跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無人打算比小朋友重讀N1/K1, 做返大仔

請問大家有無打算比小朋友重讀N1/K1, 做返大仔

我有咁既打算呀~
但仲未肯定, 想聽下大家有咩意見, THX

大宅

Re: 有無人打算比小朋友重讀N1/K1, 做返大仔

lui_bb,
我無咁打算過。我老公覺得重讀其實會有損小朋友既自尊心﹐到佢大到咁上下會知道本來一起上課既同學仔已經升咗班﹐而自己要和比自己小的小朋友一起﹐會覺得自己inferior。除非個小朋友真係好跟唔上我才會考慮﹐so far我覺得felix都跟得可以。

大宅

lui_bb,

我都沒有咁的打算, 因為如果小朋友跟得到課程進度的, 就可以不用重讀, 有D大仔都唔一定叻過細仔架...年齡與學習的吸收能力, 不一定成正比。
每個小朋友進度唔同..

意見只供參考

大宅

lui_BB

I agree that "重讀其實會有損小朋友既自尊心"

而且男仔一般既發展, 感覺上都比女仔慢, 但其實佢地都明, 可能係比較講少d, 做少d

if 佢有返學, 不如問下老師意見, 我相信佢地會比較清楚小朋友既發展

男爵府

all

"重讀其實會有損小朋友既自尊心"
我都有唸過lee個問題, 所以想如果重讀就係佢n1時重讀(係佢仲未太明白事理時留)
而老師方面我問過了, 班主任話我囝囝基本上跟得到, 都有叫我唔好比佢留, 可以升班
問題在於, 我個人認為細仔終於無大仔咁成熟, 我囝囝講野又唔清楚, 係班中比起同班同學, 好似好細個
所以仲15/16中

大宅

lui_BB

其實既然班主任話跟得到, 你也不用擔心

現階段, 小朋友都"明白事理", 但可能唔識表達 ja!

我有個 friend 個仔讀 "英基", 係細仔, mami覺得個仔追唔上要求重讀, 最後學校幫佢轉去另一間"英基", 個 reason 都係"重讀其實會有損小朋友既自尊心﹐到佢大到咁上下會知道本來一起上課既同學仔已經升

珍珠宮

你驚銘鐸跟唔上d咩呀?? 其實佢返左成年n1已經打好左個底再上k1, 比起果d又係細仔又無讀n1 d小朋友好好多架啦! 而成熟lee樣野好睇個人性格架, 楓楓到而家都係好唔成熟同埋重係好自我中心架!!

大宅

maymay,

因為Bo_B已經好老人精,所以我冇諗過重讀.

但我表弟個囝是0411出世,到現在都成個大B咁(言語發展、日常社交及自理表現),我表弟決定俾佢重讀K1.理由係唔想個囝囝太受到老師及同學的照顧及呵護, always be a follower, 想培育他 leadership skill, 加強他的自信心... 而仔他亦同意"自專心"問題,所以他第一間K1是屋企附近的"Happy family type"學校,第二年K1就報傳統名校(有助小一派位).

首頁

尾頁

跳至