine Sensuality Body Oil - 話好瞓 d,點知用咗失眠添
8. Chamomile Rosemary and Juniper Body Oil + 一支水 (塗油之前塗先的)- 塗肩頸止痛,幾好!
9. Eye Contour Beauty Extract - 未開,塗眼的
10. 玫瑰花水 - ok la
11. 重有支塗胸嘅(volume)- 未用
(可能有遺漏)

以上除 body sculptor & 玫瑰花水外,其他全是做 facial 時 sell 我買,初初以為真係啱我至介紹我,後尾至覺得唔妥,你話我係咪好蠢呀!

好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

大宅

Re: ~點解硬係做 Facial D 美容師必定要 Hardsell,佢哋唔會覺得咁係趕客架咩?∼

beverly@mimi,

第一樣係 body sculptor!唉,有排都用唔晒,有 d 未開添..... :cry:

男爵府

剛剛才看到呢個 post, 我想係到講清楚, 之前我約一班 bk的網友一同買 alqvimia 的 product, 係因為個陣時有優惠, 買夠$2800, 可以有 8折, 我一個人買唔到 $2800咁多, 所以 join 埋其他人一齊買, 因為我既 vip只係得 85 折。

另外我無 hard sell 到 alqvimia d 貨, 去到shop, 係各個人自己揀要買什麼, 至於係 bk到 share 用 alqvimia 的分享, 的而且確係我自己用完之後既意見, 而且應該唔係只得我一個人有呢d意見。

我唔係 alqvimia d staff, 我係政府公務員, 你地有咁既想法, 可能係因為我成日講 alqvimia的原固。不過我呢排真係對香薰的產品好有興趣。

係 alqvimia 開course 做 facial, 我都有, 但因為我好知道我要d什麼, 所以個 ba就算 sell 我, 我都會講要考慮下, 或者講我無興趣做呢隻 treatment, 佢地通常都唔做 hard sell, 錢係我手, 自己應可以話事。

至於book facial 既時間, 我發現 Fri 及 sat night 係好難 book, 我通常都係做完之後即 book 下次, 我係每 3 week 做一次, 所以都可以 book 到。

其實依家有d post 話可以平d買 alqvimia 貨 (唔係專門店), 呢d post 係唔係仲可疑? 估唔到約人去專門店買一次野就會攪成咁。

希望以上可以講清楚我既立場, 唔想上 bk 唔開心。

大宅

mama_kevin,

其實我都好多年冇出去做 facial,因為以前都比人呃得多,見咁多人投訴過,諗住可能依家 d 舖唔敢咁過份!以為佢哋會驚比人 "唱"!咁我依家年紀大咗,諗住 keep 番一吓......收集完資料至去,但...... 攪到衰到貼地,大堆卡數要找..... :-( 希望遲 d 可以搵到間又好又唔 sell 嘢嘅比我 keep 吓 d 皮膚啦!

大宅

wksin,

約我出去果日果位 bk 姊妹話佢得九二折咋喎,又話所有會員都只係得九二折,重話間舖好少做八折架咁話添!都冇講原來有 "白金會員" 呢樣嘢!

你咁叻嘅,做完先 book 都 book 到呀,重要三個星期就可以做一次添,我三月尾想 book 四月佢都話成個四月都 fully booked 喎?係咪你果間唔同我果間架?!做咩上 bk 要唔開心唧,你又冇比人呃,我比人呃之嘛!唔鍾意睇果 d topic 咪唔好睇囉,睇 topic 同寫 topic 都有選擇權估喎!

男爵府

B二姑媽,

你係唔係去 九龍灣 shop 呀? 我係去九龍灣 搵亞 kim, 佢應該無咁 hard sell。

wksin

大宅

wksin,

我係去九龍灣果間,但係佢哋話冇人叫阿 "kim" 嘅,佢哋得三個美容師 - Chemie(唔知點串添), Kin & Joyce,最似名果個阿 Kin 就係講足半個鐘唔比我走同埋叫我簽卡先下星期過數果個,唔通我佢哋呃我,佢哋話果度冇人叫 "kimmy" or "kim" 嘅! ?-(

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

B二姑媽,

kin 係唔係長 hair, 白白淨既 女仔, 可能我攪錯個名, 我一直以為係 kim, 可能係 kin至岩, 但係我唔覺佢 hard sell喎, 不過, 我係第一次做左個 white light facial 之後, 我覺得幾好, 就自動 join 左個 $8000, 有 $10,000 value 既 plan, 可以任做唔同既 treatment, 至於佢地每月做 promote 個d, 如果我無興趣, 係唔會比佢地 sell 到既, 呢個亞 kin 都知我性格, 唔會好 hard sell 我。

其實除開你講既 HARD SELL, 你覺唔覺佢地既 facial 及 body massage 真係幾好, 因為我有試過d大 brand 既 facial, eg. Estee lauder, covermark 等, price 都差唔多, 但呢間可以做 埋body massage, 好舒服, 同埋我鍾意佢地既用料, product。

不如你試下立場 firm d, 睇下佢地識唔識做, 希望可以開開心心做完個 course。

老實講, 買左個plan 之後, 都有肉尺架, 所以都唔唸住做得密, 3-4 week 一次。

wksin

大宅

claudia,

你講中晒我想講嘅嘢,同我嘅遭遇一樣呀,好多年前 glycel(好似又串錯添!唔記得點串)手法又係一樣,結果我又係剩咗 d 唔敢去再做,早排都有 topic 講過,我都有話比姊妹知叫佢唔好去做,hardsell 到暈!

但我冇你咁好彩,我去細舖都係咁! :-(

大宅

wksin,

我之前都講過我係覺得幾好至開咗 2 個 couse 共 20 次,但佢哋真係次次都 sell,第三次去重係由頭講到尾果種,又叫你買呢樣買果樣,重話買 $15,000 蚊有 $20,000 添,都冇講有你果隻買 $8,000 有 $10,000,sell 我 sell 到咁大,初初果 2 個 couse 都萬幾蚊啦,佢哋真係好過份!我唔開起身走咗,打電話去就 book 唔到啦,成個四月都話 full,五月話就未出更紙唔 book 得住喎,我至咁嬲寫佢出嚟,唔想再有人好似我咁慘!

禁止訪問

大宅

B二姑媽

我都替你肉痛和氣忿。下次,最好和一個有定力的朋友一起去。我都是這樣的,當我想買野的時候,我個friend通常都叫我望多幾間先,或者好直接話價錢太貴唔低。這個方法都幾work。至少,可以比D時間冷靜下先。
如果佢地再留難你的話,打去總店(如有)投訴,再不是就去"壹周刊"之如此類的雜誌投訴。唔好怕佢地呀
我支持你!

大宅

亞菊,

如果我再係 book 唔到,我都有呢個打算架,我見通常寫得去雜誌果 d 都見效,"猛"吓手佢要賠番 d 錢比我添呀,佢哋最好唔好咁 "串" 唔比我 book 時間!

大宅

Goling,

希望我攪掂呢 20 次之後,都可以順利搵番間好嘅!

大宅

B二姑媽,

我以前也有類似經歷。在一間都算連鎖的時裝店買衫,買時就好好,又話可以換,到換size的時候,可能無貨。佢竟然換左件殘殘舊舊而且有臭汗味的給我。我嬲都震,佢地極度無禮貌,粗口都講。後來,我打去head office 投訴換返件新的。當時,我有個朋友的朋友在newspaper做投訴版,
他幫我去了解件事,當然沒有回應。最后,沒有再見到個sales girl啦!

大宅

亞菊,

首頁
12345...7

尾頁

跳至