基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地有沒有曾經對神失去信心?

你地有沒有曾經對神失去信心? 我有....點解...
我信左神已經二十年, 係D個神既理程上, 我中間有一次對神好失望, 因為佢帶走左我爸爸, 當時我好細, 我媽媽要獨力養大我地5個兄弟姊妹, 供書教學....我當時覺得神唔愛我...所以我拒絕唔返教會.....後來...我再次信番.....

事隔二十年, 我再一次對神失去信心.....因為係我本以為好快樂既時候...我有我既家庭, 有好錫我既老公, 有剛出世好活潑健康既肥BB....點知....我被公司炒左.....D件事對我打擊好大....不過我初初以為神係會安排更好的東西給我, 又或者神想我比多D時間陪個女....., 點知.....我已經搵左好耐工喇....5個月喇....只有見, 沒回音, 有些講到已經想請你....點知又有某某原因而cut埋個位.....一次又一次既失望...令我對神失去信心.....究竟神想點? ....

係D一刻, 我想離開神...因為佢唔再愛我....我一家生活立即成問題.....現在我只係食我自己既積蓄.....而我個女卻一天一天的長大...打針, 日用品...咩都要錢....而我卻..找又找不到工, 天天禱告, 交扥....可惜神卻似乎聽不到, 不再理會我....

我真的好down.....點解....?! 我做錯左咩事..... :-(

民房

Re: 你地有沒有曾經對神失去信心?

其實我和你的經歷也差不多, 可能在工作上所受到的打擊更大, 因為我以往很 career-minded, 覺得自己做野很掂, 在公司中好像superstar 一樣, 但亦因為這個原因, 招來一些人的嫉忌以及頂頭上司覺得威脅, 后最終也給她用 re-structuring 的理由 layoff了

這件事後, 自己心有不甘了多時, 不份氣,因為覺得自己盡心盡力為公司亦得到這個結果, 加上父母的不体諒, 冷言冷語, 我差不多抑鬱了年多二年

雖然現在有一份工, 經濟收入也差很遠, 但我只想把所有事交託給神, 擔憂也無用, 唯有做好本份 (I do the best and God do the rest ) , 其他所有交給主處理

另外, 對於那個用dirty 方法"扇"了我的女人, 直至現在也很介懷, 但我最後也能將這事交託神, 相信衪是公正的, 所謂人在做天在看", 神必有公正定奪

亦因為自己的好勝要贏的性格, 在layoff 事件中覺得很無面, 神剝削我愛面子的性格, 父母的不体諒更使我心裡絞痛如撕裂, 但感謝主衪醫治我, 儘管世人在你不得意時也離棄你, 但我們的天父沒有離棄我們

到現在回望真要感謝主在無工作期間令我多些時間陪伴家人, 之前兒子由在工人帶時時常生病, 後來自己看顧下身体好了很多, 成績心理上的成長也好了很多

以往因為自己的好勝要贏而犧牲了家人, 很感謝主衪使我知道除了神以外, 家人才是最重要, 其他經濟上的問題, 我也交給主好了

禁止發言

del

大宅

感謝 333333
對, 你跟我的情況很似....而我....家人對我雖然好關懷....只可惜...我內心既心結仍未可以解開....

我好想快D見成工, 我唔想再想起以前的事, 我想專心去工作, 我想忘記以往既工作.....我唔想個腦不停的番播以往的事....好可惜, 一次一次的見工失敗...令我失去信心....個人開始想法好灰, 同家人一天又一天的起爭執.....無一日唔爭吵, 無一日安寧...我個心好唔平安....

我每天晚上禱告, 交扥....個人好幼稚, 成日以為神可能聽唔到...一晚又一晚, 一次又一次的不停禱告....可惜都係無用....無論我點禱告...結果都係一樣

到左果刻...我轉移....開始信風水命理.....好恐佈....個人慢慢地步入一個思想...."我看唔到神係度做緊咩".....而風水命理唔同....佢地教我佈局....改變命運.....

不過.....我可以同你講....D一刻, 我都唔敢去實行什麼佈局....因為我個心....仍然有神存在.....我愛神已經二十幾年喇.....

希望神都仍然愛我吧....

各位姊妹兄弟.....希望你們為我禱告, 教我把持得住....平安既心, 堅信對神既信任.....比我一份好工作....

民房

Dear weloveBB,

神要 操練我們的信心,
不要怕, 只要信 (雖然我的信心也是微少)
請只要仰望耶穌, 懇求您不要尋求其他方法 (i.e. 風水命理)
神的時侯不同我們的時候, 如我們在禱告中設定了神答允的時限, 那好像是指揮神去完成某事, 而不是祈求
我自己也是信心微少, 求神憐憫
我會儘量不去指望明天
反之在今天裏, 我問問自己神不是供應了我今天的所需, 我有反吃, 有衣穿, 有屋住
我為今天神的供應獻上感謝
Anyway, I will pray for you

大宅

當然有。如果沒有曾經對神失去信心,只因信得不夠深。

親人離去,家道中落...不如意的事太多太多。

現在我知道,每次的打擊,都是神要我放下一些東西。
laughin' to keep from cryin'

男爵府

我曾經信主. 未完全決志, 無返教會, 但會晚晚祈禱. 每時每刻求主某件事, 希望我唔想發生的不要發生. 但神好似無聽我的禱告, 件事依然不停重覆發生. 幾年後的今日, 我都終於放棄. 覺得神唔愛我, 唔肯保守我. 我無再祈禱. 但有時內心有會有掙扎. 我都好矛盾.

weloveBB,

我pm左妳, 搵工方面睇吓我幫唔幫到妳.

大宅

雙子媽媽, 多謝你...我已經覆左pm...多謝你的幫忙.

大宅

雙子媽媽, 我同你一樣, 個心好矛盾....覺得神究竟係唔係真的愛我...點解基督徒永永遠遠都會遇上好多好多試探.....好多失落.....而果 d唔信既人, 永遠都可以得到佢地想要既野....什麼都有, 錢又有, 生活又開心...而我....永遠都要行歧途呢....神, 不是與我同行嗎????

我唔知D條路要行幾耐....我已經好辛苦...一天一天的過去, 個BB一天一天的長大, 有時我唔知神點解要比BB我, 而又令我無左份工.....

我點生活呢? :-(

民房

繼續努力吧, weloveBB, 不要放棄, 想一想, 耶穌和你做了多少年朋友?
而我問自己, 世上有冇一個朋友我是認識左20年, 而這20年當中你唔要佢,但20年后又返來找你, 對您不離不棄, 我想人世間真很難找到這份不離不棄的愛

weloveBB, 放心吧!! 這個朋友是絕對信得過, 因我已認識衪20多年

對於你說世人的路通達平坦, 好似好多野都好順利, 都無可否認,
但我又唔覺得佢地真係有快樂 (因為我背道而馳左很多年), 依種快樂唔係講緊去玩唱K之類短暫既快樂, 而係我們認識主, 從天上來, 從心裏湧出來的快樂, 因為我是這樣經歷過!!

最后我想講係, 從operational 的層面, 我們有時也要去堅決拒絕一些負面的思想不斷侵蝕我們 (令我們沒有出路), 而去禱告/選擇一些正面/優質的思想

大宅

weloveBB,我唔係太同意您話"點解基督徒永永遠遠都會遇上好多好多試探.....好多失落.....而果 d唔信既人, 永遠都可以得到佢地想要既野".

古人有云"人生不如意的事十常八九", 其實基督徒與否都會遭遇困難, 不同的是基督徒有主我平安, 勇氣去正面渡過.

幾個月前, 我要面對一次不輕的手術, 有擔心, 但想起過去神如何祝福自己, 如何幫助自己, 便對神很有信心, 結果整個過程十分十分體會神的預備, 神是信實的

明白weloveBB 您現在的難處, 為您祈禱, 希望您快點找到工作, 同時在難處中體會神的同在, 唔好放棄呀, 努力!

大宅

當然有失去信心,在初初信時的生活和難處比唔信時更多事發生更難度過,一個谷低又去到另一個更深的谷低,真是非常失望,最失望是教會內的事情,令我從此再不返教會覺得好傷心。

之後沒有返教會約4年左右,其實不知不覺地越走越錯好個人越來越壞,之後知錯時,發覺靠自己沒有有用的只有依靠神才能生活得到,現在又返番教會約有4年了,依然都是發生好多事都有好多難處,只有不停地學習不停地禱告不停地........,依靠神幫我開出路和看多些神給我最好的東西,唔好看難處和去多些公園或郊外看神的大自然,這樣就覺得有力量生活了!

大宅

多謝各位....大家的說話令我流淚....對, 一次又一次的離開神, 卻又一次又一次的求神, 好似有事才想起神.....我覺得自己好衰....同炒左我個衰老板無分別....都係利用完便唔要.....我個心好內疚...唔知點講

昨天我知道我part time的公司請長工, 而我竟然好肉酸地sent 左個message比老板, 希望佢推薦我.....anyway, 我未收到佢既reply, 可能佢唔refer我, 因為我只係做左3個星期.....不過....我唔知點解....個人有一種無形的推動力....如果係前一個月, 我都唔會咁...我怕人地reject我.....

係神嗎? 神既指示嗎? 我唔求老板答唔答應refer我....起碼我行出第一步.....

感謝大家.....更....感謝神....對我不離不棄...而我卻在外亂行亂衝.....我唔可以原諒自己....

多謝大家為我找尋工作而禱告.....我自己每天都為此事而禱告.....我深信神....為我預備了最好的工作....

該用戶已被刪除

大宅

感謝主, 教我可以值著BK來講出自己心聲, 自己困擾.....

神必愛我, 因為好多兄弟姊妹都愛我....多謝你們為我禱告....神必聽到~

我好想浸禮, 之前因為有左BB, 而沒有受浸, 已經安排左受浸, 可能當時身體問題, 未能進行....現在好想好想~

大宅

weloveBB,

好開心您積極起來! 多禱告, 神是信實呀.

男爵府

大廚勳章

我想將我找工的差不多二個多月的經歷說給大家知道.
1) 在12月聖誕節老公跌親腳, 我請左2日假比公司咋形, 而家當時公司經濟情況不太樂觀, 會摺, 所以決定走, 因為之前找工作都比較容易, 相信有神與我同行應該很太找到工作.(當時我有為教會服待)
2) 但一個月左右有很多見工機會,有一次有份工叫我in 成3次,以為神為我預備,只知再一次失望.新年來到,我仍未找到工作, 開始有失望. :-(
3) 新年過後, 仍有很多工見, 是不是我出現什麼問題, 為何仍未找到, 我開始反思自己的信仰, 反思自己見工的表現, 反思我是不是要去拜黃大仙.......................
4) 3月初終於有一份工請我了, 但是返5.5日, 相信不太差, 返工第一天整天頭痛, 中午與同事食飯, 原來未過試用期返紅假要扣人工, 心想...........明天不用返工了, 太刻薄, 終於辭職了.
5)我開始反思自已想找一些條件的工作:5日工, 準時放工, 大公司, 福利好, 人工不錯, 同事融洽, 我將自己的要求重新交回給神, 再想一想我初信主時, 對神的信心沒有一點疑惑, 為什麼自己要取回主權, 自己承受壓力,
6) 3月中我終於見成工了, 以上我要求的條件都有
終結以上, 我學到, "1)不要怕, 只要信, 2)將眼見定晴在耶穌身上, 3) 不要單靠自己的能力, 將自己的問題與傳道人分享, 4) 要數算神的恩典, 5) 禱告 6) 流淚禱告 7) 呼喊禱告 8) 將自己的要求求告神, 9) 傳福音, 10) 事奉神
以上就是我差不多3個月的得著, 希望可以為你帶來果效.

大宅

你前part的經驗很似我....好可惜, 我仍未得到神的安排....仍然在等, 在試...在信....神必為我安排一份最適合我的工作....

之前的工, 沒有回音, 可能因為我信心未夠....而現在又見了一份工, 是舊老板, 舊同事介紹的, 可惜仍未call for 2nd interview....D份工係返回舊公司做....2年前我離開D間公司係因為一啖氣....希望可以成功吧~

大宅

HI weloveBB

其實係人生既路途上經常都有起跌,這是很正常的,你應該慶幸你有這個經歷,因為這是好寶貴的經驗,當你能將一個又一個的難關跨過之後,你會比之前更堅強,你的子女也會以你為榮,這條路不是容易過,但有天父陪伴你們一家度過,無論你相唔相信他,他會無條件的愛你,耶蘇也是無條件地為著我們的罪而被釘十字格,是嗎?

在我信主的路途上,都有好多起跌,但係我不會求神給我有幾好的生活,因為神巳一早安排最好的給我們,只要你細心想想就會明白,我們現在擁有的一切,都不是必然的,是嗎?只要我們做好本份,繼續以基督的愛去愛我們身邊每一個人,這巳經很足夠了!
你們應該一無掛慮;要在禱告中把你們所需要的告訴上帝, 用感謝的心祈求。上帝所賜那超越人所能理解的平安, 會藉著基督耶穌,保守你們的心懷意念。(腓立比書4:6-7)

大宅

多謝你...我希望我真的可以對神存有信心及相信神與我同行....一次又一次的失敗.....上星期見的工, 是舊老板介紹的都沒有回音, 真的令我好失落....唔知點講好...是否"天意弄人", 永遠都唔可以比你"如意"一點呢?! 現在只有一份part time可以支持下去....不過part time始終都有完的一天...我怕那時生活又成困境....現在無論我幾慳...小朋友仍然要支出, 要用錢.....咬緊牙關的唯有係自己吧~

我可否係度感慨一聲...."神, 你往了那裡去?", "神你想我點做?" "神, 你是否陪伴我一起走過人生的路?, "神, 我應該點?".....

D一刻係我心裡有千般的疑問.....百段的擔憂.....誰人明白我?! :-(

首頁

尾頁

跳至