跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友應否玩電腦?

Risley 現在每日都會玩15-30分鐘電腦,
(Thomas, A-Z,Sesame, memory Card 等)

以前細個我會同佢一齊玩,現在Risley自己懂得控制滑鼠,
所以我會俾佢自己玩.
呢幾日我同佢講要關電腦,但佢就發脾氣加自己開回電腦.
每次玩的時,我都會提佢玩幾耐,但每次Risley都答我<好>
而家我好擔心佢會沉迷電腦.點算???

另外,佢講說話又唔叻,2歲半都係講單字.

請指教!

琥珀宮

Re: 小朋友應否玩電腦?

Sammiy:

妳覺得說話緊要 / 玩電腦緊要呢?
Sammiy 寫道:
Risley 現在每日都會玩15-30分鐘電腦,
(Thomas, A-Z,Sesame, memory Card 等)

以前細個我會同佢一齊玩,現在Risley自己懂得控制滑鼠,
所以我會俾佢自己玩.
呢幾日我同佢講要關電腦,但佢就發脾氣加自己開回電腦.
每次玩的時,我都會提佢玩幾耐,但每次Risley都答我<好>
而家我好擔心佢會沉迷電腦.點算???

另外,佢講說話又唔叻,2歲半都係講單字.

請指教!

禁止訪問

男爵府

我都覺得引佢玩返多d要佢講野的玩意好d,講野慢就最好唱歌, 我個仔都係, 同佢唱歌多o左, 講野會好笛d , 一個月前佢仲講緊好多單字, 而家說多了詞語及句子了

大宅

多謝大家意見!

我肯定想Risley講多d野
最衰我啦!教個仔自己學控制滑鼠,
其實我教佢用滑鼠只是二次,
但佢好快學識,如果佢學講野好似玩電腦咁快就好了。

不過,我約咗做語言評估,睇吓需唔需要進一步訓練。

伯爵府

Sammiy
一睇你個仔就知佢叻仔樣la
教2次就識用個滑鼠打機
我就係驚我囝囝會攪攪陣..所以佢要玩電腦我係成日唔比佢按掣ga..(我唔驚佢唔玩,d細見咁得意實有興趣...不過佢玩果d都好有益,)
你有無同佢一齊玩呀...想佢講多d野,一路玩一路問番佢野
之後再同佢講番,呀...今日玩咩咩咩,你又識好多bor
叫佢講番一次你聽.,,整整吓佢又會講多d野ga la)

大宅

66:

Thank you 你 message 呀!!!

我會努力教Risley 說話!

男爵府

點解要玩電腦??

唔好比佢地玩咁多電腦,實物點都好d........同真人溝通好d,加上你仲比佢自己玩,同人溝通咪仲少!

若佢真的比電腦吸引,後果嚴重過睇電視!

男爵府

男爵府

仲有

你要盡快唔好再比佢玩,花時間同佢玩其他野,呢個年幾,點都鍾意同媽媽玩,你要爭取你o係佢生活中ge地位,一定唔可以比其他野代替。

玩abc,可以用字母咭!玩matching,可以用圖畫咭!學讀字,有你就可以!記住,同人玩點都好過同電腦玩!

唔好意思呀SAMMILY,反應大d,因電腦對青少年影響真係好大!我真係見唔少!

大宅

Elaine:

我一定唔會覺得妳反應大啦!
真係好多謝妳意見!

我仍然有俾Risley玩電腦丫,
不過現在己沒有單獨在電腦上玩,
每次玩我都係旁邊,一路同佢講野,一路同佢玩。
基本上可以控制到佢玩唔玩,之前唔比佢玩會發脾氣架!
我會搶住滑鼠,盡量唔俾佢~
Risley 就教我玩,大聲指住個呢度丫~呢度丫~

Anyway,多謝大家意見!

首頁

尾頁

跳至