心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

呀囝今年中四,成績麻麻,後來搵左個好既補習老師,數學改善了好多, 個人有番d自信,升左中四後最初都ok,最近唔咩原因成日搵借口唔番學, 話肚痛、胃痛、又話唔想番所以唔番,勸又勸過,鬧又鬧過,最後仲因甘..夜晚12點走左出街唔理我,問佢原因又話無嘢, 問學校老師又話唔多覺佢有異樣,無事發生, 我個囝個人好被動,文靜,物嘢都擺係心度唔講, 我宜家都唔知可以做到物,佢甘大個人又迫唔到佢,想幫佢轉校,但中四揀埋科仲可唔可以轉到呢?一係讀d專上學院學d佢有興趣既嘢!我唔需要佢好叻...只希望佢健健康康、開開心心乍!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 小琪 的帖子

而家D細路真係令人好頭痕,話又話唔聽,勸又勸唔掂,一個字~煩。
你最好同你個囝商量,比幾個選擇佢揀,如果唔返學唔係因為學校問題,你無啦啦同佢轉校,人生路不熟,佢更加唔想返。而家D細路真係冇哂佢乎,我家中都有個極品,大家一齊加油啦!

禁止訪問

大宅

放鬆d,同學校、社工商量下,了解下同學間情況。同仔多傾下學習以外話題,由佢興趣入手,加強左溝通先,同佢講真的唔舒服可以休息,但遇到困難係去解决而逃避,比佢知問題總有解决方法,讓佢知你永遠係身邊支持佢,亦是他最值得信任的人。加油

子爵府

好多你謝你地既意見,但係最重要係佢物都唔肯講,唔出聲,問多二句,就話你好煩,
出去啦!到現在都唔多理我,學校老師話都唔知咩事

大宅

回覆:小琪 的帖子

完全明白你,對著這些沉默寡言的人真是很難處理,有無親友可以幫忙?會否認識他的朋友?或者要找學校老師,社工了解原因。試下寫紙仔或whatsapp佢,讓佢知你的感受,或帶佢去下食飯,行街時傾下!希望他只是短暫問題,盡快解決,努力!

大宅

回覆:好煩同唔開心!呀囝唔肯返學.....

佢係咪唔想讀書,你問下佢有冇咩理想,睇下讀其他d野,起碼有一技之長~
或者學校有唔開心事,我當年中三返學比人排擠,剩係成日逃學,之後有得repeat,我冇同阿媽講冇註冊,之後搵學校轉~學校家人一d都唔知㗎!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

都15歲仔, 佢真係討厭讀書, 去學門技術, 健康開心最重要,

大宅

聞名省、港、澳的李我先生,
他八歲時偷懶不上學,
他的母親怎樣勸戒他,
詳見李我講古(一)我的患難與璀 - 第42頁。

民房

whatsapp有用呀,佢點唔出聲都知你關心佢.

子爵府

我whatsapp佢, 佢唔回應,我放工返屋企,一入門口, 佢聽到開門聲即走入房關門,
我一行入佢房, 佢即叫我"出去",我真係好氣餒呀!!上星期二至到宜家了, 我問佢想食物?拎衫比佢著佢又拒絕我!!!

子爵府

我仲可以做到物?要幾耐先肯睬我!!!

子爵府

你地d意見好好!但係最重要係想問都問唔到,溝通之門已被佢關上,甘又可以點,我做呀媽既真係無物要求,佢讀唔讀書或大學都無緊要,佢就算做掃地、運輸、保安、地盤、司機物都好我都唔介意,最緊要係佢活得開心同健康、快樂!
我現在最大既心願只係好想佢對我笑下, 我已經好滿足!昨日補習老師上門黎教佢,我睇佢好開心甘上堂, 見到佢對住個補習老師笑時, 我真係好"妒忌同羡慕"
呀囝!你到底仲要嬲幾耐呀!!!!
我真係好想見番以前既你呀!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

佢仲肯補習, 即是仲會返學, 會唔會間學校OR同學衰, 令佢唔想讀呢間學校
但點解會當你仇人, 嬲左你? 你老公可以同佢傾下嗎?

子爵府

回覆 gigi1020 的帖子

佢之前話胃痛話唔返學, 我唔信佢,問佢係咪逃避d物野,第二日佢又話唔想話返學,我話唔可以甘, 跟住話左佢幾句.

別墅

回覆 小琪 的帖子

佢嬲你話佢? 做咩事嬲先?

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 小琪 的帖子

佢肯補習,又對住補習老師笑,可唔可以叫補習老師同佢傾下了解下

子爵府

嬲我吾信他,嬲我鬧左他幾句

複式洋房

回覆:好煩同唔開心!呀囝唔肯返學.....

佢吾開心可能因為佢覺得你吾相信佢,不如你同佢道歉或者講不好意思。講講你心裏既說話俾佢聽。
講吾出口就用寫信“zab”入門底。
其實佢咁激動同負面對你係因為太愛你但受到委屈。吾好吾開心,希望你們既關係可

首頁

尾頁

跳至